Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 22:23 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNAVO-chef zegt Orbán toe dat eis voor steun Rutte in orde komt

NAVO-chef zegt Orbán toe dat eis voor steun Rutte in orde komt

BOEDAPEST – Hongarije hoeft geen troepen of financiële steun te leveren aan de hulp van de NAVO aan Oekraïne, verzekert NAVO-chef Jens Stoltenberg. Dat was Hongarije al niet verplicht, maar premier Viktor Orbán wilde dat onderstreept zien voor hij zich achter Mark Rutte zou kunnen scharen als opvolger van Stoltenberg. “Daarmee heeft Hongarije de garanties gekregen die het nodig heeft”, zegt Orbán.

Stoltenberg “accepteert” dat Hongarije buiten de NAVO-steun aan Oekraïne wil blijven, zegt hij na een bezoek aan Orbán in Boedapest. NAVO-landen zijn wel verplicht elkaar te helpen als ze worden aangevallen.

Orbán zegt toe dat Hongarije geen NAVO-besluiten zal blokkeren waarop de andere lidstaten aandringen. Het land blijft het daarmee oneens, maar het beseft volgens de Hongaarse premier dat het niet lukt om de anderen over te halen.

Hongarije heeft beloofd zich niet te verzetten tegen de langjarige financiële hulp aan Oekraïne waartoe de NAVO wil besluiten op de top van de westerse militaire alliantie volgende maand in Washington, stelt Stoltenberg. En evenmin tegen het voornemen om de steun niet langer aan de NAVO-landen over te laten, maar die binnen het bondgenootschap te coördineren en plannen. “Dit is een manier die zal werken”, denkt Stoltenberg.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×