Clicky

 Milieuzones - België

Brussel, Antwerpen en Gent hebben een milieuzone. Een milieuzone wordt in België lage-emissiezone (LEZ, low emission zone) of zone de basses émissions (ZBE) genoemd.

Deze zones worden met het volgende bord aangegeven:

Brussel

 • Het gehele Brusselse Hoofdstedelijke Gewest valt sinds 1 januari 2018 onder de lage-emissiezone (LEZ), dus alle 19 gemeenten. De Ring (R0) valt er niet onder, evenmin enkele toegangswegen tot de Ring of tot transitparkings.
 • Ieder voertuig dat de LEZ inrijdt, wordt met camera's geregistreerd. Het kenteken wordt vergeleken met een database van toegelaten voertuigen.
 • Voertuigen met een Belgisch of Nederlands kenteken hoeven niet vooraf geregistreerd te worden, voertuigen uit andere landen wel, zie lez.brussels/nl/content/registratie
 • Let op: Wie de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, krijgt een boete van € 350 per overtreding, zie lez.brussels/nl/content/controle.

Toelatingseisen:

 • Voor 2020 geldt: voertuigen op diesel zonder Euronorm of met Euro 1, 2 en 3 en voertuigen op benzine, lpg en cng zonder Euronorm of met Euro 1-norm worden niet meer toegelaten in de Brusselse LEZ.
 • In 2022 zullen ook voertuigen op diesel met Euro 4-norm worden geweerd.

Zie voor een volledig overzicht lez.brussels/nl/content/welke-voertuigen.

 • Voor voertuigen die niet aan de toelatingscriteria voldoen, kan wel voor maximaal 8 dagen per jaar een dagpas aangevraagd worden. Zie lez.brussels/nl/content/dagpas.

Zie lez.brussels/nl/content/kaart voor een kaartje van de LEZ met parkeermogelijkheden waar op het openbaar vervoer kan worden overgestapt.

 • Bij sterke luchtverontreiniging kunnen de autoriteiten in Brussel extra maatregelen invoeren, zoals een snelheidsbeperking of een verbod voor bepaalde typen voertuigen. Een dergelijke maatregel wordt aangekondigd in de media.

Uitgebreide informatie over de LEZ in Brussel is te vinden op lez.brussels.

Informatie over luchtkwaliteit en extra maatregelen is te vinden op luchtkwaliteit.brussels.

Antwerpen

De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever is een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende auto's mogen dit deel van de stad niet meer in. De eisen zijn in 2020 verder aangescherpt en worden dat in 2025 nog eens, zie slimnaarantwerpen.be/nl/lez-nieuw-vanaf-2020.

 • De zone wordt aangegeven met verkeersborden en geldt permanent.
 • De maatregel geldt voor dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Euro 5-emissienorm. Auto’s met een benzinemotor mogen alleen de LEZ in als ze ten minste aan de Euro 2-norm voldoen. De euronorm (aangegeven met een cijfer 1 tot 6) staat op het kentekenbewijs (B: inschrijvingsbewijs) van het voertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe minder het voertuig vervuilt. Voor dieselvoertuigen met Euro 4 en sommige met Euro 3 kan een tijdelijke toelating worden gekocht, zie hieronder.

Op slimnaarantwerpen.be/nl/lez staat uitgebreide informatie over de LEZ.

Op lez.antwerpen.be is na te gaan of het voertuig wel of niet aan de toelatingsnormen voldoet.

 • Ieder voertuig dat de LEZ inrijdt, wordt met camera's geregistreerd. Het kenteken wordt vergeleken met een database van toegelaten voertuigen.
 • Voertuigen met een Belgisch of Nederlands kenteken hoeven niet vooraf geregistreerd te worden, voertuigen uit andere landen wel, zie slimnaarantwerpen.be/nl/lez/registreer-uw-voertuig.

Let op: Wie de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, krijgt een boete van € 150. Bij herhaling wordt de boete hoger, zie slimnaarantwerpen.be/nl/lez/controle#boete.

De toelatingsvoorwaarden zijn te vinden op slimnaarantwerpen.be/nl/lez/toegang-na-betaling/overzicht.

Gent

Gent heeft per 1 januari 2020 een lage-emissiezone (LEZ) binnen de stadsring R40.

De regelgeving in Gent komt vrijwel overeen met die in Antwerpen (zie hierboven). Ook in Gent is alleen registratie van voertuigen uit andere landen dan België en Nederland verplicht.

Op lez.stad.gent/nl/flows/controleertoegang zie je na het invullen van de gevraagde gegevens of je voertuig in aanmerking komt voor gratis toegang in de LEZ of voor een dagpas of voor een andere regeling. De gegevens staan op het kentekenbewijs en zijn op te vragen via ovi.rdw.nl.

Zie voor een kaart van de zone stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone/waar-ligt-de-lage-emissiezone-precies.

Let op: Wie de LEZ inrijdt met een voertuig dat niet toegelaten is, krijgt een boete van € 150, zie stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone/hoeveel-bedraagt-de-boete.

Bekijk de 'veelgestelde vragen' over de LEZ in Gent op lez2020.gent.

Verder zijn er in Gent vijf autovrije gebieden.

In bepaalde gevallen kan vergunning worden verleend om in een autovrije zone te rijden, onder meer voor bezoek aan een bewoner of hotel in de zone en voor vervoer van minder mobiele personen.

Zie voor uitgebreide informatie over de autovrije zones in Gent stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/mobiliteit/vergunningen-en-toegang-autovrij-gebied.

Nieuwe milieuzones

Mechelen en Willebroek hebben na lang en rijp beraad besloten geen lage-emissiezone in te voeren in 2021, zie mechelen.be/lage-emissiezone-lez en willebroek.be/nl/865/content/6510/lage-emissiezone.html.

Geheel Wallonië wordt per 1 januari 2023 een lage-emissiezone (zone de basses émissions; ZBE). Voor actuele informatie (alleen in het Frans) zie: wallonie.be/fr/actualites/interdiction-progressive-du-diesel-un-site-pour-sinformer en walloniebassesemissions.be.

Waalse gemeenten kunnen zelf besluiten al eerder een lage-emissiezone in te voeren. Daarvan is tot nu toe alleen sprake van in Namen en Eupen, nadere informatie ontbreekt nog.

 

Bovenstaande informatie is zorgvuldig samengesteld op basis van informatie verstrekt door de ANWB. Wijzigingen voorbehouden. Uit bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

« Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions