Rijopleiding

Om als (vrachtwagen)chauffeur aan het werk te kunnen heb je verschillende rijbewijzen en opleidingen nodig. Deze verschillen ook per soort vervoer dat je gaat doen. Zo heb je bijvoorbeeld voor gevaarlijke stoffen een extra opleiding nodig.

Daarnaast moet je als chauffeur ook Code 95 halen.

Wat dit allemaal inhoudt en welke verschillende rijbewijzen er allemaal zijn zullen we hieronder per rijbewijscategorie uitleggen.

Rijbewijs AM   Rijbewijs A   Rijbewijs B
Rijbewijs BE en B+   Rijbewijs C   Rijbewijs CE
Rijbewijs C1   Rijbewijs C1E   Rijbewijs D
Rijbewijs D1   Rijbewijs D1E   Rijbewijs T
Code 95        

Code 95

Als u beroepschauffeur op een vrachtwagen en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig. Iedere vijf jaar verlengt u de code 95 door nascholing te volgen.

Geslaagd voor ander soort rijbewijs: bijschrijven

Als u bent geslaagd voor een rij-examen, toont u dat aan met uw rijbewijs. Op uw rijbewijsdocument moeten daarom al uw rijbewijscategorieën staan. Heeft u al een autorijbewijs, maar slaagt u nu ook voor een vrachtwagenrijbewijs? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. De nieuwe categorie wordt dan op het rijbewijs bijgeschreven. 

Rijbewijs niet meer nodig

Bestuurt u een bepaald type voertuig niet meer, terwijl u daar wel een rijbewijs voor heeft? U hoeft uw rijbewijs dan niet te vernieuwen of in te leveren.

Maakt u nog wel gebruik van andere rijbewijscategorieën op uw rijbewijsdocument? Verleng uw rijbewijsdocument dan op tijd.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat doen binnen 3 jaar nadat het militair rijbewijs is afgegeven. Ga daarvoor naar de gemeente waar u staat ingeschreven.