Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 15:20 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVuurwapenbezitters niet vaak genoeg gecontroleerd

Vuurwapenbezitters niet vaak genoeg gecontroleerd

DRIEBERGEN – Legale vuurwapenbezitters moeten eens per drie jaar een huisbezoek krijgen van de politie, maar dat lukt lang niet altijd. Een woordvoerder van de politie bevestigt cijfers waarover het AD en RTL Nieuws publiceren. De huisbezoeken zijn bedoeld om te controleren of mensen hun vuurwapen veilig opbergen. Ook op andere manieren houdt de politie toezicht.

In 2023 moesten ruim 20.000 mensen een huisbezoek krijgen. Bij bijna 3000 mensen gebeurde dat niet. In de afgelopen drie jaar werden ruim vier op de vijf wapenbezitters gecontroleerd. Volgens een woordvoerder van de politie speelde corona hierbij een rol. Daarnaast is het zo dat agenten die de controles moeten uitvoeren ook druk zijn met ander werk. “Ze maken de huisbezoeken tijdens hun gewone diensten”, legt hij uit. “Als ze dan een melding van een inbraak of een reanimatie krijgen, gaat dat voor.”

De politiewoordvoerder vindt dat de norm van 100 procent gehaald moet worden. “Die is er niet voor niets.” De politie gaat de norm extra onder de aandacht brengen van de teams die de controles uitvoeren.

Hoe vaak een huisbezoek precies leidt tot bijvoorbeeld het in beslag nemen van een wapen, is niet bekend. Tijdens deze controles wordt onder meer gekeken naar de situatie in huis en waar de kluis staat waarin het wapen bewaard moet worden.

De huisbezoeken zijn niet de enige manier waarop toezicht wordt gehouden. Zo moeten legale wapenbezitters onder meer elk jaar naar het politiebureau komen om een verlenging van hun vergunning te krijgen. Ook krijgt de politie meldingen als een vuurwapenbezitter in aanraking komt met de politie. Nederland telt ongeveer 66.000 vergunninghouders.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS