Clicky

vrijdag 10 mei 2024 - 16:56 uur
Home Blog

Douane treft 44 kilo drugs aan in lege koelcontainer [+foto’s]

Foto: OM Rotterdam

ROTTERDAM – Afgelopen week was het onrustig met uithalers en onbevoegde personen op en rond een container- en stukgoedbedrijf op de Maasvlakte te Rotterdam. Meerdere nachten werden er uithalers aangehouden en ook werden verdachten die de uithalers in de nabijheid van het terrein afzetten opgepakt.

Dit was aanleiding voor de Douane om de aanwezige containers op het overslagterrein te controleren met drugshonden en een mobiele scanner. En al snel was het raak. Tijdens de controle van een lege koelcontainer uit Aruba werden afwijkingen geconstateerd. Bij controle van de inspectieluiken troffen douaniers in elk luik een sporttas aan. In de sporttas zaten cocaïneblokken.

Tijdens verdere controle bleken in de achterwand ook nog losse blokken cocaïne te liggen. In de twee sporttassen telden Douaniers 33 blokken cocaïne en nog elf losse blokken in de achterwand. In totaal verwijderden douaniers dus 44 pakketten verdovende middelen uit de container met een straatwaarde van bijna 3,5 miljoen euro.

Foto: OM Rotterdam

Het HARC-team, een inmiddels 27 jaar oud samenwerkingsverband van Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaak verder in onderzoek.

De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Corendon en dnata openen gedeeld Training Center

BADHOEVEDORP – Corendon en dnata zijn een samenwerkingsverband aangegaan om hun crew op te leiden en delen een Training Center in Hoofddorp vlakbij luchthaven Schiphol. Het Training Center heeft een complete transformatie ondergaan en de trainingsfaciliteiten zijn grondig geüpgraded om een breed scala aan trainingssessies te kunnen faciliteren. Op 8 mei werd het Training Center feestelijk geopend door Gunay Uslu, CEO van Corendon en Jan van Anrooy, Managing Director van dnata Nederland.

“Het is geweldig dat de komende generaties Corendon crew in deze fijne omgeving kunnen trainen”, aldus Gunay Uslu, CEO van Corendon. “Door onze krachten te bundelen met dnata kunnen we niet alleen efficiënter werken, maar ook de kwaliteit van onze dienstverlening naar een hoger niveau tillen.”

Jan van Anrooy, Managing Director dnata Nederland: “Door middelen te delen en synergiën te benutten met onze partner Corendon, streven we ernaar om ons personeel te voorzien van geavanceerde training en ontwikkelingsmogelijkheden. Het Training Center zal naar verwachting op duurzame wijze een essentiële rol spelen in het versterken van de operationele capaciteiten en het waarborgen van de hoogste normen van veiligheid en service binnen de luchtvaartsector.”

Breed scala aan trainingssessies

Van de dagelijkse taken zoals het geven van veiligheidsbriefings tot het oefenen van noodsituaties zoals brandbestrijding en het verlenen van eerste hulp aan boord, alle aspecten van het werk komen tijdens de Corendon trainingen aan bod. Naast deze basisvaardigheden worden ook aanvullende trainingen aangeboden zoals praktijkoefeningen waarbij verschillende scenario’s worden besproken, variërend van technische problemen tot medische noodgevallen, en van agressie aan boord tot crewvermoeidheid. Een Corendon branded mock-up cabine in combinatie met acteurs, biedt een realistische omgeving voor deze trainingen.

Emirates keert terug naar Edinburgh met een dagelijkse A350-vlucht

AMSTERDAM – Emirates heeft aangekondigd vanaf 4 november 2024 weer naar Edinburgh te vliegen. De langverwachte terugkeer naar de Schotse hoofdstad is een aanvulling op de huidige dagelijkse A380-vlucht naar Glasgow en biedt reizigers 14 wekelijkse vluchten van en naar Schotland. Op de route Dubai-Edinburgh zal gebruik worden gemaakt van de Emirates A350-900, waar reizigers kunnen kiezen uit drie klassen: 32 zitplaatsen in Business Class, 21 zitplaatsen in Premium Economy en 259 zitplaatsen in Economy Class.

Emirates vlucht EK23 vertrekt vanuit Dubai om 14:50 uur en komt om 19:05 uur lokale tijd aan in Edinburgh. De terugvlucht, EK24, vertrekt vanuit Edinburgh om 20:40 uur en komt de volgende ochtend om 08:05 uur aan in Dubai. Klanten kunnen vluchten boeken op emirates.com, via reisagenten of het verkoopkantoor van Emirates.

Terug naar de Highlands

In 2018 vloog Emirates voor het eerst naar Edinburgh met een Boeing 777-300ER vliegtuig. De luchtvaartmaatschappij hervat nu haar vluchten naar de stad met nieuwe A350-toestellen, die voorzien zijn van ruime cabines, hoge plafonds en aangepaste sfeerverlichting. Reizigers die vanuit Edinburgh vertrekken, hebben via Dubai toegang tot het uitgebreide netwerk van de luchtvaartmaatschappij met meer dan 130 bestemmingen, waaronder populaire vakantiebestemmingen als de Malediven, Bangkok, Sydney en Bali.

De dagelijkse vlucht van Emirates naar Edinburgh verhoogt ook de vrachtcapaciteit. Emirates SkyCargo, de vrachtafdeling van de luchtvaartmaatschappij, zal 16 ton vracht per vlucht kunnen vervoeren. Dit komt ten gunste van lokale bedrijven, doordat de handelsbetrekkingen met wereldmarkten worden verbeterd en de mogelijkheden voor export van populaire producten zoals zalm, schelpdieren en whisky worden uitgebreid.

Charmante straatjes, historische architectuur en levendige kunstscene
Edinburgh is een populaire vrijetijds- en zakenbestemming. Zowel de historisch Old Town als de elegante New Town staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Van charmante straatjes, eeuwenoude kastelen en een bruisende cultuurscene; de stad heeft voor elk wat wils. Bezoekers zullen gefascineerd zijn door de rijke geschiedenis, de architecturale bezienswaardigheden en de levendige kunstwereld met een ruime keuze aan galerieën, musea en muzikale optredens.

Nieuwe A350 toestellen

Emirates kondigde onlangs aan dat het nieuwe A350-vliegtuig, dat in september 2024 in gebruik wordt genomen, negen bestemmingen in het Midden-Oosten, de GCC, West-Azië en Europa zal aandoen. Voor reizigers zullen er meer mogelijkheden zijn om de befaamde Premium Economy cabine van de luchtvaartmaatschappij te ervaren, evenals de nieuwe generatie Business Class cabines.

Passagier genieten aan boord van de regionaal geïnspireerde maaltijden, premium dranken en het bekroonde inflight entertainment systeem Emirates ice met de keuze uit 6.500 kanalen on-demand entertainment – inclusief Schots talent zoals Brian Cox in de hoofdrol in de populaire tv-serie Succession en de filmhit Aftersun van de Schotse regisseur Charlotte Wells met Paul Mescal in de hoofdrol.

Achtste bestemming in het Verenigd Koninkrijk

Edinburgh wordt de achtste bestemming van Emirates in het Verenigd Koninkrijk. ‘s Werelds grootste internationale luchtvaartmaatschappij bedient het Verenigd Koninkrijk met 133 wekelijkse vluchten op zeven gateways – London Heathrow, London Gatwick, London Stansted, Manchester, Birmingham, Newcastle en Glasgow – met een vloot van Emirates A380 en Boeing 777 vliegtuigen.

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

Joost Klein

MALMÖ – De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel.

“We onderzoeken momenteel een incident rond de Nederlandse inzending. Klein zal voorlopig niet repeteren”, staat in de verklaring. De EBU geeft verder geen commentaar.

De Nederlander zou als vijfde zijn act repeteren, maar hij werd tijdens de eerste zogeheten dress rehearsal, waarin de hele show wordt doorgelopen, zonder uitleg overgeslagen. De verdere startvolgorde is hetzelfde gebleven.

Klein is wel in de arena. Aan het begin van de show was hij te zien als alle deelnemende landen worden voorgesteld.

Het Nederlandse kamp is vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Storing Haringvlietbrug verholpen, A29 weer open

DEN HAAG – De storing aan de Haringvlietbrug is verholpen. De brug stond vrijdagmiddag ruim een uur open en kon door een storing niet meer naar beneden. Daardoor was de snelweg A29 in beide richtingen dicht.

Inmiddels is het brugdek weer naar beneden en is de weg weer open, meldt Rijkswaterstaat.

Weggebruikers moeten nog wel rekening houden met files op de A29.

De Haringvlietbrug is een brug van ongeveer 1000 meter lang en verbindt de Hoeksche Waard met Goeree Overflakkee en Noord-Brabant. Vorig jaar is de brug gerenoveerd. Onder meer de klep en de technische systemen werden toen vernieuwd. Volgens Rijkswaterstaat wordt de brug op een werkdag door ongeveer 66.000 voertuigen gebruikt.

Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

protest bij Stopera

AMSTERDAM – Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo’n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

Sommige betogers houden Palestijnse vlaggen omhoog en een aantal draagt keffiyehs, de veelal zwart-wit geblokte sjaals die vaak bij pro-Palestijnse protesten worden gedragen. Er zijn ook borden met teksten als ‘Protests more upsetting than genocide?’. Daarnaast worden er leuzen gescandeerd. Demonstranten roepen onder meer “Every time the media lies, another child in Gaza dies”. Door een megafoon roept een betoger eisen aan Halsema. Zo moet ze volgens hem onder meer “veroordelen dat Israël honger gebruikt als wapen”. Er is politie aanwezig.

Volgens Carlos van Eck, die afgelopen dagen optrad als woordvoerder van de studentenprotesten, is de demonstratie vrijdag niet door de studenten georganiseerd. Hij is zelf wel aanwezig en mogelijk met hem meer studenten van de UvA. Voor de studenten blijven hun eisen van afgelopen dagen staan: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden met Israëlische instituten die deelnemen aan “genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land” verbreken, net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.

“Ik ben hier om de studenten te steunen”, zegt een demonstrant die zich Chris noemt. Hij wil zijn achternaam niet geven omdat hij net een nieuwe baan heeft. Hij vindt dat de politie de studenten deze week te hardhandig heeft weggejaagd. “Ze hadden maandag gewoon kunnen blijven kamperen.” Ook vindt hij dat onder meer politici de demonstranten onterecht neerzetten als antisemitisch. Hij was eerder bij een van de protesten en zegt daar niets te hebben gehoord of gezien dat volgens hem als antisemitisch bestempeld kan worden. Hij draagt een bord bij zich met daarop ‘The blood is on your hands’. Dit verwijst naar een pro-Palestijns nummer dat rapper Macklemore een aantal dagen geleden heeft uitgebracht.

Ajax benoemt Geelen tijdelijk als algemeen directeur

Menno Geelen

AMSTERDAM – Menno Geelen gaat voorlopig als algemeen directeur van Ajax aan de slag. De commercieel directeur blijft die functie uitoefenen totdat zijn club een nieuwe directeur heeft gevonden en die persoon voldoende is ingewerkt.

Ajax is op zoek naar een nieuwe directeur na het terugtreden van Alex Kroes, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan handel met voorkennis in het aandeel Ajax. Kroes heeft zijn werkzaamheden bij Ajax inmiddels hervat als technisch directeur. Hij heeft een nieuw contract ondertekend dat medio 2026 afloopt, zo laat Ajax weten.

De 42-jarige Geelen is vanaf medio 2010 in dienst bij Ajax. In november 2016 maakte hij promotie van hoofd sponsoring naar commercieel directeur. Vanwege zijn tijdelijke functiewijziging draagt Geelen zijn huidige werkzaamheden voor dezelfde interim-periode over aan Cas Biesta, het huidige hoofd marketing en brand partnerships van Ajax.

Groot voetbalverleden

Door de tijdelijke benoeming van Geelen hoeft Michael van Praag de directie niet meer bij te staan als gedelegeerd commissaris. Hij kan zich weer volledig concentreren op zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen.

Met de tijdelijke benoeming van Geelen verschaft Ajax zich tijd in de zoektocht naar een geschikte algemeen directeur. Geelen was vorig jaar in beeld om algemeen directeur Edwin van der Sar op te volgen. De commercieel directeur gaf toen aan dat hij liever een algemeen directeur met een groot voetbalverleden bij Ajax ziet. Die mening heeft hij nog steeds.

‘Veel vertrouwen’

“Ik kijk ernaar uit om deze rol tijdelijk op me te nemen”, reageert Geelen in een persbericht. “Organisatorisch zijn we hiermee voor de komende periode op orde en creëren we de bestuurlijke rust die nodig is. De voortgang van het werk op voetbalvlak heeft nu de hoogste prioriteit. Alex Kroes en Marijn Beuker moeten samen met de mensen om hen heen vol door kunnen. Mijn taak is onder meer om ervoor om te zorgen dat zij zich hier op kunnen richten en dat tegelijkertijd ook alle andere afdelingen en collega’s optimaal kunnen functioneren.”

“Ik ben blij dat Menno dit wil doen”, stelt Van Praag. “Hij is een prima directeur die zowel intern als extern draagvlak heeft en dat zelf heeft afgedwongen door de goede en succesvolle manier waarop hij zijn werk voor Ajax al jarenlang doet. Daarnaast is het goed voor Ajax dat Alex vol energie aan de slag is gegaan in zijn nieuwe rol. Wij hebben voor de maanden die voor ons liggen veel vertrouwen in het directieteam dat er nu staat.”

Joodse koepelorganisatie in België boos op VRT-onderbreking ESF

ESF

ANTWERPEN – Het Forum der Joodse Organisaties (FJO), de Vlaamse Joodse koepelorganisatie, heeft met afkeuring kennis genomen van “de volstrekt ongepaste kortstondige onderbreking” van de live-uitzending van het Eurovisie Songfestival donderdag.

Op de Vlaamse tv-zender VRT was een zwart scherm te zien met een steunbetuiging voor het Palestijnse volk. Het ging om een vakbondsactie, zo stond er te lezen. Die keerde zich op die manier tegen het optreden van Israël in Gaza.

“Het FJO protesteert met klem tegen de volstrekt ongepaste actie van de vakbonden. Niet alleen maken zij van een entertainmentprogramma een platform voor indoctrinatie en politieke actie, daarnaast blinkt de op het scherm geprojecteerde tekst uit door volstrekte eenzijdigheid”, vindt het Forum in een verklaring. De organisatie stipt ook aan dat bij de VRT-actie “met geen woord” de aanval van Hamas op 7 oktober wordt “veroordeeld of zelfs vermeld”. “Ook aan het lot van nog 130 door Hamas gegijzelde burgers wordt volstrekt voorbijgegaan.”

In het bericht van de VRT stond ook geschreven dat de staat Israël de persvrijheid vernietigt. Volgens het FJO heeft Israël juist “de meest vrije pers van het gehele Midden-Oosten”. “Israël kent een pluriforme mediacultuur. Als land in oorlog heeft het de plicht ter bescherming van zijn burgers grenzen te stellen aan ophitsing en de verspreiding van haat. Daarom heeft het recent besloten voor de Arabische zender Al Jazeera een tijdelijk uitzendverbod af te kondigen.”

