Clicky

zondag 12 mei 2024 - 22:12 uur
Home Blog

Joost Klein terug in Nederland met privévliegtuig

Joost Klein

LELYSTAD – Joost Klein is zondagavond teruggekeerd naar Nederland. Volgens RTL Boulevard landde de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival rond half acht op Lelystad Airport. Hij zou naar Nederland zijn gevlogen in een privévliegtuig.

Klein werd zaterdag gediskwalificeerd op het Eurovisie Songfestival om een incident met een cameravrouw na zijn optreden tijdens de tweede halve finale op donderdag.

De NPO en de AVROTROS hebben bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie.

Volgens de AVROTROS ging het slechts om een “dreigende beweging”, maar de EBU heeft laten weten dat de cameravrouw “een ander verhaal” heeft. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet is de camera van de vrouw flink beschadigd tijdens het incident.

Zweedse krant: camera beschadigd bij incident met Joost Klein

Joost

STOCKHOLM – Bij het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zou de camera van de vrouw flink beschadigd zijn. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

Volgens een bron van de krant gedroeg Klein zich erg agressief en was de cameravrouw zeer geschrokken. De krant schrijft dat er meerdere getuigen zouden zijn van het incident, dat plaatsvond nadat Klein van het podium was afgekomen.

Zaterdag besloot de European Broadcasting Union om Klein te diskwalificeren om “een incident” waarbij de Nederlandse deelnemer betrokken was.

De NPO heeft bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie, mede namens AVROTROS. De omroep, die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending, houdt vol dat het ging om slechts een “dreigende beweging”.

Man gestoken in Rotterdamse tram, verdachte op de vlucht

ROTTERDAM – In een tram in Rotterdam is zondag rond 19.00 uur een man gewond geraakt doordat hij werd gestoken, meldt de politie.

Het incident gebeurde op de 1e Middellandstraat in Rotterdam Centrum. Het slachtoffer stapte iets verderop uit, bij de tramhalte op het Mathenesserplein in de wijk Nieuwe Westen.

Hij is inmiddels naar het ziekenhuis overgebracht. De verdachte, die volgens de politie een oranje shirt droeg, is op de vlucht geslagen.

Enkele uren eerder werden in een metro in Hoek van Holland schoten gelost. Dat incident gebeurde op de metrolijn die Hoek van Holland met Rotterdam verbindt. Niemand raakte door de kogels gewond. Wel werden in de metro twee gewonden aangetroffen. Zij waren volgens de politie bij een eerder opstootje betrokken, dat wel met het schietincident te maken had.

Ook toezichthouder FAA onder vuur om veiligheidsproblemen Boeing

Southwest Airlines

WASHINGTON – De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) staat opnieuw in het middelpunt van kritiek vanwege veiligheidsproblemen bij luchtvaartfabrikant Boeing. Recentelijk kwamen tal van veiligheidsproblemen aan het licht bij Boeing. Volgens critici laat de FAA steken vallen in zijn toezicht op het concern.

Na twee dodelijke crashes van Boeing-vliegtuigen in 2018 en 2019 kreeg de FAA al veel kritiek te verduren. Sindsdien zijn er verschillende leidinggevenden bij de toezichthouder vertrokken. Boeing kampt sinds begin dit jaar weer met incidenten bij zijn toestellen. Daardoor lopen er diverse onderzoeken naar de kwaliteit en veiligheid van de vliegtuigen. Het Amerikaanse concern verklaart altijd “met volledige transparantie en onder toezicht” van FAA-regulatoren te werken.

Senator Richard Blumenthal, voorzitter van een commissie die de veiligheidspraktijken van Boeing onderzoekt, benadrukt dat de FAA ook verantwoordelijk gehouden moet worden. Ook voormalig FAA-onderzoeker en luchtvaartadviseur Jeff Guzzetti is kritisch. “Ik denk dat de FAA zijn uiterste best doet en dat ze hun toezicht op Boeing aanzienlijk hebben verbeterd sinds de crashes voor de kust van Indonesië en in Ethiopië in 2018 en 2019. Maar ze hebben gefaald in het ontdekken van productieproblemen.”

‘Belangenconflict’

De FAA kampt al lange tijd met een tekort aan geld en personeel en heeft de taak van kwaliteitsborging gedelegeerd aan bevoegde werknemers van vliegtuigfabrikanten. “Dit creëert een belangenconflict”, zegt Hassan Shahidi, bestuurder bij de onafhankelijke organisatie Flight Safety Foundation. “Er moet een verschuiving komen waarbij de FAA meer directe verantwoordelijkheid heeft voor het toezicht”, vervolgt hij.

Boeing ligt sinds januari onder vuur nadat een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 tijdens een vlucht was losgekomen. Begin maart viel kort na vertrek vanaf San Francisco een wiel van het landingsgestel van een Boeing 777 van United. Vorige week moest in Senegal een Boeing 737 de start afbreken toen een motor en de linkervleugel in brand vlogen. Het toestel belandde na een noodstop in het gras. In het Turkse Antalya was ook een incident met een Boeing 737. Die kreeg tijdens de landing een klapband.

Vrachtwagenchauffeur omgekomen in België door riooldeksel dat van een viaduct werd gegooid

Putdeksel door ruit

In België, op de snelweg A15/E42, tussen Andenne en Héron, vond in de nacht van vrijdag op zaterdag een tragisch ongeval plaats, waarbij een Roemeense vrachtwagenchauffeur op brute wijze om het leven kwam. Volgens de Belgische autoriteiten vond de tragedie plaats toen een of meerdere personen een riooldeksel van een viaduct gooiden en de vrachtwagen raakten waarin de chauffeur zat.

De klap was verwoestend: de putdeksel drong de cabine van de vrachtwagen binnen en de 50-jarige Roemeense chauffeur Gheorghe Tibil overleed ter plekke.

Zijn vrouw Ghita, die naast hem op de passagiersstoel zat, slaagde er echter in de controle over het voertuig over te nemen en veilig tot stilstand te brengen in de berm, melden Belgische media.

Het incident wordt geclassificeerd als een poging tot moord of moord met voorbedachten rade, omdat het erop lijkt dat de daders opzettelijk handelden, wachtend op het juiste moment om het dodelijke voorwerp naar het voertuig te gooien, wat leidde tot het verlies van het leven van de onschuldige Roemeense chauffeur.

Er is een onderzoek gestart naar de, tot nu toe onbekende, daders die deze gruwelijke daad op hun geweten hebben. De Belgische justitie roept automobilisten die in de nacht van vrijdag op zaterdag iets gezien hebben op om contact op te nemen.

Het Spaanse transportbedrijf waar de chauffeur al jaren voor werkte plaatste zaterdag een rouwbericht waarin zei aangeven dat Tibil niet alleen een chauffeur was maar ook een vriend.

Twee mensen zwaargewond door ongeval met motor bij Venray

HEIDE – In het Limburgse Heide bij Venray zijn twee mensen zwaargewond geraakt door een verkeersongeval.

Ze zaten op een motor die in botsing kwam met een tractor, meldt de politie. De slachtoffers zijn een 55-jarige man en een 22-jarige vrouw uit de gemeente Deurne.

Het ongeval gebeurde rond 16.20 uur op de Heidseweg. De slachtoffers zijn met ambulances naar het ziekenhuis vervoerd.

De bestuurder van de tractor is aangehouden, omdat het een ernstig verkeersongeval betreft. Ook twee traumahelikopters kwamen voor het ongeval ter plaatse.

Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

ICJ Den Haag

CAÏRO – Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

Het ministerie noemt onder meer de “toenemende ernst en reikwijdte van de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers in de Gazastrook” als reden voor de stap. De Egyptenaren wijzen ook op “de directe aanvallen op burgers en de vernietiging van de infrastructuur in de Gazastrook, en het ertoe aanzetten van de Palestijnen om te vluchten”.

Egypte zei dat het Israël oproept zijn verplichtingen als bezettingsmacht na te komen en de voorlopige maatregelen van het ICJ ten uitvoer te brengen. Die maatregelen vereisen dat de toegang tot humanitaire hulp en noodhulp wordt gegarandeerd op een manier die tegemoetkomt aan de behoeften van de Palestijnen in de Gazastrook.

Grondoperatie

Tevens herhaalde Egypte zijn oproep aan de VN-Veiligheidsraad en internationale partijen om onmiddellijk tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook te komen en de militaire operaties in Rafah stop te zetten. Israël zegt spoedig een grootscheepse grondoperatie te willen uitvoeren in Rafah, dat vlak bij de Egyptische noordgrens ligt.

Afgelopen week nam Israël de controle over de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah met Egypte over, een operatie die de levering van humanitaire hulp langs die route naar de dichtbevolkte strook heeft stopgezet. Caïro is ook bezorgd dat een grote Israëlische inval in Rafah een massale uittocht naar het Egyptische schiereiland Sinaï veroorzaakt.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël tekende.

Activisten dreigen met acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek

acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek Berlijn

BERLIJN – Verschillende activistische groepen waarschuwen voor nieuwe protestacties tegen de uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla bij Berlijn.

De actiegroep ‘Tesla den Hahn abdrehen” verwijzend naar het enorme waterverbruik van de fabrikant van elektrische auto’s, laat weten aanwezig te zullen zijn bij de lokale raadsvergadering in Grünheide op donderdag over de groeiplannen van Tesla. Als de raad besluit het terrein fors uit te breiden, komen er nieuwe acties, zegt een woordvoerster. Op zaterdag hielden meer dan duizend milieuactivisten al een mars tegen de fabriek.

Het fabrieksterrein van Tesla in Grünheide is 300 hectare groot, maar het door Elon Musk geleide bedrijf wil daar 170 hectare aan toevoegen. Die ruimte is onder meer nodig voor een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van werknemers.

Lokale belangen

Ongeveer 12.000 mensen werken bij de zogenoemde ‘gigafactory’ in Grünheide, die deels gelegen is in een waterbeschermingsgebied en sinds februari het middelpunt is geweest van milieuprotesten. De demonstranten vinden dat Tesla te weinig rekening houdt met de belangen van de lokale bewoners. Bij de uitbreiding van de fabriek zou onder meer een stuk bos verdwijnen. De actievoerders vrezen ook voor waterverontreiniging.

Begin maart werd een hoogspanningsmast in brand gestoken bij de fabriek. Een week later bezocht Musk de fabriek en noemde hij de brandstichters eco-terroristen.

Twee ziekenhuizen vol door vele onwelwordingen marathon Leiden

LUMC

LEIDEN – Veel deelnemers die onwel zijn geraakt tijdens de marathon in Leiden zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt vervoerd. Die raakten daardoor vol en konden geen mensen meer opnemen. Mede daardoor is toen besloten het evenement in de loop van de middag af te gelasten, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

De mensen raakten onwel door een combinatie van de hitte en fysieke inspanning, zegt de woordvoerder. Volgens hem is “een flink aantal” mensen naar het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis vervoerd. Hoeveel precies, weet hij niet. De mensen hadden diverse klachten, maar het is niet bekend hoe ernstig ze eraan toe waren. Voor zover hij weet is niemand overleden.

Volgens de zegsman had de organisatie uit voorzorg extra ambulances en voorzieningen geregeld, maar werd in de middag duidelijk dat het niet voldoende was. Hulpdiensten uit andere regio’s zijn toen bijgesprongen.

Wandelen

De burgemeester heeft op advies van de veiligheidsregio de marathon gestaakt omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Op dat moment moesten alleen de deelnemers van de afstand van 10 kilometer nog van start. Hardlopers die nog bezig waren met de andere afstanden, werd door de organisatie gevraagd te stoppen met hardlopen en te gaan wandelen. De hele marathon begon om 10.00 uur en de halve om 11.00 uur.

“De druk op de ambulances, ziekenhuizen en andere hulpdiensten werd te groot, waardoor er geen ander besluit mogelijk was. De veiligheid en gezondheid van mensen gaan voor alles”, reageert burgemeester Peter van der Velden. Hij noemt het spijtig dat de editie in de middag moest worden stopgezet.

Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

oorlog in Gaza

JABALIA – In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas.

Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

Volgens de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari, heeft Israël de naar schatting 100.000 tot 150.000 inwoners van Jabalia opgeroepen de stad te verlaten. De VN-hulporganisatie UNWRA zegt bezorgd te zijn over de nieuwe oproep tot een evacuatie van Jabalia.

Volgens Israëlische media zou er onenigheid zijn binnen de regering over de nieuwe operaties in het noorden. De stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, zou tegen premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd dat de nieuwe gevechten in het noorden, waar Israël eerder Hamas overwon en zich vervolgens terugtrok, wijzen op een gebrek aan strategie.

Buitenlandse media over songfestival: meest beladen editie ooit

MALMÖ – Buitenlandse media berichten een dag na de finale van het Eurovisie Songfestival nog volop over de competitie. De winst van de Zwitserse inzending Nemo staat centraal in de berichtgeving, maar er is ook aandacht voor de onrust rond de Israëlische kandidaat Eden Golan en de diskwalificatie van Joost Klein.

De Standaard schrijft dat “het meest politiek beladen Songfestival ooit” is gewonnen door het neutrale Zwitserland. Volgens het Vlaamse dagblad ging “een zucht van opluchting door vele huiskamers en omroepen” toen duidelijk werd dat niet Golan de winnaar was. De situatie rondom Klein wordt bovendien omschreven als een “hoogst bizarre rel”. De Standaard noemt organisator EBU “de grote verliezer”. Die zou “diep in de eigen boezem moeten kijken én dringend aan geloofwaardigheid moeten winnen bij de vele teleurgestelde omroepen en het publiek”.

De Duitse krant Welt heeft een artikel met de kop “Eindelijk is het voorbij” online staan. “Pesten, schandalen en oproepen tot een boycot kenmerkten ook de slotdag van het Eurovisie Songfestival”, aldus de krant. De Duitse krant Bild spreekt van een “enorme klap voor Israëlhaters”. Daarmee verwijst de krant naar de vele stemmen die Golan van het publiek kreeg. De Israëlische zangeres kreeg veel minder punten van de jury’s.

VK en VS

Een verslaggever van het Britse Sky News stelt dat “verschillende gevechten” werden gevoerd binnen de competitie, terwijl de organisatie apolitiek probeerde te blijven. “Met beperkt succes.” Ze wijst op de kritiek op de deelname van Israël en de pro-Palestijnse betogingen van afgelopen week in Malmö, met als “aanvullend drama” een diskwalificatie. De uitsluiting van Klein wordt beschreven als een “ongekende stap”. “Fans van zijn liedje, het pijnlijk aanstekelijke happyhardcorenummer Europapa, waren niet onder de indruk en uitten hun ongenoegen via boegeroep gericht aan EBU-baas Martin Österdahl toen hij tijdens de show de Nederlandse punten uitdeelde.”

Zelfs in de Verenigde Staten, die niet aan het Songfestival meedoen, wordt over de finale bericht. The Washington Post schrijft dat de EBU “moeite had de politieke spanningen uit de wedstrijd te houden, met emoties van artiesten die zichtbaar hoog opliepen tijdens persconferenties”. The New York Times stelt dat de avond met een “optimistische toon” eindigde, omdat Nemo na zijn overwinning de hoop uitsprak dat het Songfestival “zijn belofte kan waarmaken en kan staan voor vrede en waardigheid voor elke persoon”.

Gewonden bij ongeval met meerdere voertuigen op A6

SCHARSTERBRUG – Snelweg A6 richting Emmeloord is dicht tussen Joure en Emmeloord, in verband met een ongeluk dat daar zondagmiddag gebeurde.

Bij het ongeval waren meerdere voertuigen betrokken, meldt de politie. Een 69-jarige vrouw en een 80-jarige man uit Joure raakten bij het ongeval zwaargewond.

De aanrijding gebeurde op de A6 ter hoogte van het Friese dorp Scharsterbrug, iets ten zuiden van Joure. Verkeer richting Emmeloord wordt vanaf knooppunt Joure omgeleid via Heerenveen en Zwolle, laat Rijkswaterstaat Verkeersinformatie weten.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Daarna gaat Rijkswaterstaat de betrokken voertuigen bergen. De wegbeheerder verwacht daar nog tot 20.00 uur mee bezig te zijn.

Fietser komt om het leven bij ongeval in Wijhe

WIJHE – Een fietser is zondag om het leven gekomen door een aanrijding met een busje. Dat gebeurde op de Raalterweg in Wijhe (Overijssel).

De politie onderzoekt de toedracht en kan nog niets delen over de identiteit van het slachtoffer of de bestuurder van het busje.

Veel onwelwordingen bij marathon in Leiden

LEIDEN – De hulpdiensten zijn gealarmeerd om “het hoge aantal onwelwordingen” bij de marathon van Leiden. Dat meldt de veiligheidsregio. De hulpdiensten zijn met de organisatie daarover in gesprek.

Hoeveel mensen onwel zijn geworden en hoe ernstig ze eraan toe zijn, is niet duidelijk. Zowel de organisatie als de veiligheidsregio is niet bereikbaar voor commentaar.

De afstand van 10 kilometer is zondagmiddag afgelast. Die zou rond 14.30 uur van start gaan. Het begin werd door de warme weersomstandigheden eerst met een uur uitgesteld en is daarna helemaal geschrapt, zo is ter plaatse medegedeeld. Bij het startpunt in het centrum van Leiden waren de deelnemers vooral teleurgesteld. Daar zijn verder geen ambulances aanwezig. Langs de route komen desondanks een aantal hardlopers voorbij met een 10 kilometer-startbewijs.

Hardlopers die nog bezig waren met de andere afstanden, is gevraagd te stoppen met hardlopen en te gaan wandelen, meldt de organisatie op de website. De hele marathon begon om 10.00 uur en de halve om 11.00 uur. “Iedereen die zich heeft ingeschreven voor de 10 kilometer krijgt komende week van ons bericht”, staat in de verklaring.

Vrouw (19) overleden door ongeval A50, andere vrouw (18) zwaargewond

HERVELD – Een 19-jarige vrouw uit Nijmegen is zondagochtend omgekomen door een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, meldt de politie.

Een 18-jarige vrouw uit Lent is zwaargewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Het ging om een eenzijdig ongeval.

De politie doet nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

LAATSTE NIEUWS

Southwest Airlines

Ook toezichthouder FAA onder vuur om veiligheidsproblemen Boeing

WASHINGTON - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) staat opnieuw in het middelpunt van kritiek vanwege veiligheidsproblemen bij luchtvaartfabrikant Boeing. Recentelijk kwamen tal...