Clicky

maandag 27 mei 2024 - 06:02 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSPersonenvervoerKNV: Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiting deel A7

KNV: Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiting deel A7

DEN HAAG – Vanaf maandag 29 april kondigt Rijkswaterstaat een algeheel verbod aan voor vrachtwagens en bussen over de brug in de A7 bij Purmerend. Voor busondernemers komt de afsluiting als een donderslag bij heldere hemel.

Rijkswaterstaat is met een enorm project bezig om de A7 te versterken en stelt dat de afsluiting noodzakelijk is om de constructieve veiligheid van de brug en de veiligheid van het personeel dat de brug versterkt te waarborgen.

“Alle begrip aan onze kant dat de risico’s op ongelukken moeten worden uitgesloten”, zo stelt Bertho Eckhardt, voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer.

“Maar de wegbeheerders schieten nu met een kanon op een mug, want onze bussen zijn niet te zwaar, zelfs niet als ze volledig bezet zijn met passagiers en bagage. Want dan nog komen de touringcars niet boven de 18 ton uit! De kritieke grens is volgens Rijkswaterstaat 25 ton.”

De afgelopen maand werd door veel vrachtverkeer die gewichtsbeperking aan de laars gelapt. Er reden tot wel 400 te zware vrachtwagens per dag. Maar dat als gevolg daarvan de touringcarsector zonder enig voorafgaand overleg de rekening gepresenteerd krijgt, is onbegrijpelijk, zo verzucht Eckhardt. Bovendien zo vervolgt hij “door de hoge bezettingsgraad helpen touringcars juist mee om files te verminderen. Veel mensen weten niet dat één bus gemiddeld wel 30 personenauto’s van de weg houdt”.

Touringcars rijden niet alleen veelvuldig toeristen naar bestemmingen als Edam en Volendam maar vervullen ook een belangrijke maatschappelijke rol (bijv. vervoer van scholieren, ondersteuning Openbaar vervoer, vervoer van sportverenigingen).

Eckhardt: “De schade voor de sector door deze onnodige afsluiting is enorm en we roepen Rijkswaterstaat op de afsluiting voor bussen onmiddellijk ongedaan te maken. Ook zullen we op de kortst mogelijke termijn contact opnemen met Minister Harbers van het Ministerie I&W met de vraag om indien nodig met een snelle oplossing te komen.”

Koninklijk Nederlands Vervoer behartigt de belangen van de Nederlandse touringcarbedrijven. Deze bedrijven zijn samen goed voor 7 miljard reizigerskilometers per jaar.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...