Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:40 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsGevangenisstraffen tot 8,5 jaar voor ontvoering Insiya

Gevangenisstraffen tot 8,5 jaar voor ontvoering Insiya

AMSTERDAM – De vader van het meisje Insiya krijgt een gevangenisstraf van 8,5 jaar voor het uitlokken en medeplegen van haar ontvoering naar India en het onttrekken van Insiya aan het gezag van haar moeder. Zijn mededaders krijgen gevangenisstraffen tot 4 jaar. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam maandag in hoger beroep beslist.

Het Openbaar Ministerie eiste gevangenisstraffen tot 9 jaar, de rechtbank legde eerder 9 jaar op. Het hof komt ook tot een celstraf van 9 jaar, maar vermindert met 6 maanden vanwege de langere duur van het proces.

Op 29 september 2016 drongen drie mannen de woning van de oma van Insiya binnen. Op dat moment waren Insiya, haar oma, tante en oom in het huis aanwezig. Eén van de mededaders (B.) was bewapend met tie-wraps en een taser. De twee andere mannen pakten Insiya op en namen haar mee naar een auto en reden weg.

De bewapende man (B.) raakte in worsteling met de oma en tante. Tijdens zijn poging om te vluchten sloeg hij de tante tegen haar hoofd met de taser. Ook een buurman die de tante te hulp schoot werd getaserd. De vader bracht Insiya samen met enkele mededaders (C. en E.S.) naar Duitsland, waarna hij haar meenam naar India. Daar verblijft ze tot op de dag van vandaag.

De vader bracht een groep van zeven personen samen in een specifiek voor dit doel in het leven geroepen projectorganisatie. In hoger beroep stonden nog vijf mededaders terecht. Het hof legt aan hen de volgende gevangenisstraffen op: verdachte C. 4 jaar, verdachte E.S. 4 jaar, verdachte B. 3 jaar, verdachte V. 9 maanden en verdachte L.S. 4 weken en een taakstraf van 240 uur.

Verdachte V. voerde voorafgaand aan de ontvoering verschillende observaties uit en gaf door aan de ontvoerders dat de moeder van Insiya was vertrokken, waarna zij overgingen tot actie. Verdachte L.S. was bij enkele voorbesprekingen aanwezig. Na de overdracht van Insiya aan de vader reden de verdachten in verschillende auto’s weg. L.S. bestuurde één van deze auto’s en nam één van de mannen mee die Insiya uit de woning hadden gehaald.

Het hof vindt dat dit projectmatige karakter aanzienlijk bijdraagt aan de ernst en strafwaardigheid van de feiten: de ontvoering van een weerloze peuter, steriel opgezet en uitgevoerd door mensen met een politiële en militaire achtergrond, als een project met een duidelijke missie. Insiya werd op abrupte wijze uit haar vertrouwde omgeving weggerukt.

Het lijdt geen enkele twijfel dat deze gebeurtenis zeer ingrijpend is geweest voor haar. Ook voor haar moeder en andere dierbaren die na de ontvoering achterbleven zijn de gevolgen zeer ingrijpend. Haar moeder moet bijna 8 jaar leven met dit enorme verlies. Dit alles maakt de bewezenverklaarde feiten tot een kinderontvoering van de buitencategorie.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...