Clicky

woensdag 24 april 2024 - 08:14 uur
HomeOVERIG NIEUWSJuridische ColumnAVC-Condities van toepassing? Hoe zat het ook alweer?

AVC-Condities van toepassing? Hoe zat het ook alweer?

Als advocaat, ben ik vaak getuige van de complexe aard van goederenvervoer en de juridische uitdagingen waarmee zowel vervoerders als verladers worden geconfronteerd. Een essentieel instrument waarmee vervoerders zekerheden kunnen inbouwen in het vervoerproces is ervoor te zorgen dat de Algemene Vervoerscondities (AVC 2002) van toepassing zijn.

De AVC-Condities zijn algemene voorwaarden en vormen het juridisch kader dat de rechten en plichten regelt van zowel vervoerders als verladers bij nationaal wegvervoer van goederen. Het doel is het creëren van duidelijkheid, het voorkomen van geschillen en het bieden van een solide basis voor een soepel verloop van het transportproces.

Een van de fundamentele aspecten die door de AVC-Condities worden behandeld, is de aansprakelijkheid voor schade aan goederen tijdens het vervoer. De AVC-Condities stellen een aansprakelijkheidsregime vast dat de vervoerder verantwoordelijk maakt voor schade aan of verlies van goederen, tenzij er sprake is van overmacht, eigen schuld van de verlader, of inherent gebrek aan de goederen.

Een ander belangrijk element van de AVC-Condities is de beperking van deze aansprakelijkheid. De condities bepalen een limiet aan de schadevergoeding die de vervoerder verschuldigd is in geval van verlies of schade aan de goederen. Deze beperking dient als een beschermingsmechanisme voor vervoerders, terwijl het verladers aanmoedigt om zorgvuldig te zijn bij het verpakken en voorbereiden van hun goederen voor transport.

Het naleven van de AVC-Condities biedt aanzienlijke voordelen voor alle betrokken partijen. Duidelijke en redelijke voorwaarden verminderen het risico op geschillen, bevorderen de efficiëntie van het transportproces en dragen bij aan het opbouwen van duurzame zakelijke relaties.

Waar vervoerders vaak niet bij stil staan is dat de AVC-Condities niet automatisch van toepassing zijn op het vervoer. Als partijen niet afspreken dat de AVC-Condities van toepassing zijn, zijn de voorwaarden namelijk niet van toepassing. Voor internationaal wegvervoer is dan anders; het CMR verdrag -met daarin de aansprakelijkheidsbeperkingen- zijn wél automatisch van toepassing op het vervoer. Dat hoeven partijen dus niet overeen te komen.

De AVC-Condities zijn algemene voorwaarden. Wil je als vervoerder dat de AVC-Condities van toepassing zijn, houd je dan aan de volgende “regels”:

1. Van toepassing verklaring:

  • Zorg ervoor dat de AVC-condities van toepassing worden verklaard. Dit kan bijvoorbeeld via verwijzing op offertes, websites, en in contracten.

2. Aanvaarding door de afzender:

  • Neem het zekere voor het onzekere; zorg ervoor dat de afzender akkoord gaat met de toepasselijkheid van de AVC-Condities. Dit kan geschieden door een handtekening, een bevestigingsmail of andere duidelijke vormen van acceptatie.

3. Tijdige terhandstelling:

  • Stuur de AVC-Condities tijdig naar de afzender, dus vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst. Komt de overeenkomst elektronisch tot stand, dus via e-mail, dan is een hyperlink naar de voorwaarden ook voldoende.

Ieder contract en iedere zaak is weer anders. Door deze regels te volgen verklein je als vervoerder in ieder geval een groot deel van de risico’s dat nationaal wegvervoer met zich brengt.

Let er wel op dat de AVC-Condities alleen de aansprakelijkheid voor de te voervoeren goederen regelen en niet alle overige aansprakelijkheid. Lees meer daarover in mijn eerdere column. Klik daarvoor hier.

Mr. Erwin Maizara

Yur Advocaten B.V.
Oostmaaslaan 59-71
3063 AN ROTTERDAM

E-mail: mazaira@yur.nl
Web: www.yur.nl

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Mishandeling

OM eist half jaar celstraf na mishandeling NS-conducteur Schagen

ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar zes maanden gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist tegen twee mannen van...