Clicky

 
Transport Online - Voertuigdiefstal

Voertuigdiefstal

Exacte cijfers van het aantal vrachtwagens dat jaarlijks wordt gestolen zijn er niet. Wel houdt Transport en Logistiek Nederland de diefstallen bij die bij hen gemeldt worden.

Wat kunt u doen om diefstal van uw bedrijfswagen(s) te voorkomen?
Door u bewust te zijn van de risico’s en met goed verstand om te gaan met beveiligingsapparatuur kunt u als voertuigbezitter zelf veel invloed uitoefenen op de kans dat uw voertuig wordt gestolen of dat u slachtoffer wordt van inbraak in uw voertuig.

De algemene beveiliging heeft voornamelijk betrekking op het bewustzijn van de risico’s:

Parkeren: Wij beveiligen onze auto als een fort en houden onze voordeur op een kier. Of mooier nog wij laten de sleutel in het contactslot zitten. De eerste tip is dan ook: sluit altijd uw voertuig af ook als u maar 'heel even' uit het voertuig stapt. Parkeer uw voertuig bij voorkeur op een goed verlichte en beveiligde parking.

Goederen uit het zicht: Laat geen waardevolle goederen in het voertuig achter. Bewaar waardevolle zaken in een daarvoor bestemde kluis. Deze zijn bij de meeste truckshops wel verkrijgbaar. Criminelen hebben een neus voor verstopte waardevolle goederen. Laat ook geen waardevolle papieren zoals eigendomsbewijs, autopapieren, huissleutels en adresgegevens in het voertuig liggen. Het is voor de dievengilde heel makkelijk om zo ook even een bezoekje aan uw huisadres of bedrijf te brengen.

Naast het risico van diefstal van uw voertuig loopt u ook de kans dat een raam wordt ingeslagen, of dat de auto op een ander illegale manier wordt geopend. Dit alles om uw goederen en accessoires uit uw voertuig te kunnen stelen. En dus niet alleen uit uw voertuig maar ook veelvuldig vanaf uw voertuig. Kostbare lichtmetalen velgen, navigatiesystemen, audioapparatuur, servewiel, airbags zijn erg in trek. Om dit risico te verkleinen gelden de zelfde algemene voorzorgmaatregelen.

Mechanische beveiliging
Bij mechanische maatregelen dient de kanttekening te worden geplaatst dat de preventieve waarde tot op zekere hoogte relatief is. Deze valt of staat namelijk met de wijze waarop de chauffeur ermee omgaat. In tegenstelling tot elektronische beveiligingen zoals bijvoorbeeld startblokkeersystemen kan men de meeste vormen van mechanische beveiligingen vergeten???. Mechanische beveiligingen zijn voornamelijk een aanvulling op de al eerder genomen elektronische beveiligingen. Op het gebied van mechanische beveiligingen is het aanbod divers.

Elektronische beveiligingssystemen
Sinds 1994 geeft het Verbond van Verzekeraars een advies uit voor een actief anti diefstalbeleid van verzekeraars. Afhankelijk van de waarde van uw voertuig en de diefstalgevoeligheid eist uw verzekeraar dat u een geclassificeerd beveiligingssysteem in gebruik heeft. Grofweg komt dit neer op het volgende:

• Voor diefstalgevoelige voertuigen (middenklasser tot 5 jaar oud) plaatsing van een klasse 1 systeem;
• Voor extra diefstalgevoelige voertuigen.

 

Wat te doen bij diefstal?

Is uw vrachtauto, aanhanger of oplegger in Nederland of daar buiten gestolen?
Om de volgende stappen te kunnen ondernemen heeft u uw kentekenbewijs en/of uw groene kaart nodig. HOUD DIE BIJ DE HAND!

Diefstal in Nederland
Stap 1: De helpdesk van stichting VbV bellen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 071- 36 41 777 of meldt uw diefstal direct via internet: www.isgestolen.nl;
Stap 2: Aangifte doen bij de politie in uw woonplaats;
Stap 3: Verzekeraar in kennis stellen van de diefstal ook als u niet tegen diefstal verzekerd bent.
Stap 4: Neem bij diefstal ook direct contact op met de organisatie Transport en Logistiek Nederland, 0900-8564636 (10 eurocent per minuut) of op www.tln.nl

Diefstal in het buitenland
Stap 1: De helpdesk van stichting VbV bellen 7 x 24 uur + 31 71 36 41 777;
Stap 2: Aangifte doen bij de politie in het land waar uw voertuig is gestolen;
Stap 3: De alarmcentrale van uw reisverzekeraar en/of uw autoverzekeraar in kennis stellen voor het melden van de diefstal en voor het regelen van eventueel vervangend vervoer;
Stap 4: Als werkgever direct aangifte doen bij de politie die is van essentieel belang anders wordt u niet ontslagen van uw houderschapsverplichten (Wegenbelasting, verzekeringsplicht etc).

Van elke vermissing wordt een vermissingsdossier gemaakt en on-line doorgegeven aan het kentekenregister van politie facilitair ondergebracht bij het RDW. Hiermee is de vermissing bij iedere politieman/vrouw bekend.

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions