Clicky

donderdag 16 mei 2024 - 23:52 uur
Home Blog

Dennis Schouten verblijft twee weken in sanatorium in Duitsland [+video]

Dennis Schouten is voorlopig niet te zien in zijn programma Roddelpraat. De presentator verblijft de komende twee weken in een sanatorium in Duitsland, vertelt zijn collega Jan Roos in het onlineprogramma.

“Een sanatorium ligt boven op een berg in het zuiden van Duitsland en daar word je dan opgenomen. En daar krijg je rust”, legt Roos uit. “Hij heeft rust, want Dennis kon het allemaal niet meer aan.”

Recent maakte Schouten door middel van een boek bekend dat hij niet meer lang wil leven en dat hij zijn leven wil beëindigen. Dat duurt wat hem betreft nog wel een aantal jaren, vertelde Schouten. “Sindsdien bel ik hem elke week: wanneer? En nu zit hij in een sanatorium, dus misschien gebeurt het daar”, aldus Roos, die Schouten “veel gezondheid” toewenst.

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 0900-0113 en de chat op 113.nl

Fietser in zorgwekkende toestand na mogelijk opzettelijke aanrijding door ANWB-busje

EINDHOVEN – Rond 17:30 uur heeft op de Minderhoutstraat in Eindhoven een zeer ernstig ongeval plaatsgevonden. Een servicebus van de ANWB reed een fietser aan. De 56-jarige fietser raakte zeer ernstig gewond en is in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis, meldt de politie.

De bestuurder van de bus is aangehouden. Hij wordt er, volgens de politie, van verdacht de fietser mogelijk met opzet te hebben aangereden.

De politie onderzoekt de omstandigheden waaronder dit gebeurde en hoort getuigen en bekijkt beschikbare camerabeelden.

Het sporenonderzoek naar het ongeval in Eindhoven was rond 21:00 uur afgerond, de weg is weer vrij. De bestelbus is voor nader onderzoek weg getakeld.

De aangehouden, 56-jarige verdachte blijft voorlopig vastzitten, meldt de politie.

Landelijke pinstoring in winkels is voorbij

pinnen

DEN HAAG – De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland zorgde de storing voor problemen met 30 tot 40 procent van de pintransacties in winkels.

De storing zou hebben gespeeld in het netwerk tussen banken en transactieverwerkers. De oorzaak is nog onbekend en wordt onderzocht. De vereniging en alle bedrijven die zich met pinbetalingen bezighouden geven storingsmeldingen aan elkaar door zodra er zich problemen voordoen.

Op de website allestoringen.nl kwamen duizenden meldingen binnen van mensen die problemen hadden met pinnen. Het ging onder meer om klanten van de banken ING, ABN AMRO en Rabobank en ook meldingen van problemen in winkels van Albert Heijn en Jumbo. Ook op sociale media werd melding gemaakt van storingen met pinnen.

Een woordvoerder van Geldmaat, het bedrijf dat het beheer en onderhoud van de automaten regelt voor de grote banken in Nederland, heeft gezegd dat er geen storingen zijn geweest met het pinnen bij de automaten. “Onze geldautomaten werken normaal en wij zien juist een enorme piek in het gebruik ervan.”

Betonwagen in sloot gekanteld nadat weg bezwijkt onder gewicht [+foto’s]

MONNICKENDAM – Op de Overleek in Monnickendam is donderdagmiddag een betonwagen in een naastgelegen sloot gekanteld.

De chauffeur reed over de Overleek toen een deel van de weg bezweek onder het gewicht van de vrachtwagen.

Een berger kwam ter plaatse om de vrachtwagen te bergen. Dit slaagde echter niet. Er zin nu twee kranen onderweg om de vrachtwagen te takelen.

Verwacht wordt dat de berging zeker tot 01:00 uur vannacht gaat duren. Tot die tijd is de weg tussen Ilpendam en Monnickendam afgesloten.

De chauffeur raakte bij het ongeval, voor zover bekend, niet gewond.

Verdachten van invoer cocaïne in de haven van Vlissingen blijven langer vast

VLISSINGEN – De drie mannen uit Zeeland die ervan verdacht worden dat ze cocaïne hebben ingevoerd in de haven van Vlissingen blijven langer in voorlopige hechtenis zitten. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank in Breda besloten.

