Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 17:28 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVlucht met Assange stopt in Bangkok om bij te tanken

Vlucht met Assange stopt in Bangkok om bij te tanken

BANGKOK – De vlucht met Julian Assange is in Bangkok geland om bij te tanken. De oprichter van klokkenluidersplatform WikiLeaks is onderweg naar het Amerikaanse gebiedsdeel Noordelijke Marianen in de Grote Oceaan, als onderdeel van een deal met de Verenigde Staten over zijn vrijlating.

Zijn chartervlucht arriveerde rond 12.30 uur lokale tijd op een luchthaven in Bangkok. Een Thaise functionaris bevestigt dat Assange op de passagierslijst staat en dat het vliegtuig wordt bijgetankt en bevoorraad voordat het om 21.00 uur naar Saipan, onderdeel van de Noordelijke Marianen, vertrekt. Assange moet daar woensdag voor de rechtbank verschijnen. De deal moet formeel nog worden bekrachtigd.

De 52-jarige Australiër gaat schuld bekennen in een zaak die de VS tegen hem hebben aangespannen. Het gaat specifiek om een aanklacht over samenzwering om geheime Amerikaanse defensiedocumenten te verkrijgen en openbaar te maken. De 62 maanden celstraf die Assange krijgt, komt overeen met de tijd die hij in een Londense gevangenis doorbracht. Assange keert na de zitting vermoedelijk terug naar zijn thuisland Australië.

Assange’s vrouw Stella zegt tegen BBC Radio dat hij “een vrije man” is zodra de rechter akkoord gaat met de deal. “Dat zal ergens morgen gebeuren”, laat ze weten. Stella is zondag al naar Australië gevlogen, samen met de twee kinderen (5 en 7 jaar) die ze met Assange heeft. De twee ontmoetten elkaar toen Assange zeven jaar schuilde in de ambassade van Ecuador in Londen, voorafgaand aan zijn gevangenschap in de streng beveiligde Belmarsh-gevangenis. Ze trouwden ruim twee jaar geleden.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×