Clicky

vrijdag 21 juni 2024 - 12:36 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

DEN HAAG – De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal “gegronde redenen” te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, net als de Hamasleiders.

Volgens Khan zijn Netanyahu en Gallant verantwoordelijk voor de uithongering van burgers, het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking en het opzettelijk doden van mensen. Volgens Khan was er een plan “om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken” om Hamas uit te schakelen, de gijzelaars terug te krijgen en om burgerbevolking van Gaza “collectief te straffen”.

De aanvragen voor de arrestatiebevelen tegen Hamas richten zich op de leider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim al Masri en het hoofd van het politieke bureau Ismail Haniyeh. Volgens Khan hebben zij zich onder meer schuldig gemaakt aan uitroeiing, moord, verkrachting, ontvoering en marteling als oorlogsmisdaden en als misdaden tegen de menselijkheid. Khan spreekt over een “wijdverbreide en systematische aanval op de burgerbevolking van Israël door Hamas en andere groeperingen”.

De aanklager van het ICC opende in 2021 een onderzoek naar Israël, Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen om mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Khan zei dat het onderzoek zich uitbreidde “naar de escalatie van de vijandelijkheden en het geweld sinds de aanslagen op 7 oktober 2023”.

Israël is zelf niet aangesloten bij het ICC. Als het arrestatiebevel tegen Netanyahu wordt toegekend, betekent dit technisch gezien dat de 124 lidstaten van het ICC verplicht zijn om Netanyahu te arresteren als hij daarheen reist. Hoewel een arrestatiebevel het reizen voor Netanyahu kan bemoeilijken, heeft het hof niet de macht om een arrestatie af te dwingen bij de leden, en moet het erop vertrouwen dat de lidstaten daaraan meewerken.

Het ICC, dat in 2002 is geopend, is ‘s werelds enige onafhankelijke rechtbank die is opgericht om ernstige misdaden als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te onderzoeken.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur eerst naar het ziekenhuis en vervolgens naar de gevangenis [+foto]

LANDSTUHL - Vrijdagochtend vroeg vond er een ernstig verkeersongeval plaats op het knooppunt Landstuhl, waarbij de chauffeur lichtgewond raakte. De 59-jarige chauffeur reed met zijn...
×