Clicky

zondag 14 juli 2024 - 11:45 uur
HomeOVERIG NIEUWSFaillissementenIets minder faillissementen in mei, opnieuw relatief de meeste in vervoer- en...

Iets minder faillissementen in mei, opnieuw relatief de meeste in vervoer- en opslagsector

DEN HAAG – In mei zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 18 minder bedrijven failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. Dat is een daling van vijf procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter ruim twee jaar stijgend. In de eerste vijf maanden van 2024 zijn er ruim 40 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Aantal faillissementen loopt op

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af.

Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in mei 316 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. Dat is 12 procent minder dan in april.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en handel van onroerend goed en de sector vervoer en opslag.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Luchtruim gesloten boven woonplaats van schutter Trump

BETHEL PARK - In de Amerikaanse staat Pennsylvania is het luchtruim boven de woonplaats van schutter Thomas Matthew Crooks afgesloten. "Per direct" in verband met...
×