Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 22:20 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartVliegtuigbouwer Boeing diep in het rood door productieproblemen

Vliegtuigbouwer Boeing diep in het rood door productieproblemen

ARLINGTON – De geplaagde vliegtuigbouwer Boeing verloor afgelopen kwartaal honderden miljoenen dollars, mede door productieproblemen en veiligheidsonderzoeken van autoriteiten. Ook werden minder toestellen afgeleverd aan klanten.

Het nettoverlies in het eerste kwartaal bedroeg 355 miljoen dollar (333 miljoen euro), vergeleken met een verlies van 425 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Volgens het Amerikaanse concern ging er ruim 3,9 miljard dollar meer het bedrijf uit dan dat er binnenkwam. Dit is wel minder dan waar Boeing vorige maand voor waarschuwde.

De omzet daalde in de eerste drie maanden van het jaar met 8 procent tot 16,6 miljard dollar. Dat kwam mede doordat het productieproces werd afgeremd om verbeteringen te kunnen doorvoeren.

Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 tijdens een vlucht was losgekomen. Begin maart viel kort na vertrek vanaf San Francisco een wiel van het landingsgestel van een Boeing 777 van United.

Het hoofd van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA zei onlangs dat het bedrijf de laatste tijd de prioriteit te veel bij de productie had gelegd en te weinig bij de veiligheid.

Boeing-topman Dave Calhoun, die tegen het einde van het jaar aftreedt, zei tegen personeel dat “al het mogelijke wordt gedaan” om orde op zaken te stellen. Hij moedigde medewerkers aan om fouten in de bedrijfsprocessen op te sporen. “Op korte termijn bevinden we ons in een moeilijke periode. Minder leveringen zijn vervelend voor onze klanten en voor onze financiën. Maar veiligheid en kwaliteit moeten en zullen boven alles staan”, stelde de hoogste baas van het concern.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...