Clicky

maandag 27 mei 2024 - 06:29 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartKaagbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer na groot onderhoud

Kaagbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer na groot onderhoud

SCHIPHOL – De Kaagbaan is vanaf donderdag 25 april 19:00 uur weer beschikbaar voor vliegverkeer na het uitvoeren van groot onderhoud. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om de werkzaamheden op tijd af te ronden. Door het uitgevoerde onderhoud kan de start- en landingsbaan ook de komende jaren veilig worden gebruikt.

De laatste weken had de hoeveelheid regen impact op de planning en vorderde het onderhoud aan de Kaagbaan gestaag. De lagen asfalt moesten namelijk op een droge ondergrond worden aangebracht. Er is hard gewerkt, waaronder in de nachten en weekenden, om de planning waar te maken. Vanaf 25 april 19:00 uur is de Kaagbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer van en naar Schiphol.

“Groot onderhoud aan onze start- en landingsbanen is elk jaar weer een belangrijke en grote opgave. Van grote hoeveelheden asfalt en beton tot vervanging van hemelafvoer en baanlampen. Van een infrastructuur project met enorm strakke planning en nachtelijke werkuren tot alternatief baangebruik en de impact daarvan op onze buren. Er komt elk jaar weer veel bij kijken en we houden daarin rekening met alle belangen. De vernieuwing van onze meest gebruikte banen geeft extra overlast voor onze buren. Daarom hebben we alles op alles gezet om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. Dat was dit jaar best lastig met de weersomstandigheden, maar met gepaste trots kunnen we de baan vanaf vanavond weer gaan gebruiken. Grote dank aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan dit project!”, aldus Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure

Terugblik op de werkzaamheden

Tijdens het onderhoud zijn grootschalige werkzaamheden uitgevoerd die niet passen binnen de (kleinere) jaarlijkse onderhoudsbeurten. Er is gewerkt aan de veelgebruikte onderdelen van de baan en in totaal is er 86.800 m2 aan nieuwe asfaltverharding aangebracht. Van een nieuwe rijbaan en een vervangen vliegveldlichtinstallatie tot en met 1500 meter aan hemelwaterafvoer en 160 kilometer aan elektriciteitskabels. Er is met man en macht gewerkt aan de Kaagbaan en een aantal omliggende projecten, om de duur van het onderhoud zo kort mogelijk te houden.

Kaagbaan Schiphol

Veegwerkzaamheden en omliggende projecten

De komende periode zijn er nog veegwerkzaamheden nodig, om de baan goed en veilig te kunnen gebruiken. Tijdens deze werkzaamheden is de Kaagbaan een aantal uur per nacht niet inzetbaar. Lees meer over de veegwerkzaamheden. Daarnaast wordt er nog gewerkt aan de omliggende projecten, zoals de Voltooiing Dubbele Rijbaanstelsel. Bepaalde werkzaamheden liggen dichtbij de baan, waardoor deze bij verminderd zicht niet kan worden ingezet voor landend vliegverkeer.

Volgend onderhoud

Nu het groot onderhoud aan de Kaagbaan is afgerond, richt Schiphol zich in 2024 op het regulier jaarlijks onderhoud van de start- en landingsbanen en het groot onderhoud aan de Buitenveldertbaan dat gepland staat in 2025. In de voorbereidingen neemt Schiphol de inzichten uit het recente onderhoud mee, waaronder de uitgevoerde werkzaamheden, de uitgebreide communicatiecampagne, de tegemoetkomingen naar de omwonenden en de binnengekomen vragen en meldingen bij Bewoners Aanspreekpunt Schiphol.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...