Clicky

vrijdag 21 juni 2024 - 13:31 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartRecordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN – Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

Ryanair hanteert een gebroken boekjaar dat loopt van april tot eind maart. Dit keer bleef er 1,9 miljard euro winst over. Dat is 34 procent meer dan in het voorgaande boekjaar. De hoeveelheid passagiers lag 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Door problemen bij Boeing moest Ryanair gedurende het jaar wel veel vluchten uit het schema schrappen. Voor de planning was op een hele voorraad nieuwe toestellen gerekend. Maar uiteindelijk kwamen er veel minder binnen dan de bedoeling was.

Vluchten geschrapt

Ook nu zijn deze vertragingen nog niet opgelost. Daardoor zag Ryanair zich eerder al genoodzaakt om verschillende vluchten te schrappen voor komende zomer.

De maatschappij, in passagiersaantallen de grootste van Europa, beschikte eind maart over 146 toestellen. Dit aantal hoopt Ryanair eind juli te hebben uitgebreid tot 158. Maar met Boeing was afgesproken dat er dan eigenlijk 23 meer toestellen geleverd zouden zijn.

Ticketprijzen

De problemen drukken ook op verwachte groei die in het nieuwe jaar mogelijk is. De maatschappij hoopt dit jaar 198 miljoen tot 200 miljoen passagiers te vervoeren. Een paar maanden terug rekende Ryanair nog op 205 miljoen passagiers in het nieuwe jaar.

De combinatie van beperkte capaciteit en toenemende reizigersaantallen heeft ook gevolgen voor de ticketprijzen. Ryanair schat in dat de hoogste prijzen in de zomer licht hoger kunnen liggen dan vorige zomer. Maar een precieze inschatting kan het bedrijf nog niet geven. Dat hangt er ook heel erg van af hoe het loopt met de lastminuteboekingen.

Ryanair sluit overigens niet uit dat de vertragingen in de leveringen van Boeing nog verergeren. Maar de kans dat dit gebeurt zou niet heel groot zijn. De strubbelingen spelen al langer. De laatste tijd heeft Boeing wel meer zaken aan het hoofd. Boeing ligt onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen. Dat begon in januari toen tijdens een vlucht van Alaska Airlines een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 los kwam.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tien nieuwe Scania’s voor Nillezen

OEFFELT – Internationaal Transportbedrijf Nillezen B.V. uit Oeffelt heeft een order van tien Scania 460R A4x2 trekkers met 13-liter Super motor geplaatst. Het familiebedrijf...
×