Juridisch Advies

In het wegvervoer doen zich, net als in andere takken van arbeid, kwesties voor waarin u zich afvraagt hoe dit bij de wet geregeld is. Zeker als transportondernemer wilt u goed geïnformeerd blijven.

Op onze website behandelen Mr. René de Bondt en Mr. Erik Stoeten, beiden advocaat, op regelmatige basisjuridische zaken.

Mr René de Bondt is advocaat bij De Haan Advocaten & Notarissen. Hij heeft een jarenlange ervaring binnen de transportsector. In deze rubriek bespreekt hij actuele juridische onderwerpen in de wereld van de logistiek.

Voor vragen of suggesties kunt u een e-mail richten aan: R.deBondt@dehaanlaw.nl


Geplaatst op: maandag 12 maart 2018

Rijbewijs ingevorderd, wat nu?

Als ondernemer in het wegtransport kent u natuurlijk het belang van uw rijbewijs. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend totdat uw rijbewijs wordt ingevorderd. Dat kan ook in de privésituatie plaatsvinden, misschien wel in of op een heel ander motorvoertuig dan waarmee u uw werkzaamheden uitvoert. Voor veel mensen dringt pas dan echt het besef van het belang van een rijbewijs door. Zonder rijbewijs komt alles vaak stil te staan. In sommige gevallen komt het voortbestaan van een onderneming op het spel te staan. Wat kunt u doen als uw rijbewijs ingevorderd is?

Reden van invordering

In de Wegenverkeerswet staan de redenen voor invordering van een rijbewijs opgesomd. De meest voorkomende redenen voor invordering van een rijbewijs betreffen rijden onder invloed van alcohol en snelheidsovertredingen. Bij een snelheidsovertreding van 50 kilometer of meer wordt in het geval van een staande houding uw rijbewijs ingevorderd. Bij alcoholgebruik is het onder meer afhankelijk van het aantal jaren dat u uw rijbewijs heeft en het voertuig waarmee u bent staande gehouden. Ook is het mogelijk een rijbewijs in te vorderen bij gevaarlijk rijgedrag.

Inhouding

Binnen 10 dagen na invordering, moet het openbaar ministerie beslissen wat men met uw rijbewijs gaat doen: inhouden dan wel teruggeven.

De officier van justitie zal het dossier bekijken. Bij een snelheidsovertreding van 50 tot en met 69 kilometer per uur is het uitgangspunt dat het rijbewijs wordt ingehouden voor de duur van twee maanden. Ingeval van een verdenking voor het rijden onder invloed van alcohol wordt gekeken naar de schaal waarbinnen het ademalcoholgehalte of bloedalcoholgehalte ligt. Voor beginnende bestuurders gelden strengere richtlijnen.

Bij zowel snelheidsovertredingen als rijden onder invloed van alcohol zal rekening worden gehouden met uw voorgeschiedenis. Indien u recent eerder bent bestraft voor een vergelijkbaar feit (recidive) zal dat gevolgen hebben voor de termijn van inhouding.

Met uw persoonlijke omstandigheden wordt in beginsel geen rekening gehouden. Mocht het u overkomen, dan raad ik u aan de termijn van 10 dagen niet af te wachten, maar zo snel mogelijk uw persoonlijke omstandigheden en uw visie op het invorderen kenbaar te maken. Als dit goed onderbouwd gebeurt en het is uw eerste keer dat u voor een dergelijk feit in aanraking komt met justitie, maakt u kans op een positief besluit van het openbaar ministerie.

Voor velen van u zal het rijbewijs noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Mocht u ooit in deze situatie terecht komen, dan is het belangrijk duidelijk aan te geven wat voor werk u doet en waarom u absoluut niet zonder uw rijbewijs kunt.

Klaagschrift

Stel dat het openbaar ministerie binnen de termijn van 10 dagen beslist uw rijbewijs langer in te houden, dan kunt u de rechter vragen uw rijbewijs terug te geven. Hiervoor moet u een klaagschrift indienen bij de rechtbank in de regio waar de overtreding is begaan.

