Clicky

 
Transport Online - Tankpasfraude

Tankpasfraude

De Nederlandse transportsector is de afgelopen jaren zwaar gedupeerd door georganiseerde, criminele bendes die tankpassen stelen uit vrachtwagens. De werkwijze is doorgaans als volgt: Ruiten van vrachtwagens worden ingeslagen en als er een tankpas in de cabine ligt, wordt deze gekopieerd met een cardreader en meteen weer teruggelegd.

Als afleidingsmanoeuvre nemen de criminelen iets kleins mee zoals bijvoorbeeld een zonnebril. Het transportbedrijf heeft dus niet door dat de pas gekopieerd is en komt daar pas achter als de volgende afrekening van de tankpas op de deurmat valt.

Een groot aantal bedrijven in vooral het oosten en noorden van het land heeft op deze manier tientallen miljoenen euro's verloren. Met een gekopieerde tankpas in handen is het kassa! Op verschillende manieren wordt de buit ten gelde gemaakt.

Chauffeurs worden aangesproken op parkeerterreinen met de vraag of ze goedkoop willen tanken tegen contante betaling. Maar er zijn ook vrachtwagens met extra ingebouwde opslagtanks om zoveel mogelijk brandstof in te kunnen slaan en door te kunnen verkopen. Het tanken gebeurd bij onbemande pompen zonder cameratoezicht.

Het is dus blijkbaar niet moeilijk om pasjes te kopiëren, maar hoe komen de dieven aan de bijbehorende codes van de pasjes? Volgens Esther Vorenkamp, woordvoerster van Transport en Logistiek Nederland, schrijven sommige chauffeurs de code op het pasje. Vanaf sommige pasjes kan je de pincode gewoon aflezen met de cardreader. En dan zijn er veel bedrijven die de pasjes en de codes gescheiden bewaren, maar vaak is het binnen het wereldje een publiek geheim wat de bewaarplekken zijn.

Tips voor vrachtwagenchauffeurs:
- bewaar tankpas en pincode altijd gescheiden en schrijf de code nooit op het pasje
- bewaar de tankpas niet in de cabine


Geraadpleegde bron(nen):
Tros Opgelicht
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden