Clicky

maandag 20 mei 2024 - 22:52 uur
Home Blog

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE – Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

Beelden van de operatie die live werden uitgezonden lieten een vloot sleepboten zien die de Dali verplaatsten, weg van de overblijfselen van de Francis Scott Key Bridge en richting een maritieme terminal.

Het onder Singaporese vlag varende schip blokkeerde een van de drukste havens van Amerika sinds het op 26 maart elektriciteitsproblemen kreeg en tegen een steunkolom van de brug botste. Daardoor stortte de brug in en kwamen zes arbeiders om het leven.

De haven is een belangrijk knooppunt voor de auto-industrie en verwerkte vorig jaar bijna 850.000 auto’s en lichte vrachtwagens. Dat is meer dan welke andere Amerikaanse haven dan ook, volgens cijfers van de staat Maryland.

Order uit Saudi-Arabië voor 105 Airbus-vliegtuigen

JEDDAH – Vliegtuigbouwer Airbus heeft een grote order ontvangen van de Saudische nationale luchtvaartmaatschappij Saudia. In totaal gaat het om 105 toestellen. Saudi-Arabië spreekt van de grootste vliegtuigorder in de geschiedenis van het land.

Financiële details werden niet gemeld, maar de waarde zal in de vele miljarden lopen. Wel worden doorgaans flinke kortingen gegeven bij grote orders. De bestelling is een nieuwe opsteker voor het Europese Airbus in de concurrentiestrijd met het Amerikaanse Boeing, dat de laatste tijd juist wordt geplaagd door technische mankementen aan vliegtuigen.

Saudia ontvangt 93 vliegtuigen van het type A321neo en twaalf A320neo’s. De eerste toestellen zullen vanaf 2026 geleverd gaan worden aan Saudia en aan diens budgetvlieger Flyadeal. De wortels van het in Jeddah gevestigde Saudia gaan terug tot 1945, toen de koning van Saudi-Arabië een vliegtuig kreeg als gift van de Amerikaanse president Franklin Roosevelt.

Kroonprins Mohammed bin Salman is bezig het toerisme in Saudi-Arabië flink te vergroten om zo de economie minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Daarbij speelt de luchtvaartsector een belangrijke rol. Zo is Saudi-Arabië van plan een nieuwe grote luchthaven te bouwen bij de hoofdstad Riyad die jaarlijks 120 miljoen passagiers moet verwerken.

Wateroverlast en natte elfstedenfietsers door noodweer Friesland [+video]

LEEUWARDEN -Delen van Friesland hebben op Tweede Pinksterdag te maken met hevige regenbuien, met wateroverlast tot gevolg.

In het dorp Buitenpost is volgens de veiligheidsregio sprake van “erg veel wateroverlast door extreme regenval”. De straten kwamen er onder een laag water van zo’n 25 centimeter te staan. Hulpdiensten rukten uit om er te gaan helpen.

“Het heeft ook flink gehageld. Hierdoor kan het op sommige plekken glad zijn”, voegt de veiligheidsregio eraan toe. Die waarschuwt inwoners om goed op te passen als ze over straat gaan, want door de hevige regenval zijn putdeksels losgeraakt, maar dat is niet goed te zien door de laag met water erboven.

Fikse buien trokken ook over het parcours van de Fietselfstedentocht, waar 13.740 mensen aan de start verschenen. Op twee plekken werd de fietstocht even stilgelegd omdat het hevig begon te onweren, vertelt voorzitter van de organisatie Stephan Rekker. “Gelukkig werd massaal gehoor gegeven aan onze oproep aan alle Friezen om hun huizen, bedrijven en schuren te openen om deelnemers te laten schuilen”, vertelt hij. Toen het onweer voorbij was, konden de deelnemers weer op hun fietsen stappen.

Ook elders in het land veroorzaakt overvloedige regenval problemen. Zo kreeg de brandweer in de Bollenstreek veel meldingen binnen van wateroverlast na een “wolkbreuk”. Veiligheidsregio Hollands Midden riep mensen op om alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen.

Motorrijder overleden door aanrijding met auto in Middelharnis

MIDDELHARNIS -Een motorrijder is maandagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding met een auto in Middelharnis.

Het ongeluk gebeurde rond 16.00 uur op de kruising van de Industrieweg en de Edison in de Zuid-Hollandse plaats.

Na de aanrijding is nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet baten, meldt de politie.

De motorrijder was 36 jaar oud en kwam uit Oude-Tonge. De bestuurder van de auto, een 19-jarige man uit Sommelsdijk, is aangehouden. De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

Benjamin Netanyahu

DEN HAAG – De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal “gegronde redenen” te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, net als de Hamasleiders.

Volgens Khan zijn Netanyahu en Gallant verantwoordelijk voor de uithongering van burgers, het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking en het opzettelijk doden van mensen. Volgens Khan was er een plan “om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken” om Hamas uit te schakelen, de gijzelaars terug te krijgen en om burgerbevolking van Gaza “collectief te straffen”.

De aanvragen voor de arrestatiebevelen tegen Hamas richten zich op de leider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim al Masri en het hoofd van het politieke bureau Ismail Haniyeh. Volgens Khan hebben zij zich onder meer schuldig gemaakt aan uitroeiing, moord, verkrachting, ontvoering en marteling als oorlogsmisdaden en als misdaden tegen de menselijkheid. Khan spreekt over een “wijdverbreide en systematische aanval op de burgerbevolking van Israël door Hamas en andere groeperingen”.

De aanklager van het ICC opende in 2021 een onderzoek naar Israël, Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen om mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Khan zei dat het onderzoek zich uitbreidde “naar de escalatie van de vijandelijkheden en het geweld sinds de aanslagen op 7 oktober 2023”.

Israël is zelf niet aangesloten bij het ICC. Als het arrestatiebevel tegen Netanyahu wordt toegekend, betekent dit technisch gezien dat de 124 lidstaten van het ICC verplicht zijn om Netanyahu te arresteren als hij daarheen reist. Hoewel een arrestatiebevel het reizen voor Netanyahu kan bemoeilijken, heeft het hof niet de macht om een arrestatie af te dwingen bij de leden, en moet het erop vertrouwen dat de lidstaten daaraan meewerken.

Het ICC, dat in 2002 is geopend, is ‘s werelds enige onafhankelijke rechtbank die is opgericht om ernstige misdaden als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te onderzoeken.

ANWB aangedaan door ongeval Eindhoven, werkt mee aan onderzoek

DEN HAAG – De ANWB zal volledig meewerken aan het onderzoek naar de fatale aanrijding tussen een bestelbus van de Wegenwacht en een fietser in Eindhoven, afgelopen donderdagmiddag. Dat laat de vereniging maandag weten. Volgens de politie was mogelijk opzet in het spel.

“We zijn geschrokken en aangedaan door het tragische ongeval”, staat in een verklaring van de ANWB. “We leven mee met de nabestaanden en wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Onze gedachten en steun gaan ook uit naar onze collega, zijn familie en alle betrokkenen.”

Door het ongeluk op de Van Minderhoutstraat in Eindhoven raakte een 56-jarige fietser dusdanig ernstig gewond dat hij twee dagen later kwam te overlijden. De 58-jarige bestuurder van het Wegenwachtbusje werd na de aanrijding aangehouden. Op basis van het eerste onderzoek waren er aanwijzingen dat mogelijk sprake was van opzet, aldus de politie.

De precieze omstandigheden en toedracht van het ongeluk worden momenteel verder onderzocht.

Ronald Plasterk niet langer beschikbaar om premier te worden

Wilders en Plasterk

DEN HAAG – Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

Dat Plasterk in beeld was als minister-president was al dagen publiek geheim, maar nog door niemand officieel bevestigd. Zijn kandidatuur stuitte evenwel op bezwaren van onder anderen NSC-leider Pieter Omtzigt. Al tijdens de formatie was duidelijk geworden dat de samenwerking tussen die twee moeizaam ging.

Nadat Plasterk in beeld was gekomen als toekomstig premier, speelde bovendien een oude integriteitskwestie rond zijn persoon opnieuw op. Hij zou als wetenschapper ten onrechte het alleenrecht hebben geclaimd op patenten waar hij miljoenen aan verdiende. Een onderzoek daarnaar door de Universiteit van Amsterdam (UvA) loopt nog.

“Er zijn de laatste tijd berichten verschenen waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken en die belemmerend zouden werken voor mijn eventuele functioneren als minister-president, ook al zijn ze onjuist”, schrijft Plasterk in een verklaring in handen van De Telegraaf. Hij laat op X weten aan die verklaring nu niets te willen toevoegen.

Plasterk houdt vol “volledig integer” te zijn en zegt bereid te zijn geweest dat ook te laten toetsen. “De gedane beschuldigingen zijn in essentie onwaar en voor het overige futiel.”

PVV-leider Geert Wilders laat weten “heel veel respect” te hebben voor zijn afgehaakte premierskandidaat. “Je verdient dit niet, maar ik begrijp je besluit.”

BBB-voorvrouw Caroline van der Plas noemt het “erg jammer” dat Plasterk zich terugtrekt. “Ik wens Ronald sterkte en vind het verschrikkelijk dat hij zonder proces of uitkomsten van onderzoeken als persoon voor het leven is beschadigd.”

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

Gaza

JERUZALEM – Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

“Wij zijn vastbesloten de grondoperatie in Rafah uit te breiden totdat Hamas is ontmanteld en de gijzelaars zijn teruggehaald”, zei Gallant volgens zijn kantoor. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, zijn tegen een grootschalig offensief in Rafah.

De Israëlische operatie in de stad in het zuiden van de Gazastrook is zeer omstreden omdat er veel vluchtelingen wonen. Honderdduizenden Palestijnen zijn sinds oktober naar Rafah gevlucht, waardoor het inwoneraantal snel steeg naar 1,4 miljoen. VN-organisatie UNRWA schat dat in twee weken tijd meer dan 810.000 personen de stad weer hebben verlaten.

Sullivan had zondag een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische president Isaac Herzog. De veiligheidsadviseur riep de Israëlische regering op een politieke strategie te koppelen aan de operatie in Gaza. De VS vinden dat Israël een strategie moet presenteren voor het toekomstige bestuur van het Palestijnse gebied.

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN – Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

Ryanair hanteert een gebroken boekjaar dat loopt van april tot eind maart. Dit keer bleef er 1,9 miljard euro winst over. Dat is 34 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. De hoeveelheid passagiers lag 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Door problemen bij Boeing moest Ryanair gedurende het jaar wel veel vluchten uit het schema schrappen. Voor de planning was op een hele voorraad nieuwe toestellen gerekend. Maar uiteindelijk kwamen er veel minder binnen dan de bedoeling was.

Vluchten geschrapt

Ook nu zijn deze vertragingen nog niet opgelost. Daardoor zag Ryanair zich eerder al genoodzaakt om verschillende vluchten te schrappen voor komende zomer.

De maatschappij, in passagiersaantallen de grootste van Europa, beschikte eind maart over 146 toestellen. Dit aantal hoopt Ryanair eind juli te hebben uitgebreid tot 158. Maar met Boeing was afgesproken dat er dan eigenlijk 23 meer toestellen geleverd zouden zijn.

Ticketprijzen

De problemen drukken ook op verwachte groei die in het nieuwe jaar mogelijk is. De maatschappij hoopt dit jaar 198 miljoen tot 200 miljoen passagiers te vervoeren. Een paar maanden terug rekende Ryanair nog op 205 miljoen passagiers in het nieuwe jaar.

De combinatie van beperkte capaciteit en toenemende reizigersaantallen heeft ook gevolgen voor de ticketprijzen. Ryanair schat in dat de hoogste prijzen in de zomer licht hoger kunnen liggen dan vorige zomer. Maar een precieze inschatting kan het bedrijf nog niet geven. Dat hangt er ook heel erg van af hoe het loopt met de lastminuteboekingen.

Ryanair sluit overigens niet uit dat de vertragingen in de leveringen van Boeing nog verergeren. Maar de kans dat dit gebeurt zou niet heel groot zijn. De strubbelingen spelen al langer. De laatste tijd heeft Boeing wel meer zaken aan het hoofd. Boeing ligt onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen. Dat begon in januari toen tijdens een vlucht van Alaska Airlines een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 los kwam.

Kamerleden rouwen niet om dood van ‘de slager van Teheran’

DEN HAAG – Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: “de slager van Teheran”.

De gedachten van VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans gaan allereerst naar “zijn talloze slachtoffers”, zegt hij in een bericht op X. “Iran en de wereld zijn een brute barbaar armer”, is zijn conclusie. Wel vindt Brekelmans dat Raisi voor al zijn misdaden eigenlijk levenslang in een cel had moeten zitten, een straf die hij nu “heeft ontlopen”.

D66’er Jan Paternotte wijst er eveneens op dat de overleden Iraanse president geen vriend van Nederland was. “Raisi is verantwoordelijk voor honderden executies, zette Iran op nóg conservatievere koers en sloot een verbond met Poetin. Hij maakte van Iran de dronefabriek van Rusland.”

Caspar Veldkamp van NSC reageert op een bericht waarin voorzitter Charles Michel van de Europese Raad zijn condoleances uitspreekt richting “de families” van Raisi en diens minister van Buitenlandse Zaken die eveneens is omgekomen. “De families – van hen die zijn vermoord, gemarteld en onderdrukt”, zo lijkt het Kamerlid Michel terecht te wijzen.

PVV-leider Geert Wilders spreekt in een bericht op X de hoop uit dat Iran binnenkort weer “een seculiere staat” wordt, en het Iraanse volk bevrijd zal zijn van “het onderdrukkende en barbaarse islamitische mullah-regime”. Over de dood van Raisi zwijgt hij.

Wilders reageerde eerder wel op de hulp die Eurocommissaris Janez Lenarcic zondag aanbood om de toen nog vermiste helikopter van Raisi te zoeken. “Solidariteit met het kwaad”, oordeelde de PVV-voorman. Ook NSC’er Veldkamp vroeg zich openlijk af waarom de Europese Commissie dit deed.

Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV – Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. “Wij waren het niet”, aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

Iran heeft nog geen officiële uitspraken gedaan over de oorzaak van de helikoptercrash van zondag. Sommige Iraanse staatsmedia melden dat de slechte weersomstandigheden van zondag een rol hebben gespeeld.

Iran en Israël gelden als gezworen vijanden. Teheran steunt gewapende groeperingen zoals Hamas in de Gazastrook, Hezbollah in Libanon en de Houthi-rebellen in Jemen. Hezbollah en de Houthi-rebellen steunen Hamas in de oorlog tegen Israël met aanvallen op Israëlische doelen.

Iraanse president Raisi omgekomen bij helikoptercrash

Foto: ANP

TEHERAN – De Iraanse president Ebrahim Raisi is omgekomen bij een helikopterongeluk. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kwam om het leven bij de crash. Dat meldt het Iraanse persbureau Mehr maandagochtend.

Zondag werd duidelijk dat er een ongeluk was gebeurd met de helikopter waarmee Raisi en Amir-Abdollahian terugreisden van een werkbezoek aan de grens met Azerbeidzjan. Het duurde lang voordat reddingswerkers het wrak konden bereiken, onder meer vanwege dichte mist in het gebied. Volgens Iraanse staatsmedia is de helikopter tegen een bergtop gevlogen. Er zijn geen overlevenden, het is nog onduidelijk hoeveel personen er meevlogen met de president en de minister.

De conservatieve Raisi volgde in juni 2021 de gematigde Hassan Rohani op als president van Iran. Hij kreeg de touwtjes in handen van een land dat in de greep was van een diepe sociale crisis en een economie die onder druk stond door de Amerikaanse sancties tegen Teheran voor het omstreden nucleaire programma.

Na zijn aantreden gaf Raisi opdracht tot een aanscherping van de moraliteitswetten. Er ontstond een golf van massale protesten als gevolg van de dood van de Iraans-Koerdische Mahsa Amini in september 2022, terwijl zij in hechtenis zat. Onder Raisi werd hardhandig opgetreden tegen deze protesten.

Code geel voor onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

DE BILT – Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter groot.

In Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe geldt daarom gedurende een deel van de middag en avond code geel.

Zondagavond kondigde het KNMI ook al een weerwaarschuwing af voor dinsdag, als in de middag en avond ook onweersbuien worden verwacht. Volgens het weerinstituut krijgen dinsdag vooral het zuiden en midden van het land daarmee te maken. In Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Zuid-Holland en Utrecht is dan code geel van kracht.

Het KNMI verwacht dat de buien van dinsdag zwaarder zijn dan die van maandag. Er is kans op hagelstenen met een doorsnede tot 2 centimeter. Ook kunnen plaatselijk windstoten rond 70 kilometer per uur voorkomen.

Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

Ebrahim Raisi

TEHERAN – Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij “een ongeval”, melden staatsmedia. Het toestel zou een “harde landing” hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

Het konvooi bestond uit drie helikopters, waarvan twee veilig zijn geland, schrijft persbureau Tasnim.

Reddingsteams zijn op zoek in het gebied, onder meer met speurhonden en drones, schrijft persbureau IRNA, maar de reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden, vooral door dichte mist.

Gebeden

Volgens sommige lokale media reisden minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en lokale functionarissen in dezelfde helikopter als Raisi.

Op de Iraanse staatstelevisie werden zondag beelden van gebeden uitgezonden voor de veiligheid van Raisi.

Raisi bezocht zondag de grens met Azerbeidzjan om samen met zijn Azerbeidzjaanse collega Ilham Aliyev een stuwdamproject te openen op de grens tussen de twee landen.

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN – Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen getroffen door de bliksem. Dit zorgt volgens spoorbeheerder ProRail voor een “onveilige situatie”.

Tussen Emmen en Nieuw-Amsterdam is daardoor voorlopig geen treinverkeer mogelijk. De extra reistijd bedraagt meer dan een uur, meldt de NS.

Ook in Limburg zorgt het onweer voor treinproblemen. Daar heeft een blikseminslag geleid tot een overwegstoring waardoor er geen treinen kunnen rijden tussen Sittard en Susteren.

Over het oosten en het zuiden van het land trekken zondagmiddag stevige onweersbuien. In de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt tot 20.00 uur code geel.

LAATSTE NIEUWS

Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug...