Clicky

 Milieuzones Groot-Brittannië en Noord-Ierland

In Londen geldt van maandag t/m vrijdag een congestion charge. De tax geldt voor alle voertuigen, ook buitenlandse. Daarnaast kent Londen een milieubelasting voor zwaardere voertuigen in het uitgestrektere gebied Groot-Londen, de zogenoemde Low Emission Zone (LEZ). De stad Durham kent een congestion charge voor het zogenoemde schiereiland.

Londen

Ter beperking van de verkeersdrukte en de milieuvervuiling heeft Londen een verkeersdruktezone en milieuzones ingesteld.

In de Congestion Charging Zone (verkeersdruktezone) wordt een congestion charge (verkeersdruktebelasting, spitstaks) geheven.

In de Low Emission Zone (LEZ, lage-emissiezone, milieuzone) wordt een LEZ charge (milieubelasting) geheven.

In de Ultra Low Emission Zone (ULEZ, ultralage-emissiezone) wordt een ULEZ charge (milieubelasting) geheven.

Advies: Reis in Londen met het openbaar vervoer. De handige reisplanner van Transport for London vind je op tfl.gov.uk.

Congestion charge

Congestion charge (CC) moet betaald worden van maandag tot en met vrijdag tussen 07:00 en 18:00 uur, uitgezonderd op officiële feestdagen en van 25 december tot en met 1 januari.

De CC geldt voor het gebied binnen de cirkel Marleybone Road, Finsbury, Tower Bridge, Elephant & Castle, Victoria Station en Mayfair, zie de kaart op tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/congestion-charge-zone.

Voor de meeste voertuigen is betaling van CC verplicht. Uitgezonderd zijn:

  • Elektrische voertuigen, eigenaren van een Europese gehandicaptenparkeerkaart en voertuigen met een CO2-uitstoot van niet meer dan 75 g/km. Voor deze categorieën is aanmelden vereist via een aanvraagformulier op tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/discounts-and-exemptions, of via telefoonnummer 00 44 343 222 2222.
  • Motoren, motoren met zijspan, bromfietsen en fietsen.

De CC bedraagt £ 15 per dag (bij betaling vooraf of op de reisdag zelf) of £ 17,50 per dag (bij betaling op de tweede of derde dag). Wie later betaalt, riskeert een boete. Betalen is mogelijk via tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/paying-the-congestion-charge.

Voor voertuigen die niet aan de Euro 4-norm voldoen, moet £ 10 per dag extra toxicity charge (T-charge) betaald worden.

Uitgebreide informatie: tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge/congestion-charge-zone.

De CC-zone wordt met borden aangegeven.

Milieuzone: LEZ charge

Naast de congestion charge voor de binnenstad kent Londen een milieubelasting in het uitgestrektere gebied Groot-Londen, de zogenoemde Low Emission Zone (LEZ, lage-emissiezone, milieuzone).

De milieubelasting geldt niet voor personenauto’s en motoren, maar wel voor bepaalde campers, bestelauto's en andere categorieën voertuigen, afhankelijk van het gewicht en de ouderdom van het voertuig. Raadpleeg de website van Transport for London (TfL) om te zien voor welke voertuigen betaald moet worden.

Kijk voor een overzicht en de voorwaarden op tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone/check-if-your-vehicle-is-affected.

Een handig hulpmiddel is de Cleaner Vehicle Checker: london.gov.uk, zoek op 'Vehicle Checker'.

De betreffende voertuigen moeten uiterlijk twee weken voor het binnenrijden van de milieuzone aangemeld worden bij Transport for London: tfl.gov.uk/modes/driving/account-create-account-29278.

Voertuigcategorieën die vrijgesteld zijn, zoals personenauto's en motoren, hoeven niet aangemeld te worden.

Met ingang van 26 oktober 2020 worden er strengere regels van kracht, zie tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone/changes-to-the-lez.

Voor dit systeem moet per dag betaald worden, ook op zon- en feestdagen. De belasting bedraagt £ 100 tot £ 200 per dag. Een dag loopt van middernacht tot middernacht. Wie dus bijvoorbeeld tussen 23 en 1 uur op de weg is, moet voor twee dagen betalen. Dat geldt niet voor stilstaande voertuigen die binnen het gebied staan geparkeerd.

Eenmaal binnen de LEZ registreren camera's de kentekens. Aan de hand van een database wordt gekeken of het voertuig belastingplichtig is en of het aangemeld is. De boetes voor niet-geregistreerde voertuigen kunnen hoog oplopen.

Voor een kaartje van de zone zie tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone/about-the-lez.

De autoweg M25 valt niet binnen de zone, wel kleine delen van de M1 en M4.

Let op: In het centrum van de LEZ geldt een Ultra Low Emission Zone (ULEZ), waar strengere regels gelden. Zie verderop.

Vraag in het geval van een huurauto na bij het verhuurbedrijf hoe de milieubelasting geregeld is.

Meer informatie, ook over betaalmogelijkheden, is te vinden op de website van Transport for London: tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone.

De LEZ wordt met borden aangegeven.

Ultralage-emissiezone: ULEZ charge

Op 8 april 2019 is in Londen een ultralage-emissiezone (ULEZ) ingevoerd. Deze zone valt samen met de Congestion Charge Zone (CCZ). In oktober 2021 zal de zone uitgebreid worden.

De ULEZ charge is verschuldigd voor een groot deel van de motorvoertuigen waaronder personenauto's, motoren, bromfietsen, campers en busjes, over het algemeen dieselvoertuigen van voor 2016 en benzinevoertuigen van voor 2006.

Voertuigen die niet voldoen aan de strenge ULEZ-eisen, kunnen tegen betaling van extra £ 12,50 per dag boven op de bestaande congestion charge de zone inrijden. Voor aanmelding zie tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge. Voor zware voertuigen is het tarief hoger.

Zie voor meer informatie tfl.gov.uk/modes/driving/ultra-low-emission-zone.

De ULEZ wordt met borden aangegeven.

Engeland

In drie steden wordt een schoneluchtzone (clean air zone; CAZ) ingevoerd, een combinatie van milieuzone en tol. Wegens digitale problemen zullen de schoneluchtzones in Birmingham en Leeds later van kracht worden dan aanvankelijk was voorzien. Durham heft een congestion charge.

De voorgenomen invoering van een schoneluchtzone in Bath in november 2020 wordt uitgesteld, waarschijnlijk tot januari 2021. Zie voor meer informatie bathnes.gov.uk/bath-breathes-2021-overview.

De invoering van een schoneluchtzone in Birmingham is uitgesteld. De nieuwe ingangsdatum is nog onbekend (niet eerder dan januari 2021). Zie voor meer informatie birmingham.gov.uk/info/20076/pollution/1763/a_clean_air_zone_for_birmingham.

Durham kent een congestion charge voor het zogenoemde schiereiland. Dat omvat het historische gebied rondom de kathedraal en het kasteel. De zone wordt met borden aangegeven.

De heffing voor gemotoriseerde voertuigen bedraagt hier £ 2 van maandag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 16:00 uur. Het bedrag moet betaald worden bij het binnenrijden of verlaten van de zone. Zie voor meer informatie durham.gov.uk/article/3437/Durham-Road-User-Charge-Zone-congestion-charge.

Leeds gaat een schoneluchtzone instellen (exacte ingangsdatum nog onbekend, niet eerder dan januari 2021), zie voor meer informatie leeds.gov.uk (zoek op 'clean air zone').

Sheffield gaat in 2021 (exacte ingangsdatum nog onbekend) een schoneluchtzone instellen, zie voor meer informatie sheffield.gov.uk (zoek op 'Clean air zone proposals').

De zones in Bath, Leeds en Sheffield gelden niet voor personen- en bestelwagens.

Voor voertuigen met een Brits kenteken kun je op gov.uk/check-clean-air-zone-charge controleren of je moet betalen in de CAZ.

Brighton, Leicester, Norwich, Nottingham en Oxford hebben een milieuzone voor lokale bussen. Voor zover bekend zijn er in deze plaatsen geen plannen ten aanzien van andere categorieën voertuigen.

Schotland

Aberdeen, Dundee, Edinburgh en Glasgow zijn van plan een milieuzone in te stellen.

Glasgow heeft de eerste fase van invoering al afgerond en per 1 januari 2019 een milieuzone voor lokale bussen ingesteld.

Met ingang van 31 december 2022 zal de zone voor alle voertuigcategorieën gelden. Zie voor meer informatie: glasgow.gov.uk/LEZ.

Voor informatie over milieuzones in Schotland zie lowemissionzones.scot.

 

Bovenstaande informatie is zorgvuldig samengesteld op basis van informatie verstrekt door de ANWB. Wijzigingen voorbehouden. Uit bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

« Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats