Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 07:09 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

MALMÖ – Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending. De omroep heeft naar eigen zeggen “verschillende oplossingen” aangedragen bij organisator EBU, maar die besloot Klein toch te diskwalificeren.

“Na het optreden van afgelopen donderdag heeft zich een incident voorgedaan. Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium af kwam en zich moest haasten naar de greenroom”, schrijft de AVROTROS. “Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt.”

Van het incident is een melding gemaakt, waarop de politie een onderzoek instelde. Zaterdag werd bekend dat Klein niet mee mag doen in de finale van zaterdagavond. “AVROTROS vindt de maatregel heel zwaar en disproportioneel. We staan voor goede omgangsvormen, laat daar geen misverstand over bestaan, maar een maatregel tot uitsluiten staat in onze ogen niet in verhouding tot dit incident”, aldus de omroep, die zegt “heel teleurgesteld en ontdaan” te zijn, mede voor de miljoenen fans. “Wat Joost Nederland en Europa heeft gebracht, had niet zo mogen eindigen.”

Onderzoek afgerond

Het onderzoek van de politie in Malmö is inmiddels afgerond. Dat ligt nu bij het Openbaar Ministerie van Zweden, dat verder onderzoekt of Klein vervolgd wordt. Het onderzoek duurt een paar weken, aldus een woordvoerder van de politie.

AVROTROS-directeur Taco Zimmerman sprak zaterdagmiddag voor de pers de verklaring uit over het incident. Hij was duidelijk aangeslagen. De omroepbaas bood zijn excuses aan de “miljoenen fans” aan, namens zichzelf, Klein en de AVROTROS. “Daar wil ik het bij laten.” Zimmerman ging verder niet in op vragen van de aanwezige pers.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL -Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow...