Juridisch Advies

In het wegvervoer doen zich, net als in andere takken van arbeid, kwesties voor waarin u zich afvraagt hoe dit bij de wet geregeld is. Zeker als transportondernemer wilt u goed geïnformeerd blijven.

Op onze website behandelen Mr. René de Bondt en Mr. Erik Stoeten, beiden advocaat, op regelmatige basis juridische zaken.

Mr René de Bondt is advocaat bij De Haan Advocaten & Notarissen. Hij heeft een jarenlange ervaring binnen de transportsector. In deze rubriek bespreekt hij actuele juridische onderwerpen in de wereld van de logistiek.

Voor vragen of suggesties kunt u een e-mail richten aan: R.deBondt@dehaanlaw.nl


Geplaatst op: woensdag 2 mei 2018

Incassomiddelen bij grensoverschrijdend zakendoen

Wanneer u een vordering heeft op een bedrijf in Nederland bestaan er ruime mogelijkheden om uw vordering te kunnen verhalen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om beslag te leggen op de banktegoeden van de debiteur. De tegoeden worden dan ‘veiliggesteld’ totdat duidelijk is geworden of u op deze tegoeden aanspraak kunt maken. Maar hoe pakt u dit aan wanneer u een vordering heeft op een bedrijf buiten Nederland?

Zorg voor goed debiteurenbeheer

Dat tijdig betalen van facturen door debiteuren een belangrijke zaak is hoeft een ondernemer niet te worden verteld. Goed debiteurenbeheer is voor de cashflow en daarmee de levensvatbaarheid van een bedrijf van levensbelang. Voor succesvol incasseren van uw vorderingen zijn zaken als een volledig up to date debiteurendossier, met daarin opgenomen de facturen, juiste gegevens van de debiteur en gevoerde correspondentie met de debiteur in de vorm van herinneringen en aanmaningen een minimaal vereiste.

Als een debiteur ondanks aanmaningen niet vrijwillig tot betaling overgaat, komen juridische acties om de hoek kijken, waaronder het leggen van beslag. In Nederland kan al beslag worden gelegd zonder dat de crediteur de beschikking heeft over een uitspraak; dit heet conservatoir beslag. Hiermee verkrijgt de crediteur meer zekerheid om de uitstaande vorderingen na een vonnis van de rechtbank ook daadwerkelijk te kunnen incasseren.

Buitenlandse debiteuren

Bij buitenlandse debiteuren kunnen de volgende situaties worden onderscheiden. Bij een buitenlandse debiteur zonder bekende woonplaats in Nederland kan conservatoir beslag worden toegepast, indien er zich goederen, waaronder banktegoeden, vorderingen etc. van de debiteur in Nederland bevinden; dit wordt het vreemdelingenbeslag genoemd. Lastiger wordt het indien de buitenlandse debiteur geen goederen of tegoeden heeft in Nederland. Het nieuwe Europese bankbeslag kan in die gevallen uitkomst bieden.

Europees bankbeslag

Sinds 18 januari 2017 is de Europese verordening nr. 655/2014 voor het leggen van Europees bankbeslag van toepassing. De verordening is bedoeld om op vereenvoudigde wijze beslag te leggen op bankrekeningen van debiteuren in andere Europese landen. Dit kan door middel van een zogenoemde European Account Preservation Order (EAPO). Hiermee kan bij een Nederlandse rechter toestemming worden verkregen voor het leggen van een beslag op de bankrekening van een debiteur in het buitenland.

De verordening is van toepassing in alle lidstaten met uitzondering van Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Het moet wel gaan om een grensoverschrijdende vordering. Een vordering is grensoverschrijdend indien de bankrekening waarop het beslag betrekking heeft wordt aangehouden in een andere lidstaat, dan de lidstaat waar het verzoek wordt ingediend of de lidstaat waar de schuldeiser zijn woonplaats heeft. De verordening is uitsluitend van toepassing op geldvorderingen tussen bedrijven onderling of tussen bedrijven en consumenten.

Standaardformulier

Het verzoek bij de rechter om een EAPO vindt plaats door het indienen van een standaardformulier. Na het indienen van het formulier beslist de rechtbank binnen een aantal dagen op uw verzoek. Er gelden uiteraard wel een aantal eisen. Het verzoek moet vergezeld zijn van de nodige bewijsstukken dat u daadwerkelijk een vordering heeft op de debiteur. De rechter zal veelal pas toestemming geven indien u voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het bankbeslag noodzakelijk is vanwege het reële risico dat het verhaal op een later moment onmogelijk zal worden.

De door de Nederlandse rechter afgegeven EAPO is vervolgens uitvoerbaar in de betrokken lidstaat. Aan het bevel wordt in de regel de schuldeiser verplicht een vorm van zekerheid te stellen voor een bedrag dat volstaat om misbruik van de procedure te voorkomen en voorts vanwege mogelijke schade die de debiteur zou kunnen lijden als gevolg van ten onrechte gelegd beslag. Na het beslag moet de betrokken bank binnen 3 werkdagen laten weten of het beslag doel heeft getroffen.

Conclusie

Het Europese bankbeslag kan onder bepaalde voorwaarden zeker interessant zijn bij het verhalen van uw vorderingen op buitenlandse debiteuren. Heeft u te maken met niet betalende debiteuren neemt u dan contact met ons op. Wij adviseren u graag over de juridische mogelijkheden.

________________

Dolf van Gaalen en René de Bondt, De Haan Advocaten & Notarissen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel dan kunt u contact opnemen via R.deBondt@dehaanlaw.nl

Disclaimer. Hoewel aan dit artikel de grootste zorg is besteed kunnen hier geen rechten aan worden ontleend.

 

Eerder verschenen artikelen

Datum: Onderwerp:
12-03-2018 Rijbewijs ingevorderd, wat nu?
23-09-2017 Incoterms en Vervoer
23-03-2017 Wie moet laden en lossen?
15-08-2016 Vervoerder ook aansprakelijk voor schade na aflevering
18-04-2016 CMR niet van toepassing. Wegvervoerder is onbeperkt aansprakelijk voor schade door verkeerd aanleveren van ladinggegevens
07-03-2016 Let op bij opvolgend vervoer onder de cmr
20-10-2015 De VAR verdwijnt. Vervoersector heeft behoefte aan duidelijkheid
03-09-2015 De VOF beter geregeld!
29-05-2015 Het verrekenen van vorderingen
15-03-2015 Nog veel onduidelijkheid over het inlenen van buitenlandse chauffeurs
08-01-2015 De Wet Werk en Zekerheid komt eraan. Check tijdig...
12-06-2014 Zzp'er in het wegvervoer en de VAR
21-04-2014 Code 95 - Werkgever moet nascholing vergoeden
08-03-2014 Lading niet gereed. Vervoerder berekent toch vracht
09-10-2013 De zzp'er in het wegvervoer: ondernemer of chauffeur
10-09-2013 De controleplicht van de wegvervoerder
10-06-2013 Retentierechten in het vervoer
03-04-2013 Checklist Vervoersovereenkomsten
05-03-2013 Betaaltermijnen wettelijk vastgelegd
16-11-2012 Wet Mulder, laat opdrachtgever opdraaien voor verkeersboetes
23-10-2012 De Flex-BV: aantrekkelijk alternatief voor eenmanszaak of VOF
11-10-2012 Wie bepaalt, betaalt!
01-09-2012 Opzegtermijnen bij langlopende overeenkomsten
17-08-2012 De wat? De wet WAADI!
02-08-2012 Tijd voor vakantie
15-06-2012 Begripsverwarring in de Logistiek
15-05-2012 Aansprakelijkheid van de werkgever uitgebreid
12-04-2012 Overbelading: Een beladen dossier

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Fotoalbum
Laatste toegevoegde foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij ze voor u!

Naar fotoalbum

Rijverboden

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!