Clicky

zondag 21 juli 2024 - 13:07 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsChinese autoproducent BYD bouwt grote fabriek in Turkije

Chinese autoproducent BYD bouwt grote fabriek in Turkije

ISTANBUL – De Chinese producent van elektrische auto’s BYD heeft maandag een overeenkomst gesloten met Turkije voor de opening van een grote fabriek in het land. Deze stap stelt de Chinezen in staat nieuwe importheffingen van Brussel te omzeilen.

De bouw van de productiefaciliteit heeft een waarde van 1 miljard dollar. De ondertekeningsceremonie in Istanbul tussen BYD-topman Wang Chuanfu en de Turkse minister van Industrie en Technologie, Fatih Kacir, werd bijgewoond door president Recep Tayyip Erdogan. De nieuwe fabriek moet jaarlijks 150.000 auto’s kunnen produceren. Ook komt er een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum. De fabriek zal werk bieden aan 5000 mensen.

Vorige week verhoogde de EU de importheffingen voor Chinese elektrische auto’s. Voor BYD, ‘s werelds grootste fabrikant van elektrische voertuigen, is deze strafheffing vastgesteld op 17,4 procent. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die zou ontstaan doordat China eigen fabrikanten subsidieert.

De nieuwe fabriek verschaft BYD gemakkelijker toegang tot de Europese Unie, waarmee Turkije een economisch samenwerkingsverband heeft. Grote autofabrikanten zoals Fiat en Renault openden aan het begin van de jaren zeventig fabrieken in Turkije. Later volgden onder meer Ford, Toyota en Hyundai, die profiteerden van de positie van Turkije als kruispunt tussen Europa, Azië en het Midden-Oosten.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×