In een gezamenlijke actie van politie en FIOD, onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM), heeft er op maandag 6 mei een grootschalig onderzoek plaatsgevonden bij een bedrijf in de haven van Vlissingen. In het kader van hetzelfde ondermijningsonderzoek zijn er deze dag ook nog op zes andere locaties in Zeeland doorzoekingen geweest. Ruim 150 opsporingsambtenaren waren betrokken bij deze grootschalige actie. Ook zijn er deze dag onder andere drugs- en geldhonden van de douane ingezet.

Drie mannen uit Zeeland (van 58, 56 en 43 jaar oud) zijn op 6 mei aangehouden. Zij worden onder meer verdacht van de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie die onder meer als doel heeft om de Opiumwet te overtreden.

De drie verdachten moesten gisteren voor de raadkamer verschijnen in het kader van hun voorlopige hechtenis. De raadkamer heeft besloten dat alle drie de verdachten

langer vast blijven zitten. De beperkingen die eerder waren opgelegd zijn sinds deze ochtend opgeheven. De beperkingen zijn niet langer noodzakelijk. Het onderzoek is nog in volle gang.

Over de aanleiding om het onderzoek te starten en de inhoud van het onderzoek, kan het Openbaar Ministerie nog geen uitspraken doen.

Meer passagiers maar minder vracht voor Schiphol in april

SCHIPHOL – Er reisden bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol in april 2024. Dat is een toename van bijna zeven procent ten opzichte van 2023. De meeste passagiers gingen op reis naar Groot-Brittannië, Spanje, Italië en de Verenigde Staten. Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 39.142. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2023.

Aantal passagiers

In april 2024 reisden er bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Daarvan reisden 3,6 miljoen passagiers direct van of naar Schiphol. Amsterdam Airport Schiphol was voor hen de luchthaven van vertrek of aankomst. 1,8 miljoen passagiers hadden een overstap op Schiphol. Dit zijn circa 900.000 unieke passagiers, die in de internationale telwijze tweemaal worden geteld: als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek.

Meest populaire bestemmingen

3,9 miljoen passagiers gingen naar of kwamen van een bestemming in Europa, 1,6 miljoen van of naar een intercontinentale bestemming buiten Europa. Groot-Brittannië was de meest populaire bestemming voor lokaal vertrekkende passagiers. Gevolgd door Spanje, Italië, de Verenigde Staten en Turkije.

Vluchten

Het aantal vluchten van en naar Schiphol was 39.142 in april 2024. Dat is een stijging van 8 procent vergeleken met 2023. 32.101 vluchten gingen van en naar Europese bestemmingen, 7.041 naar intercontinentale bestemmingen.

Vrachtvervoer

Het aantal volledige vrachtvluchten was 9 procent lager dan in april 2023. In april 2024 waren er 1.199 vrachtvluchten, in april 2023 waren dat er 1.317. Het totale vervoerde volume was in april 2024 117.657 ton. Dat is een toename van bijna 4 procent ten opzichte van 2023.

Radio 10 in beroep in zaak Rob van Someren

AMSTERDAM – Radio 10 is in beroep gegaan in de rechtszaak die radio-dj Rob van Someren tegen zijn werkgever had aangespannen. Dat heeft een woordvoerder van het Gerechtshof Amsterdam aan het ANP laten weten. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

De radiozender wilde geen toelichting geven op de zaak. “We doen geen uitspraken over individuele gevallen tussen werkgever en werknemers. Daar laten we het bij”, laat een woordvoerder van Talpa Network weten namens Radio 10.

RTL Nieuws meldde eerder op de dag dat Van Someren een rechtszaak heeft gewonnen tegen zijn werkgever. De dj was van mening dat hij recht had op meer loon, onder meer omdat zijn functioneren meerdere malen werd beoordeeld met een maximale score.

Volgens RTL Nieuws was Radio 10 het daar niet mee eens omdat zij meenden dat Van Someren met een salaris van 27.000 euro per maand al buiten de reguliere salarisschalen valt. Bovendien zouden er aparte afspraken over zijn salaris zijn gemaakt.

De rechtbank van Amsterdam oordeelde in het voordeel van de dj. De radiozender moet Van Someren met terugwerkende kracht salarisverhoging geven.

Mars verduurzaamt logistiek middels vier nieuwe e-trucks

VEGHEL – Mars Nederland slaat de handen ineen met Nabuurs, Van Acht en Van den Bosch om emissies in de logistieke keten van het bedrijf terug te dringen. In de komende jaren wordt een groot deel van de vrachtwagens in het transportnetwerk van en naar de chocoladerepenfabriek in Veghel vervangen door elektrische vrachtwagens. De introductie van de e-trucks zal tegen 2025 naar schatting 125.000 kg CO2 per jaar besparen.

Vandaag worden vier e-trucks in gebruik genomen. Hiervan rijden twee trucks gevuld met onder andere merken als Snickers, Mars, Twix en Bounty vanuit Veghel naar het Nabuurs distributiecentrum in Oosterhout en vervolgens van Oosterhout naar klanten van Mars in de regio. In 2025 moet zeventig procent van de ritten tussen de fabriek en het distributiecentrum uitgevoerd worden door e-trucks.

De andere e-trucks worden ingezet om grondstoffen naar de chocoladerepenfabriek te vervoeren of om chocoladerepen te vervoeren naar co-packers. Sinds eind vorig jaar rijdt er ook een e-truck tussen het magazijn van Kuehne+Nagel en de fabriek.

Jack Tabbers, General Manager Mars Nederland: “Mars introduceerde vorig jaar een gedetailleerd stappenplan om in 2050 wereldwijd net zero te bereiken. De elektrificatie van ons transportnetwerk is hierin een belangrijke stap. Verduurzaming kan je als bedrijf niet alleen doen, om onze doelen te bereiken zijn lokale samenwerkingen als deze cruciaal.”

Tjebbe Nabuurs, Managing Director Nabuurs: “Samen met Mars stippelen we door middel van co-creatie een duurzaam pad uit. Concrete vervolgstappen in de elektrificatie van onze supply chain activiteiten brengen ons dichter bij een net zero-emissie realiteit.”

De introductie van elektrische transportnetwerken maakt deel uit van de wereldwijde ambitie van Mars om in 2050 net zero (scope 1,2,3) te bereiken. Als onderdeel van de ‘net zero roadmap’ investeert Mars de komende drie jaar wereldwijd $1 miljard om klimaatmaatregelen in het hele bedrijf te stimuleren en zal het bedrijf waar nodig financiële middelen blijven vrijmaken totdat de ‘net zero’-doelen van Mars zijn bereikt.

Transportsector hoopt op meer geld voor infrastructuur

ZOETERMEER – Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tevreden dat de formerende partijen na bijna zes maanden tot een hoofdlijnenakkoord zijn gekomen, maar zegt wel op meer geld voor infrastructuur te hopen om Nederland bereikbaar te houden.

Volgens de brancheorganisatie wordt nu te weinig geld vrijgemaakt voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en het aanleggen van nieuwe infrastructuur.

“In het akkoord worden mooie woorden gewijd aan de vis”, zegt bestuursvoorzitter Elisabeth Post. “Maar in de financiële vertaling van het akkoord wordt niet gerept over de boter. Dat baart ons grote zorgen.”

TLN vindt het goed dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben aangegeven dat zeventien belangrijke, nieuwe infrastructuurprojecten die nu in de ijskast staan, alsnog worden uitgevoerd. Maar TLN wil meer zekerheid over de realisatie daarvan.

“Het is belangrijk dat de overheid alles op alles zet om te zorgen dat er voldoende middelen, mankracht en stikstofruimte zijn om de infrastructuurprojecten die gepauzeerd zijn ook écht te realiseren. Ook hier komt het aan op de uitwerking van het akkoord door de nieuwe minister van infrastructuur”, aldus Post.

Mobiliteitsalliantie: coalitieakkoord goede aanzet, maar meer nodig voor aanpakken problemen bereikbaarheid

DEN HAAG – De Mobiliteitsalliantie ziet in het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord aanknopingspunten om de bereikbaarheid van regio en stad te verbeteren, maar vraagt ook om meer ambitie en een langetermijnvisie.

Dit akkoord is een goede aanzet met oog voor belangrijke opgaven zoals de ontsluiting van woningbouw, onderhoud en het uitbreiden van de infrastructuur. Tegelijkertijd is er meer nodig voor het aanpakken van de problemen. Alleen al de instandhoudingsopgave van de hoofdinfrastructuur en de onderliggende netwerken vragen om stevige extra investeringen. Als we daarbij ook de bevolkingsgroei willen opvangen en woningen bereikbaar willen maken, terwijl we onze mobiliteit verduurzamen en betaalbaar houden voor de burger, hebben we aanvullend beleid, tempo en meer middelen nodig.

Mix van maatregelen

De Mobiliteitsalliantie stelt bij haar oproep een mix van maatregelen voor om de bereikbaarheid van Nederland te verbeteren. Het is van belang om daarbij niet alleen enkele jaren, maar ook verder vooruit te plannen.

Beter benutten

Gezien de krappe arbeidsmarkt en beperkte financiële middelen is het van belang om alles op alles te zetten om bestaande infrastructuur en ruimte zo goed mogelijk te benutten. Daarvoor is gericht beleid nodig. Bijvoorbeeld door het beter op elkaar aansluiten van vervoersstromen, de spreiding van reisbewegingen over de tijd en een eerlijk systeem van betalen naar gebruik. We vragen hiervoor de aandacht, net als voor nabijheid als integraal onderdeel van ruimtelijke ordening. Als voorzieningen dichterbij zijn, hoeven mensen minder ver te reizen. Vergeet daarbij de fiets niet als geheim wapen tegen drukte op de weg.

Groei faciliteren

Om de bevolkingsgroei en economische groei te faciliteren, blijft kwalitatief hoogwaardige infrastructuur in stad en regio’s nodig, die meegroeit met de vraag. Dat betekent voorbereidingen treffen voor infra-uitbreidingen in de toekomst, afmaken wat in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is afgesproken en meer budget voor beheer en onderhoud. Het akkoord stelt hiervoor extra middelen beschikbaar en erkent het belang van zowel regionale bereikbaarheid als bijvoorbeeld de cruciale OV-as Amsterdam-Haarlemmermeer. Tegelijkertijd is de investering te beperkt om deze maatregelen waar te maken. Daarnaast vraagt verkeersveiligheid om aandacht.

Verduurzaming en betaalbaarheid

Een derde aandachtspunt is verduurzaming. Duurzaam vervoer moet beschikbaar en aantrekkelijk zijn voor alle Nederlanders. De verlaging van de mrb voor zero emissie auto’s die in het akkoord staat, is daarvoor een goede stap. Ook de aandacht voor regionale (zero emissie) busnetwerken draagt bij. Aandacht voor en betaalbaarheid van álle duurzame vervoermiddelen is en blijft van belang, dus ook voor fietsen, andere duurzame tweewielers, openbaar vervoer en duurzaam goederenvervoer.

Mobiliteitsalliantie

De Mobiliteitsalliantie is een samenwerkingsverband van 25 partijen. Samen zetten zij zich in voor bereikbaarheid, betaalbaarheid en verduurzaming van de mobiliteit in Nederland.

Opnieuw voornemen Last onder Dwangsom bagage-afhandelaren Schiphol

DEN HAAG – De Nederlandse Arbeidsinspectie legt opnieuw maatregelen op aan bagage-afhandelaren op Schiphol. Vier bedrijven krijgen een voornemen voor een Last onder Dwangsom (vLoD). De fysieke belasting van de medewerkers bij de bagageafhandeling is nog te hoog.

Dat blijkt uit inspecties van de Arbeidsinspectie in de afgelopen maanden. De nieuwe dwangsommen verschillen per bagage-afhandelaar; de hoogste dwangsom bedraagt maximaal € 1.062.000,00. Tegen het voornemen kunnen de bagage-afhandelaren een zienswijze indienen. Zij krijgen daarvoor 15 dagen de tijd.

De Arbeidsinspectie legde vorig jaar aan 6 bagage-afhandelaren een last onder dwangsom op. De afhandelaren namen onvoldoende maatregelen om ervoor te zorgen dat de fysieke belasting bij het grondpersoneel voldoende wordt beperkt.

Twee bedrijven beperken nu de fysieke belasting voldoende. Zij krijgen daarom geen nieuwe dwangsom opgelegd. De Arbeidsinspectie blijft inspecteren of de tilhulpen ook in de toekomst worden ingezet en dat taken voldoende worden afgewisseld.

De eerdere dwangsommen zijn afgerond en worden geïnd over de maanden dat niet aan de last is voldaan. Het gaat in totaal om € 1.095.625,00,-

Hulpmiddelen

Schiphol heeft inmiddels meer tilhulpen die in de toekomst ingezet kunnen worden, naast de tilhulpen die er al zijn.

Verbetering is zichtbaar op de luchthaven, maar uit controles van de Inspectie in 2024 blijkt dat vier bagage-afhandelaren de beschikbare hulpmiddelen nog niet op alle arbeidsplaatsen gebruiken of dat er onvoldoende wordt afgewisseld in werkzaamheden.

Toekomst
De Arbeidsinspectie eist (maart 2023) dat het afhandelen van bagage in de bagagehallen de komende jaren volledig geautomatiseerd, dan wel gemechaniseerd wordt. De eis beoogt dat de gevaren voor fysieke belasting van grondpersoneel wordt voorkomen.
Bagage-afhandelaren stellen met Schiphol hiervoor een plan van aanpak op. De Arbeidsinspectie heeft regelmatig contact met de betrokken werkgevers en Schiphol over de voortgang.

Nieuwe maatregelen
Om te voorkomen dat het grondpersoneel in de tussenliggende tijd te zwaar fysiek wordt belast, moeten afhandelaren er dus voor zorgen dat beschikbare hulpmiddelen worden gebruikt en dat er wordt afgewisseld in werkzaamheden.
De Arbeidsinspectie legt daarom opnieuw maatregelen op om op korte termijn al verandering op Schiphol te bewerkstelligen voor de bagage-afhandeling.
De nieuwe dwangsommen gaan over de afhandeling van passagiersbagage in de bagagekelders én het laden en lossen van bagage bij de vliegtuigen op de platforms.

LoD
Een last onder dwangsom is een verplichting die, in dit geval door de Arbeidsinspectie, op grond van de wet wordt opgelegd. Een dwangsom is een bedrag dat betaald moet worden aan de overheid zolang niet binnen een bepaalde termijn aan een verplichting wordt voldaan.
De komende periode blijft de Arbeidsinspectie regelmatig controleren of de vereiste maatregelen nu wel worden genomen.

Houthi’s willen alle schepen aanvallen die naar Israël varen

SANAA – De Jemenitische Houthi-rebellen zeggen vanaf nu alle schepen aan te vallen die naar Israëlische havens varen. Eerder waren alleen schepen met een link met Israël, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een doelwit.

De leider Abdulmalik al-Houthi zei in een televisietoespraak dat de Houthi’s zich ook niet meer zullen beperken tot aanvallen in de Rode Zee, maar dat schepen in alle bereikbare gebieden zullen worden beschoten.

De rebellenbeweging begon met beschieten van schepen uit solidariteit met Hamas en de Gazastrook, waar Israël een oorlog uitvecht tegen de Palestijnse militante beweging. Aanvankelijk ging het alleen om Israëlische schepen, maar na luchtaanvallen van de Amerikanen en de Britten werden ook hun schepen een doelwit.

Jemen ligt strategisch aan de Rode Zee, een belangrijke zeeweg richting het Suezkanaal. Daar varen veel handelsschepen en daarom zijn de Jemenitische beschietingen voor de internationale gemeenschap een probleem. Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Karel Doorman is twee dagen geleden aangekomen op de Rode Zee om daar deel te nemen aan een EU-missie die de handelsroute moet beschermen.

Betogers bezetten pand Universiteit Leiden in Den Haag

Universiteit Leiden

DEN HAAG – Pro-Palestijnse betogers hebben een gebouw van de Universiteit Leiden (UL) in Den Haag bezet omdat de universiteit zich volgens hen niet aan een afspraak heeft gehouden.

De UL schreef eerder op X om vrijdag “concrete stappen” bekend te maken in de banden met Israëlische universiteiten. Volgens een woordvoerder van de betogers was de afspraak dat de universiteit donderdag al met een concrete verklaring zou komen.

Een woordvoerder van de demonstratie zegt dat er zo’n vijftig mensen in het pand zijn. Een verslaggever ziet dat er ongeveer tweehonderd demonstranten bij het gebouw bij een zogenoemde ‘supportdemo’.

De universiteit zou volgens de woordvoerder van de actie uitwisselingsprojecten met Israël tijdelijk willen stopzetten en er zou een commissie komen met experts die de banden met Israël evalueren. Hij zegt dat de UL had aangegeven donderdag naar buiten te komen met een datum voor het oprichten van die commissie, maar dat is nog niet gebeurd. “Dat zorgt voor wantrouwen bij de actievoerders. We zijn sowieso niet tevreden over de maatregelen, maar als de universiteit met een goed statement was gekomen kon ze niet meer terugkrabbelen en was er reden tot dialoog”, aldus de woordvoerder.

Niet voldoende

Die dialoog is er volgens hem nu niet en daarom zijn de betogers overgegaan tot actie. Het begon met een sit-in en daarna hebben ze het gebouw van de UL dat huist in de Haagse Wijnhaven bezet. Bovendien vinden de betogers dat sowieso niet voldoende aan hun eisen wordt voldaan door de universiteit, legt de woordvoerder uit. Zij willen dat de UL niet meer samenwerkt met Israëlische universiteiten. Ze stellen dat Nederland medeplichtig wordt aan de oorlog als het kennis uitwisselt met Israëlische instituten.

De Universiteit Leiden wil nog niet reageren op de bezetting van het gebouw. Ook op de beweringen van de demonstranten over de Leidse plannen rond Israël gaat de universiteit niet in.

Israël zegt grondoperatie in Rafah op te voeren

Khan Yunis

TEL AVIV – Israël stuurt meer militairen naar Rafah, heeft minister van Defensie Yoav Gallant bekendgemaakt. Hij zei dat de Israëlische krijgsmacht vooruitgang boekt en dat de strijd daarom wordt opgevoerd.

“In het gebied zijn verschillende tunnels vernietigd door onze troepen en weldra zullen meer tunnels vernietigd worden”, aldus de minister. “We zullen deze activiteit intensiveren. Hamas is geen organisatie die zich kan organiseren, heeft geen reservisten, kan niet in reservevoorraden voorzien en is niet in staat om de terroristen te behandelen die wij aanvallen. Het resultaat is dat we Hamas uitputten.”

Het offensief in Rafah is zeer omstreden. Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat grootschalige aanvallen rampzalig zijn voor de mensen die daar wonen. Ook bondgenoten, onder wie de Verenigde Staten, hebben zich tegen een groot offensief verzet. De VS zeggen geen geloofwaardig plan van Israël te hebben gezien over het beschermen van burgers in Rafah.

Honderdduizenden burgers zijn in de afgelopen maanden juist gevlucht naar de stad in het zuiden van Gaza. Voordat Israël vorige week opriep tot de evacuatie van delen van Rafah, woonden er ongeveer 1,4 miljoen mensen. Ongeveer 600.000 mensen hebben Rafah inmiddels verlaten, schat VN-hulporganisatie UNRWA. Volgens het agentschap en andere internationale organisaties hebben burgers in Gaza geen veilige plekken om naartoe te gaan.

Consumenten zijn meer gaan betalen voor post(pakketten) maar ervaren minder kwaliteit

DEN HAAG – We zijn in 2023 weer meer pakketten gaan versturen dan in 2022. Daardoor groeide de totale omzet van de brede markt voor post- en pakketbezorging. Zowel het volume als de omzet voor pakketten stegen het afgelopen jaar en noteerden een groei van respectievelijk 1,9 en 4,0 procent. De omzetgroei in de pakkettenmarkt compenseerde zo de omzetdaling in de postmarkt.

Voor het versturen van de meeste poststukken zijn we in de afgelopen jaren meer gaan betalen. De kwaliteitscijfers gingen voor de postbezorging achteruit, zo blijkt uit de nieuwste Post- en pakketmonitor 2023 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De omzet van de pakketmarkt liet in 2023 groei zien en steeg met 97 miljoen tot ruim 2,5 miljard euro. Op de postmarkt was sprake van een daling van 58 miljoen euro. Wel werd daar nog een omzet gerealiseerd van 828 miljoen euro. Het volume in de postmarkt komt voornamelijk van zakelijke verzenders en daalde met 8,8 procent, terwijl in de pakketmarkt sprake was van een volumegroei van 1,9 procent ten opzichte van 2022.

Daarmee was er in 2023 op de brede bezorgmarkt (post en pakketten) sprake van een lichte omzetstijging ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet voor de gehele markt lag ruim boven de 3,3 miljard euro. Ten opzichte van 2019 is de omzet van de gehele post- en pakketmarkt gegroeid met ruim 800 miljoen euro, van 2,5 miljard naar 3,3 miljard euro in 2023.

Opvallend in 2023 is de aanhoudende groei van de brievenbuspakjes, waar post en pakketten samenkomen. Brievenbuspakjes kwalificeren namelijk als pakket, die vaak samen met de gewone post worden bezorgd omdat ze door de brievenbus kunnen. Sinds 2019 is het aantal brievenbuspakketjes ruim verdubbeld; in 2019 werden er 29 miljoen verstuurd, tegenover 65 miljoen in 2023. Ook de behaalde omzet van deze brievenbuspakjes is meer dan verdubbeld van 69 miljoen in 2019 tot 152 miljoen euro in 2023. PostNL verstuurt verreweg het meeste van dit soort pakketjes. DHL heeft daar een marktaandeel tussen de 20 en 25 procent. De ACM ziet dat de prijs van dit product in de afgelopen jaren licht is gedaald, mogelijk onder invloed van groeiende concurrentie in deze markt.

Tarieven postverzending

De postzegelprijs steeg in 2023 verder naar 1,01, waar een postzegel in 2019 nog 0,87 eurocent kostte. De postzegelprijs voor 2024 werd eind vorig jaar door PostNL vastgesteld op 1,09 euro. Inmiddels heeft PostNL aangekondigd de postzegelprijs voor de tweede helft van 2024 verder te verhogen naar 1,14 euro. De prijsverhogingen passen binnen de gegeven wettelijke tariefruimte. De prijs steeg in de afgelopen jaren harder dan de inflatie waardoor consumenten per saldo meer zijn gaan betalen voor postbezorging.

Ook voor de tarieven van pakketten geldt dat deze in 2023 in veel gevallen zijn gestegen. Consumenten en kleine bedrijven waren vorig jaar het duurste uit en betaalden voor het versturen van een pakketje gemiddeld 5,49 euro. Bedrijven die pakketjes verzonden naar consumenten waren in 2023 gemiddeld 5,23 euro kwijt en de zogeheten business to business markt was gemiddeld 3,73 euro kwijt aan pakketverzending.

De ACM krijgt veel klachten over niet-tijdige of onzorgvuldige bezorging van post en pakketten. Uit de Monitor van de ACM blijkt ook dat brievenbuspost die onder de UPD valt in 2019 nog in 94 procent van de gevallen op tijd bezorgd werd, over 2023 kwam dit percentage uit op 89 procent.

Manon Leijten, bestuurslid ACM: “In de afgelopen jaren zien we diverse ontwikkelingen in de brede markt voor post en pakketten. Waar we op de ene plek duidelijke krimp zien, is er op andere plekken juist sprake van omzet- en volumestijgingen. Tegelijkertijd horen we dat veel consumenten en zakelijke verzenders ervaren dat de kwaliteit van de dienstverlening over de gehele linie achteruit gaat. Dat staat op gespannen voet met de prijsverhogingen die we in veel segmenten zien.”

De ACM maakt jaarlijks in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Post- en pakketmonitor. In de monitor geeft de ACM een overzicht van de ontwikkelingen binnen de sector. Op 23 mei 2024 is de ACM een van de genodigdentijdens een Rondetafelgesprek over de postmarkt in de Tweede Kamer.

LAATSTE NIEUWS