Clicky

 
Transport Online - Gebruik heftruck op losadres

Gebruik heftruck op losadres

Door: William Baekers, risicospecialist transport & logistiek

 

Het komt regelmatig voor dat je lading bij je hebt die je niet alleen kunt lossen. Gebruik van een heftruck is dan een uitkomst. Daar zit echter wel een gevaar aan...

De heftruck is een motorvoertuig in de zin van de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringmotorvoertuigen(WAM), anders gezegd; elke gemotoriseerde heftruck dient verzekerd te zijn op basis van WA (Wettelijke aansprakelijkheid). Dit is dus een verplichting!

Vaak wordt gedacht dat als een heftruck op eigen terrein wordt gebruikt er geen WA-verzekering nodig is. Dit is een misvatting. Immers ook op eigen terrein kun je iemand aanrijden en daarbij letsel veroorzaken. Ook is het denkbaar dat een heftruck tegen lading, voertuig of gebouw aanrijdt. Ook dan kan er schade ontstaan, waarbij het wenselijk kan zijn dat deze vergoed wordt op een verzekering.

Kom je nu op een losadres en je kunt de daar aanwezige heftruck gebruiken dan weet je veelal niet of die heftruk een WA-verzekering heeft. Mogelijk is er een geldig verzekeringsbewijs aanwezig. Dat zou prima zijn.

Diverse verzekeraars bieden inmiddels de mogelijkheid om op de eigen Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van de transportondernemer een extra dekking af te sluiten voor het gebruik van heftrucks van derden (bijvoorbeeld) op het losadres. Dit betreft echter een zgn. secundaire dekking. Dit wil zeggen dat eerst duidelijk moet vast staan dat die heftruck niet een eigen WA-verzekering heeft.

Gebruik je veel heftrucks van derden op laad- of losadressen vraag dan nader advies bij jouw assurantietussenpersoon.

NB: een handpallettruck met motor, valt ook onder het regime van de WAM-wet zoals hierboven genoemd, ook al loop je naast het apparaat, het gaat immers om het feit dat het apparaat motorisch wordt aangedreven.

U kunt uiteraard contact met de auteur opnemen: william@baekers.nl

« Terug

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden