Clicky

zondag 12 mei 2024 - 00:06 uur
Home Blog

EBU: cameravrouw heeft ander verhaal over voorval Joost Klein

MALMÖ – De cameravrouw heeft een “ander verhaal” over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio.

Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

Curran reageerde op de verklaring van AVROTROS over het incident waardoor de Nederlander niet mag meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

Volgens de omroep maakte Klein een “dreigende beweging” richting de camera van de vrouw omdat ze hem bleef filmen, terwijl hij herhaaldelijk had aangegeven dat niet te willen. “Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt.”

NPO maakt mede namens AVROTROS bezwaar tegen diskwalificatie Klein

MALMÖ – De NPO heeft mede namens omroep AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Dat heeft de publieke omroep zaterdagavond laten weten. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

“Vandaag zijn we geïnformeerd over het besluit van EBU om de Nederlandse delegatie te diskwalificeren voor de ESC-show van vanavond in Malmö. Namens NPO en AVROTROS melden wij hierbij officieel – en zoals wij eerder vandaag ook al bekend hebben gemaakt – dat wij het niet eens zijn met dit besluit en dat wij grote bezwaren hebben”, schrijft de omroep aan organisator EBU.

De NPO komt later met inhoudelijke argumenten die het bezwaar ondersteunen. Daar is nog geen tijd voor geweest.

De EBU sloot Klein zaterdag van deelname uit nadat de Zweedse politie een onderzoek had ingesteld naar aanleiding van een aanklacht van een vrouwelijke medewerker van het festival. Klein heeft nog niet inhoudelijk gereageerd. Wel deelde hij zaterdagavond tijdens de finale een hondenfilmpje op Instagram.

Rick Brink (38), eerste ‘minister gehandicaptenzaken’, overleden

HARDENBERG – De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

CDA-leider Henri Bontenbal zegt dat de partij verslagen is door het overlijden van Brink. “Rick was geliefd in onze partij. Onvermoeibaar zette hij zich in voor het CDA, ook in moeilijke tijden. Zijn andere grote missie was om mensen met een beperking volwaardig deel te laten zijn van de samenleving. Hij was daarin echt een boegbeeld en een enorme doorzetter.”

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder zat hij voor die partij in de gemeenteraad van zijn woonplaats Hardenberg. Brink was zaterdagochtend, een paar uur voor zijn overlijden, nog bij de molen Oelemölle in Hardenberg. Daar verrichte hij de opening van een camerasysteem, waardoor mensen met een beperking vanaf de grond kunnen zien hoe een molen werkt.

Adviseur

Na het stoppen van het ‘ministerie van gehandicaptenzaken’ bleef Brink betrokken bij KRO-NCRV als adviseur inclusie. Hij adviseerde de omroep en de NPO over de manier om mensen uit achtergestelde groepen te betrekken bij omroepen en programma’s.

Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, noemt het overlijden van Brink een enorm verlies. “Ricks optimisme en enthousiasme was echt aanstekelijk”, stelt de Twentse politicus op X. Provinciegenote Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging laat weten: “Je hebt gigantisch veel betekend en was een inspiratie voor veel mensen en gehandicapten in het bijzonder. Niet te bevatten…”

Nikkie de Jager deelt punten toch niet uit bij songfestivalfinale

MALMÖ – Nikkie de Jager deelt toch niet namens Nederland de punten uit tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival. De visagiste vindt het niet goed voelen, vertelt ze in een videoboodschap die te zien was in de voorbeschouwing op de finale.

Daarnaast heeft de verantwoordelijke omroep AVROTROS laten weten zich “niet geroepen” te voelen de punten uit te delen.

“Nu AVROTROS niet langer onderdeel is van de finale van het Eurovisie Songfestival, voelen we ons niet geroepen om live punten uit te delen”, aldus de omroep.

“In overleg met Nikkie de Jager, die vanavond als onze spokesperson zou optreden, hebben we besloten het dan ook niet te doen. Net als Nikkie hadden wij deze avond heel anders voorgesteld.”

Petitie voor terugkeer Joost Klein passeert 209.000 handtekeningen

LEEUWARDEN – Meer dan 209.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de online petitie om Joost Klein toch weer mee te laten doen aan het Eurovisie Songfestival. De actie werd zaterdagmiddag gestart nadat bekend was gemaakt dat de Nederlander is gediskwalificeerd.

De eerste 10.000 handtekeningen waren al snel binnen. Enkele uren later staat de teller op ruim 209.000.

“We krijgen Joost mogelijk niet terug, maar door dit te tekenen laten we zien dat wij achter Joost staan”, is de omschrijving van de petitie. Het is niet duidelijk wie achter de petitie zit en wat met de handtekeningen wordt gedaan.

Tegen Klein is een klacht ingediend door een vrouwelijke medewerker van het songfestival. AVROTROS liet zaterdag aan het eind van de middag weten dat het zou gaan om een cameravrouw die hem tegen de regels in filmde. “Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt.”

AVROTROS tekent protest aan tegen gang van zaken rond Joost Klein

Joost Klein

MALMÖ – De AVROTROS gaat bij de European Broadcasting Union (EBU) protest aantekenen tegen de “gang van zaken” rond de diskwalificatie van Joost Klein bij het songfestival. AVROTROS-directeur Taco Zimmerman zei dat in de uitzending van EenVandaag.

Dat betekent niet dat er toch nog een kans is voor Klein om zaterdag mee te kunnen doen aan de finale. “We hebben er alles aan gedaan om Joost op het podium te krijgen vanavond”, zei de directeur. Er is met de EBU gesproken om Klein publiekelijk excuses te laten maken en om bijvoorbeeld een statement uit te doen. Maar de EBU bleef volgens hem bij diskwalificatie. “We hadden het liefst gezien dat Joost gewoon zou optreden.”

Een boze Zimmerman herhaalt dat hij de diskwalificatie buitenproportioneel vindt. Klein mag niet meer meedoen nadat hij “een dreigende beweging” naar een camera maakte omdat hij niet gefilmd wilde worden. “Maar meer dan dat ook niet”, zei Zimmerman bij EenVandaag.

Er is verder geen contact geweest met de betrokken cameravrouw, laat Zimmerman weten. “Ze heeft ieder contact geweigerd. Met ons en met Joost.”

Volgens de AVROTROS-directeur is Klein “ontzaglijk verdrietig. Die zit in zak en as.”

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

MALMÖ – Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending. De omroep heeft naar eigen zeggen “verschillende oplossingen” aangedragen bij organisator EBU, maar die besloot Klein toch te diskwalificeren.

“Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom”, schrijft de AVROTROS. “Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt.”

Van het incident is een melding gemaakt, waarop de politie een onderzoek instelde. Zaterdag werd bekend dat Klein niet mee mag doen in de finale van zaterdagavond. “AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident”, aldus de omroep, die zegt “heel teleurgesteld en ontdaan” te zijn, mede voor de miljoenen fans. “Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen.”

Onderzoek afgerond

Het onderzoek van de politie in Malmö is inmiddels afgerond. Dat ligt nu bij het Openbaar Ministerie van Zweden, dat verder onderzoekt of Klein vervolgd wordt. Het onderzoek duurt een paar weken, aldus een woordvoerder van de politie.

AVROTROS-directeur Taco Zimmerman sprak zaterdagmiddag voor de pers de verklaring uit over het incident. Hij was duidelijk aangeslagen. De omroepbaas bood zijn excuses aan de “miljoenen fans” aan, namens zichzelf, Klein en de AVROTROS. “Daar wil ik het bij laten.” Zimmerman ging verder niet in op vragen van de aanwezige pers.

Cornald Maas: incident stelde weinig voor, geen link met Israël

MALMÖ – Het incident waarvoor Joost Klein is gediskwalificeerd “stelt nauwelijks iets voor”. Dat stelt Cornald Maas, die lid is van de Nederlandse selectiecommissie, zaterdag in een korte reactie op X. “Daarover later meer”, aldus Maas.

De songfestivalexpert beklemtoont ook dat het incident “helemaal niets met Israël of Israëlische delegatie te maken heeft”. Deze geruchten gingen op sociale media. De aanwezigheid van Israël op het songfestival leidt al dagen tot protesten en onrust in Malmö.

Maas noemt de hele situatie “de hel voor verbinder Joost Klein & zijn team”. Hij stelt in het Engels nog: “long live the future of Eurovision – not. With this @EBU_HQ anything can happen in the future.”

AVROTROS stelde de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival “disproportioneel” te vinden. Het is onduidelijk wat de omroep nu gaat doen. “We komen er later inhoudelijk op terug”, aldus de omroep.

 

AVROTROS noemt diskwalificatie Joost Klein ‘disproportioneel’

Joost Klein

MALMÖ – AVROTROS noemt de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Eurovisie Songfestival “disproportioneel” en “is geschokt”. Dat laat de omroep weten in reactie op het besluit van organisatie EBU om Klein uit te sluiten.

Dit gebeurt na een aanklacht van een vrouwelijke medewerker die Klein donderdag bedreigd zou hebben.

“We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug”, aldus AVROTROS.

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein

MALMÖ – Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat heeft het EBU zaterdagmiddag bekendgemaakt.

De reden is het onderzoek dat de politie heeft gedaan naar een incident met een vrouwelijke medewerker van het songfestival, zegt EBU. De vrouw heeft een aanklacht ingediend. “Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen”, aldus EBU.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat een kandidaat tijdens het evenement is gediskwalificeerd. Klein zou met zijn Europapa als vijfde aantreden in de finale.

‘Veilige werkomgeving voor iedereen’

EBU beklemtoont een “zero-tolerance policy” te hebben als het om ongepast gedrag gaat. “We willen een veilige werkomgeving voor iedereen rond het festival”, aldus de organisatie. “Het gedrag van Joost is strijdig met onze regels. Daarom zijn er nu maar 25 kandidaten in de finale”.

EBU voegt hier aan toe dat “in tegenstelling tot wat sommige (sociale) media meldden het geen incident betrof met een artiest of een lid van een delegatie”.

Luchthavens ruziën over voeren naam ‘San Francisco’

SAN FRANCISCO – Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van ‘San Francisco’ in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

SFO heeft OAK, dat voorheen Metropolitan Oakland International Airport heette, daarom onlangs aangeklaagd. Opvallend is dat geen van beide luchthavens daadwerkelijk in San Francisco ligt. Zo ligt SFO ten zuiden van de stad; OAK ligt nabij Oakland aan de overkant van de San Francisco Bay, de baai waar San Francisco aan ligt. Hemelsbreed liggen de twee luchthavens ongeveer 16 kilometer uit elkaar.

“Het veranderen van ‘Metropolitan’ in ‘San Francisco Bay’ in de naam van Oakland Airport beschrijft nauwkeurig de geografische locatie van OAK aan de baai en presenteert de luchthaven als een extra keuze voor reizen naar de San Francisco Bay Area”, legt de advocaat namens OAK uit. De luchthaven ziet het voeren van de naam van de stad dan ook niet als een inbreuk op het handelsmerkrecht.

Dat was wel de strekking van de aanklacht van de autoriteiten in San Francisco die vorige maand al werd ingediend. Zij beweerden dat de naamsverandering een poging was om klanten van SFO af te snoepen. “De kans op verwarring zal vooral groot zijn voor internationale reizigers die geen Engels spreken of lezen”, luidde de aanklacht destijds.

Weeronline: noorderlicht goed te zien, ook zaterdag waarneembaar [+foto’s&video]

HOUTEN – Aurora borealis, ook wel bekend als het noorderlicht, was vrijdagavond en afgelopen nacht goed te zien in Nederland. Volgens Weeronline was het poollicht zelfs op plaatsen met veel omgevingslicht, zoals Amsterdam, goed waarneembaar.

Op social media postten veel mensen fraaie foto’s en filmpjes van het verschijnsel.

Komende nacht is het noorderlicht mogelijk weer te aanschouwen. Wel wordt het volgens het weerbureau, dat met helder licht gunstige weersomstandigheden verwacht, minder intensief dan de nacht ervoor.

Het noorderlicht was dit jaar ook al in maart en medio april goed te zien in Nederland. Tijdens de laatste keer hingen de paarsige tinten boven het Waddengebied en boven sommige plekken in Drenthe.

Joost Klein zou, volgens Zweedse politie, medewerker songfestival bedreigd hebben

MALMÖ – De Zweedse politie doet onderzoek naar een aanklacht die is ingediend tegen zanger Joost Klein vanwege een vermeende bedreiging. Dat heeft de politie in Zweden zaterdag aan het ANP gemeld. Het incident zou zich donderdagavond hebben voorgedaan in de Malmö Arena. De indiener van de klacht is een medewerker van het Eurovisie Songfestival.

De politie heeft Klein, de indiener van de klacht en een aantal getuigen gehoord. Het onderzoek is zaterdag doorverwezen naar het Openbaar Ministerie. Dat gaat zich nu buigen over de zaak. Volgens een woordvoerder van de politie kan dit onderzoek “weken gaan duren”. Het is onduidelijk wat de gevolgen van dit onderzoek zijn voor het optreden van Joost Klein tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.

De EBU, die het songfestival organiseert, liet weten onderzoek te doen naar het “incident”, zoals de organisatie het omschrijft. Klein mocht vrijdagavond niet meedoen aan de generale repetitie voor de finale. Het is onduidelijk of hij zaterdagavond wel mag optreden.

NPO-baas Frederieke Leeflang is ondertussen in Malmö. Haar bezoek was al gepland voordat de affaire rond Klein zich aandiende. Maar zij heeft zaterdagochtend wel spoedoverleg met EBU en AVROTROS. Een woordvoerder van de NPO kan niet zeggen wat exact de inzet van het gesprek is.

NPO-baas Leeflang heeft overleg met AVROTROS en EBU over Klein

MALMÖ – NPO-baas Frederieke Leeflang heeft zaterdagochtend in Malmö overleg met AVROTROS en EBU, die het Eurovisie Songfestival organiseert, over de situatie rond zanger Joost Klein. Dat heeft de NPO desgevraagd aan het ANP bevestigd.

Leeflang arriveerde zaterdagochtend iets na 09.00 uur in het Clarion Hotel Malmö Live. Dit is het hotel waar zeventien delegaties van het Eurovisie Songfestival verblijven. Ook de Nederlandse delegatie en zanger Joost Klein verblijven in dit hotel. Leeflang verblijft zelf niet in het hotel. Zij beantwoordde geen vragen van de aanwezige journalisten.

De NPO bevestigde zaterdagochtend dat de hoogste baas van de NPO in Malmö aanwezig is. Haar bezoek was al gepland voordat EBU, de organisatie die het liedjesfestijn organiseert, een onderzoek instelde naar zanger Joost Klein. Vanwege een “incident” is onduidelijk of Klein zaterdagavond mag meedoen aan de finale.

“Het onderzoek naar Joost is niet de aanleiding voor haar aanwezigheid. Maar natuurlijk heeft Frederieke Leeflang vanuit haar rol contact hierover met AVROTROS en EBU”, aldus een woordvoerder van NPO.

Wereldwijd stemmen uitgesteld om onderzoek Joost Klein

MALMÖ – Het stemmen voor het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Klein. Eigenlijk zou de stemming zaterdag om middernacht opengaan.

“Het stemmen voor De Rest van de Wereld is uitgesteld tot een lopend onderzoek rondom de Nederlandse kandidaat is afgerond. Excuses voor het ongemak”, is in de app te lezen.

De stembussen voor de ‘rest van de wereld’ zouden sinds dit jaar voor het eerst de hele dag open zijn op de dag van de finale. Europese kijkers kunnen vanaf het begin van de uitzending op zaterdagavond stemmen.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat er een onderzoek loopt naar Klein, volgens Zweedse media waarschijnlijk vanwege een fysieke confrontatie met een fotograaf. Door dit onderzoek kon Klein vrijdag niet deelnemen aan de repetities voor de finale.

LAATSTE NIEUWS

Luchthavens ruziën over voeren naam ‘San Francisco’

SAN FRANCISCO - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International...