Niet de officier van justitie, maar de raadkamer van de rechtbank beslist of u uw rijbewijs in afwachting van een zitting terugkrijgt. De rechter zal hierbij rekening houden met uw persoonlijke omstandigheden, denk daarbij aan: werk, medische situatie, sociale verplichtingen en eventuele eerdere veroordelingen. Dit persoonlijke belang wordt afgewogen tegen het algemene belang van de verkeersveiligheid.

Daarnaast wordt beoordeeld hoe groot de kans is dat aan u een onvoorwaardelijke rijontzegging wordt opgelegd, mocht het uiteindelijk tot een veroordeling komen. Het openbaar ministerie hanteert andere uitgangspunten dan de rechtbank bij deze toetsing. De punten die door de rechtbank worden gehanteerd, pakken in veel gevallen gunstiger uit dan de richtlijnen die worden gehanteerd door het openbaar ministerie.

Conclusie

Wees allereerst zuinig op uw rijbewijs, u verdient er vermoedelijk uw brood mee. Mocht het op de een of andere manier toch misgaan, blijf dan niet bij de pakken neerzitten en maak uw persoonlijk belang bij uw rijbewijs kenbaar. Mocht men ook dan niet willen overgaan tot teruggave van uw rijbewijs, neem contact op met een professional en overweeg het indienen van een klaagschrift. Vaak loont het een klaagschrift in te dienen en uw specifieke geval voor te leggen aan de raadkamer van de rechtbank.

________________

Mr Erik Stoeten, De Haan Advocaten & Notarissen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel dan kunt u contact opnemen via e.stoeten@dehaanlaw.nl

Disclaimer. Hoewel aan dit artikel de grootste zorg is besteed kunnen hier geen rechten aan worden ontleend.

 

Eerder verschenen artikelen

incoterms-en-vervoer

Datum: Onderwerp:
23-03-2017 Incoterms en Vervoer
23-03-2017 Wie moet laden en lossen?
15-08-2016 Vervoerder ook aansprakelijk voor schade na aflevering
18-04-2016 CMR niet van toepassing. Wegvervoerder is onbeperkt aansprakelijk voor schade door verkeerd aanleveren van ladinggegevens
07-03-2016 Let op bij opvolgend vervoer onder de cmr
20-10-2015 De VAR verdwijnt. Vervoersector heeft behoefte aan duidelijkheid
03-09-2015 De VOF beter geregeld!
29-05-2015 Het verrekenen van vorderingen
15-03-2015 Nog veel onduidelijkheid over het inlenen van buitenlandse chauffeurs
08-01-2015 De Wet Werk en Zekerheid komt eraan. Check tijdig...
12-06-2014 Zzp'er in het wegvervoer en de VAR
21-04-2014 Code 95 - Werkgever moet nascholing vergoeden
08-03-2014 Lading niet gereed. Vervoerder berekent toch vracht
09-10-2013 De zzp'er in het wegvervoer: ondernemer of chauffeur
10-09-2013 De controleplicht van de wegvervoerder
10-06-2013 Retentierechten in het vervoer
03-04-2013 Checklist Vervoersovereenkomsten
05-03-2013 Betaaltermijnen wettelijk vastgelegd
16-11-2012 Wet Mulder, laat opdrachtgever opdraaien voor verkeersboetes
23-10-2012 De Flex-BV: aantrekkelijk alternatief voor eenmanszaak of VOF
11-10-2012 Wie bepaalt, betaalt!
01-09-2012 Opzegtermijnen bij langlopende overeenkomsten
17-08-2012 De wat? De wet WAADI!
02-08-2012 Tijd voor vakantie
15-06-2012 Begripsverwarring in de Logistiek
15-05-2012 Aansprakelijkheid van de werkgever uitgebreid
12-04-2012 Overbelading: Een beladen dossier

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!