Clicky

maandag 20 mei 2024 - 20:08 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsJoodse koepelorganisatie in België boos op VRT-onderbreking ESF

Joodse koepelorganisatie in België boos op VRT-onderbreking ESF

ANTWERPEN – Het Forum der Joodse Organisaties (FJO), de Vlaamse Joodse koepelorganisatie, heeft met afkeuring kennis genomen van “de volstrekt ongepaste kortstondige onderbreking” van de live-uitzending van het Eurovisie Songfestival donderdag.

Op de Vlaamse tv-zender VRT was een zwart scherm te zien met een steunbetuiging voor het Palestijnse volk. Het ging om een vakbondsactie, zo stond er te lezen. Die keerde zich op die manier tegen het optreden van Israël in Gaza.

“Het FJO protesteert met klem tegen de volstrekt ongepaste actie van de vakbonden. Niet alleen maken zij van een entertainmentprogramma een platform voor indoctrinatie en politieke actie, daarnaast blinkt de op het scherm geprojecteerde tekst uit door volstrekte eenzijdigheid”, vindt het Forum in een verklaring. De organisatie stipt ook aan dat bij de VRT-actie “met geen woord” de aanval van Hamas op 7 oktober wordt “veroordeeld of zelfs vermeld”. “Ook aan het lot van nog 130 door Hamas gegijzelde burgers wordt volstrekt voorbijgegaan.”

In het bericht van de VRT stond ook geschreven dat de staat Israël de persvrijheid vernietigt. Volgens het FJO heeft Israël juist “de meest vrije pers van het gehele Midden-Oosten”. “Israël kent een pluriforme mediacultuur. Als land in oorlog heeft het de plicht ter bescherming van zijn burgers grenzen te stellen aan ophitsing en de verspreiding van haat. Daarom heeft het recent besloten voor de Arabische zender Al Jazeera een tijdelijk uitzendverbod af te kondigen.”

Zondag werd bekend dat Israël de plaatselijke tak van Al Jazeera in het land wil sluiten. Premier Benjamin Netanyahu noemde de zender in een verklaring een “opruiingskanaal”. Volgens de minister van Communicatie fungeert Al Jazeera als propagandakanaal van Hamas. De zender zelf ontkent alle beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH - Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt...