Clicky

maandag 27 mei 2024 - 06:08 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

AMSTERDAM – Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo’n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.

Sommige betogers houden Palestijnse vlaggen omhoog en een aantal draagt keffiyehs, de veelal zwart-wit geblokte sjaals die vaak bij pro-Palestijnse protesten worden gedragen. Er zijn ook borden met teksten als ‘Protests more upsetting than genocide?’. Daarnaast worden er leuzen gescandeerd. Demonstranten roepen onder meer “Every time the media lies, another child in Gaza dies”. Door een megafoon roept een betoger eisen aan Halsema. Zo moet ze volgens hem onder meer “veroordelen dat Israël honger gebruikt als wapen”. Er is politie aanwezig.

Volgens Carlos van Eck, die afgelopen dagen optrad als woordvoerder van de studentenprotesten, is de demonstratie vrijdag niet door de studenten georganiseerd. Hij is zelf wel aanwezig en mogelijk met hem meer studenten van de UvA. Voor de studenten blijven hun eisen van afgelopen dagen staan: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden met Israëlische instituten die deelnemen aan “genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land” verbreken, net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.

“Ik ben hier om de studenten te steunen”, zegt een demonstrant die zich Chris noemt. Hij wil zijn achternaam niet geven omdat hij net een nieuwe baan heeft. Hij vindt dat de politie de studenten deze week te hardhandig heeft weggejaagd. “Ze hadden maandag gewoon kunnen blijven kamperen.” Ook vindt hij dat onder meer politici de demonstranten onterecht neerzetten als antisemitisch. Hij was eerder bij een van de protesten en zegt daar niets te hebben gehoord of gezien dat volgens hem als antisemitisch bestempeld kan worden. Hij draagt een bord bij zich met daarop ‘The blood is on your hands’. Dit verwijst naar een pro-Palestijns nummer dat rapper Macklemore een aantal dagen geleden heeft uitgebracht.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...