Clicky

zondag 19 mei 2024 - 14:21 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsTweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt.

Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

Het toenemende antisemitisme behoeft “voortdurende politieke aandacht”, zei Joost Eerdmans (JA21). Zijn motie om 25 april uit te roepen tot landelijke dag tegen antisemitisme is medeondertekend door de PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA. Daarmee staat een ruime Kamermeerderheid achter het plan.

Vrijwel de volledige Kamer, behalve het afwezige Forum voor Democratie, wil dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf moeten krijgen, als bijzondere voorwaarde bij een straf die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum. “In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo’n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd”, zei initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer...