Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 21:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKrant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON – De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

De WSJ schrijft over een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA. Die zouden het erover eens zijn dat Poetin niet op de hoogte was van de timing van Navalny’s dood.

De Amerikaanse bevindingen werden volgens de krant gedeeld met Europese inlichtingendiensten. Daarvan zouden er volgens de krant meerdere twijfelen aan de Amerikaanse uitleg. Dit soort besluiten kan in Rusland helemaal niet genomen worden zonder medeweten van de president, redeneren zij. Ook Navalny’s voormalige medewerker Leonid Volkov noemt de bevindingen naïef en “bespottelijk”.

Navalny overleed in februari onder verdachte omstandigheden in een strafkamp in Siberië. De Amerikaanse president Joe Biden zei kort daarna dat de VS de Russische regering verantwoordelijk houden voor zijn dood.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...