Zondag werd bekend dat Israël de plaatselijke tak van Al Jazeera in het land wil sluiten. Premier Benjamin Netanyahu noemde de zender in een verklaring een “opruiingskanaal”. Volgens de minister van Communicatie fungeert Al Jazeera als propagandakanaal van Hamas. De zender zelf ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

Onduidelijk of UvA-gebouwen maandag weer opengaan

schade door UvA-studentenprotesten

AMSTERDAM – Het is nog onduidelijk of de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandag weer opengaan.

Woensdag liet de universiteit weten dat alle UvA-gebouwen in elk geval tot maandag dicht blijven. Wat er daarna gebeurt, hangt van de omstandigheden af, legt een woordvoerder van de UvA vrijdag uit.

Volgens de woordvoerder wordt er dit weekend over gesproken.

Afgelopen maandagmiddag begon een reeks protesten bij gebouwen van de UvA. Demonstranten willen afdwingen dat de universiteit alle banden met Israëlische organisaties verbreekt.

Betogers zetten onder meer tenten op de Roeterseilandcampus op en brachten een nacht door op het Binnengasthuisterrein. De politie heeft tientallen betogers opgepakt.

Autotransporter rijdt met volle snelheid achterop wachtende auto die platgedrukt wordt tussen vrachtwagens [+foto’s&video’s]

BOHUMINA – Op sociale media circuleert een video van een bewakingscamera op de D1 snelweg in Tsjechië, waarop een tragisch ongeval te zien is waarbij een Skoda tussen twee vrachtwagens werd verpletterd. Eén man overleefde het ongeval niet.

Het ongeval gebeurde op zaterdag 4 mei rond 08:30 uur op de snelweg D1 richting Polen, niet ver van de grens, bij de afslag naar Bohumína, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Ostrava.

De video toont een vrachtwagen met daarop een antieke T-34 tank geladen op de rechterrijbaan van de D1, richting Polen. De vrachtwagen staat stil net voor de grensovergang naar Polen. Vermoedelijk omdat hij moest wachten voor een uitritslagboom, meldt de politie. Achter de vrachtwagen stopte een auto.

Slechts een paar seconden later komt er een andere vrachtwagen in beeld die auto’s heeft geladen. Blijkbaar schatte de chauffeur van deze vrachtwagen de situatie op de weg niet goed in en botst met volle snelheid achterop de auto. De auto wordt daarop verpletterd tussen de twee vrachtwagens in.

Volgens de Tsjechische politie reden er twee mannen in de auto. De auto werd bestuurd door een 75-jarige man en er zat een passagier van 51 jaar bij hem in de auto.

De bestuurder van de auto overleed ter plekke. De 51-jarige overleefde het ongeval, maar raakte ernstig gewond en werd per helikopter naar een ziekenhuis in Ostrava vervoerd, waar artsen hem in een kunstmatige coma brachten.

Ook de chauffeur van de vrachtwagen die de tank vervoerde raakte lichtgewond.

Dankzij de video-opname konden de onderzoekers het misdrijf zonder problemen oplossen. Slechts een dag later werd de 54-jarige chauffeur die het ongeval veroorzaakte beschuldigd van moord door nalatigheid en zwaar lichamelijk letsel. Hij riskeert een gevangenisstraf van maximaal zes jaar.

Duitse politie haalt vrachtwagenchauffeur met drie promille uit het verkeer

SCHWEGENHEIM – Donderdagmiddag rond 15.20 uur werd een vrachtwagen die in de wachtrij stond bij het Aral-tankstation in het Duitse Schwegenheim uit het verkeer gehaald.

De chauffeur had gedronken en blies ruim 3 promille. De chauffeur werd direct een rijverbod opgelegd en verboden zijn rit voort te zetten.

Bij de 58-jarige man werd vervolgens een bloedmonster afgenomen en ook zijn rijbewijs werd in beslag genomen.

Tijdens zijn rit had de man ook nog een hectometerpaaltje uit de grond gereden, deze moet hij vergoeden.

Omdat de man stomdronken en niet voor reden vatbaar was moest de vrachtwagen door een gespecialiseerd bedrijf worden weggesleept.

De chauffeur wordt nu strafrechtelijk vervolgd wegens het in gevaar brengen van het verkeer.

Australisch pensioenfonds buigt voor kritiek beleggingen Israël

SYDNEY – Cbus, een van de grootste pensioenfondsen van Australië, herziet zijn investeringsbeleid na druk van een grote vakbond. Die had het fonds opgeroepen niet meer te beleggen in bedrijven die wapens en defensietechnologie aan Israël leveren.

Cbus beheert onder meer de pensioenen voor medewerkers uit de Australische bouwsector. Het fonds zegt de stap te nemen om “de bezorgdheid van de gemeenschap over het conflict en het verlies van mensenlevens in Gaza en Israël”.

Cbus sluit directe investeringen in sommige wapenfabrikanten al uit. Maar het fonds belegt nog wel in defensiegerelateerde bedrijven als Lockheed Martin en RTX. Nu bekijkt het fonds of dat nog wenselijk is en of het de criteria voor beleggingen verder kan aanscherpen.

Accommodaties

Ook in Nederland is kritiek geuit op pensioenfondsen in verband met de oorlog in de Gazastrook. Zo lopen er bij petitieplatform DeGoedeZaak al langer onlinepetities om ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW te bewegen niet meer te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebieden. Die petities zijn in totaal zo’n 3700 keer ondertekend.

Vredesorganisatie PAX stelde in december ook al een lijst op met Europese financiële organisaties die de voorbije jaren investeerden in bedrijven met activiteiten in Palestijnse gebieden die bezet zijn door Israël. ING stond in de top 10 en had volgens het onderzoek tussen januari 2020 en augustus 2023 6,6 miljard euro gestopt in bedrijven die daar actief zijn. De geldverstrekkers financierden bijvoorbeeld Booking.com en Airbnb, die accommodaties aanboden in de bewuste regio’s.

Verkeerde been

ING stelt geen kantoren of medewerkers in de regio te hebben, “noch in Israël, noch in de Palestijnse gebieden”. Ook benadrukt de bank geen activiteiten te financieren op het gebied van infrastructuur, bouw, industrie, landbouw of surveillance in de bezette Palestijnse gebieden.

Een woordvoerder van ING vindt dat het publiek door het rapport van PAX op het verkeerde been wordt gezet. “PAX telt in haar rapport álle verstrekte leningen aan 51 multinationals, variërend van reisorganisaties tot supermarktketens en technologiebedrijven, bij elkaar op. Deze leningen worden door deze multinationals gebruikt voor hun wereldwijde activiteiten, maar PAX wekt in haar communicatie de indruk dat ING voor miljarden bedrijven in de bezette gebieden financiert.”

Formerende partijen hinten op onderhandelingen in het weekend

Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG – Het is goed mogelijk dat de formatiegesprekken dit weekend door zullen gaan, laten de onderhandelende partijen doorschemeren. “Het zou moeten kunnen”, zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz op de vraag of ze er vrijdag uit gaan komen. “Maar misschien hebben we er nog een paar dagen voor nodig.”

“Het zou zomaar kunnen dat we nog het weekend doorgaan”, zegt ook PVV-leider Geert Wilders vrijdag voordat de onderhandelingen worden hervat.

Pieter Omtzigt (NSC) herhaalt dat het niet makkelijk is om tot overeenstemming te komen. Op belangrijke dossiers zoals asiel-, landbouw- en buitenlandbeleid liggen de standpunten tussen de partijen uiteen. “En niet op hele kleine punten. Daar moet je wel een vorm van overeenstemming over hebben op het moment dat je een regering samenstelt.” Desondanks worden “zeker deze week” wel vorderingen gemaakt aan de onderhandelingstafel.

Finaleweek

Over de premiersvraag is het volgens Caroline van der Plas (BBB) nog niet gegaan aan de onderhandelingstafel. De partijleiders hebben eerder afgesproken dat zij in de Tweede Kamer blijven zitten en Wilders dus ook geen premier wordt. Het is aan hem om een ander voorstel te doen, zegt Van der Plas, maar ze heeft nog geen naam gehoord. De BBB-voorvrouw vindt het “fijn” dat hierover nog niets is gelekt naar de media.

De formerende partijen zijn in de woorden van de informateurs in de “finaleweek” van de onderhandelingen beland. Zij hebben van de Tweede Kamer de opdracht gekregen om uiterlijk woensdag 15 mei verslag uit te brengen. Voor die tijd moeten de partijen een eventueel akkoord nog bespreken met hun fracties.

British Airways-moeder kent weinig verstoringen en verhoogt winst

LONDEN – De eigenaar van onder meer luchtvaartmaatschappijen British Airways en Vueling heeft niet zoveel last van de onrust in het Midden-Oosten als zijn concurrenten Air France-KLM en Lufthansa. Mede daardoor boekte het in Londen gevestigde IAG, dat ook eigenaar is van het Spaanse Iberia, afgelopen kwartaal betere resultaten.

IAG voerde meer en tevens beter gevulde vluchten uit in Europa en richting Noord-Amerika, zijn belangrijkste markten. Daardoor groeide de operationele winst van 9 miljoen naar 68 miljoen euro.

Air France-KLM maakte vorige maand onder meer door verschillende verstoringen een verlies van bijna een half miljard euro bekend. De verstoringen hadden onder meer te maken met beperkingen op Aziatische vluchten doordat ook het luchtruim boven Rusland nog vermeden wordt. IAG zegt minder aan het continent blootgesteld te zijn. Lufthansa boekte nog meer verlies dan Air France-KLM door onder meer de gevolgen van grootschalige stakingen.

IAG is positiever en heeft ruim 80 procent van zijn plekken tot eind juni en 40 procent voor het volgende kwartaal vergeven. “De grote vraag naar reizen is een aanhoudende trend”, zegt topman Luis Gallego.

NPO 3FM lobbyt met vliegtuigjes in Polen en VK voor Joost Klein

Joost Klein

DEN HAAG – Radiozender NPO 3FM heeft vliegtuigjes boven Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk laten vliegen die de tekst ” achter zich aan trokken. Ook reed er door Malmö een wagen door de stad met daarop dezelfde tekst. De beelden werden op sociale media gedeeld. Ook Joost Klein zelf deelde de beelden op Instagram.

Het bleek een initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman, maakte hij vrijdag bekend in de ochtendshow. “Bij 3FM zijn we zo ongelooflijk trots op Joost. We willen hem op iedere mogelijke manier supporten in zijn songfestivaldroom”, aldus de 3FM-dj.

“Met het ochtendshowteam hebben we nagedacht hoe we heel Europa kunnen mobiliseren om op Joost te stemmen tijdens het Eurovisie Songfestival. In het diepste geheim hebben we vliegtuigjes geregeld die op verschillende plekken in Europa zijn gaan vliegen. Het zou fantastisch zijn als we daarmee iets kunnen bijdragen aan het aantal stemmen op Joost tijdens de finale van het songfestival.”

Joost Klein is zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival als vijfde aan de beurt. De Nederlandse inzending moet aantreden na openers Zweden, Oekraïne, Duitsland en Luxemburg en pal voor de veelbesproken inzending van Israël. Favorieten Zwitserland, Kroatië en Frankrijk zitten juist in het slot van de finale.

LAATSTE NIEUWS

Douane treft 44 kilo drugs aan in lege koelcontainer [+foto’s]

ROTTERDAM - Afgelopen week was het onrustig met uithalers en onbevoegde personen op en rond een container- en stukgoedbedrijf op de Maasvlakte te Rotterdam....