Clicky

zondag 12 mei 2024 - 20:07 uur
Home Blog

Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

ICJ Den Haag

CAÏRO – Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

Het ministerie noemt onder meer de “toenemende ernst en reikwijdte van de Israëlische aanvallen op Palestijnse burgers in de Gazastrook” als reden voor de stap. De Egyptenaren wijzen ook op “de directe aanvallen op burgers en de vernietiging van de infrastructuur in de Gazastrook, en het ertoe aanzetten van de Palestijnen om te vluchten”.

Egypte zei dat het Israël oproept zijn verplichtingen als bezettingsmacht na te komen en de voorlopige maatregelen van het ICJ ten uitvoer te brengen. Die maatregelen vereisen dat de toegang tot humanitaire hulp en noodhulp wordt gegarandeerd op een manier die tegemoetkomt aan de behoeften van de Palestijnen in de Gazastrook.

Grondoperatie

Tevens herhaalde Egypte zijn oproep aan de VN-Veiligheidsraad en internationale partijen om onmiddellijk tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook te komen en de militaire operaties in Rafah stop te zetten. Israël zegt spoedig een grootscheepse grondoperatie te willen uitvoeren in Rafah, dat vlak bij de Egyptische noordgrens ligt.

Afgelopen week nam Israël de controle over de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah met Egypte over, een operatie die de levering van humanitaire hulp langs die route naar de dichtbevolkte strook heeft stopgezet. Caïro is ook bezorgd dat een grote Israëlische inval in Rafah een massale uittocht naar het Egyptische schiereiland Sinaï veroorzaakt.

Egypte was in 1979 het eerste Arabische land dat een vredesverdrag met Israël tekende.

Activisten dreigen met acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek

acties tegen uitbreiding Tesla-fabriek Berlijn

BERLIJN – Verschillende activistische groepen waarschuwen voor nieuwe protestacties tegen de uitbreiding van de grote autofabriek van Tesla bij Berlijn.

De actiegroep ‘Tesla den Hahn abdrehen” verwijzend naar het enorme waterverbruik van de fabrikant van elektrische auto’s, laat weten aanwezig te zullen zijn bij de lokale raadsvergadering in Grünheide op donderdag over de groeiplannen van Tesla. Als de raad besluit het terrein fors uit te breiden, komen er nieuwe acties, zegt een woordvoerster. Op zaterdag hielden meer dan duizend milieuactivisten al een mars tegen de fabriek.

Het fabrieksterrein van Tesla in Grünheide is 300 hectare groot, maar het door Elon Musk geleide bedrijf wil daar 170 hectare aan toevoegen. Die ruimte is onder meer nodig voor een treinstation voor goederenaanvoer, opslaghallen en een opvang voor kinderen van werknemers.

Lokale belangen

Ongeveer 12.000 mensen werken bij de zogenoemde ‘gigafactory’ in Grünheide, die deels gelegen is in een waterbeschermingsgebied en sinds februari het middelpunt is geweest van milieuprotesten. De demonstranten vinden dat Tesla te weinig rekening houdt met de belangen van de lokale bewoners. Bij de uitbreiding van de fabriek zou onder meer een stuk bos verdwijnen. De actievoerders vrezen ook voor waterverontreiniging.

Begin maart werd een hoogspanningsmast in brand gestoken bij de fabriek. Een week later bezocht Musk de fabriek en noemde hij de brandstichters eco-terroristen.

Twee ziekenhuizen vol door vele onwelwordingen marathon Leiden

LUMC

LEIDEN – Veel deelnemers die onwel zijn geraakt tijdens de marathon in Leiden zijn naar twee ziekenhuizen in de buurt vervoerd. Die raakten daardoor vol en konden geen mensen meer opnemen. Mede daardoor is toen besloten het evenement in de loop van de middag af te gelasten, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

De mensen raakten onwel door een combinatie van de hitte en fysieke inspanning, zegt de woordvoerder. Volgens hem is “een flink aantal” mensen naar het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis vervoerd. Hoeveel precies, weet hij niet. De mensen hadden diverse klachten, maar het is niet bekend hoe ernstig ze eraan toe waren. Voor zover hij weet is niemand overleden.

Volgens de zegsman had de organisatie uit voorzorg extra ambulances en voorzieningen geregeld, maar werd in de middag duidelijk dat het niet voldoende was. Hulpdiensten uit andere regio’s zijn toen bijgesprongen.

Wandelen

De burgemeester heeft op advies van de veiligheidsregio de marathon gestaakt omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Op dat moment moesten alleen de deelnemers van de afstand van 10 kilometer nog van start. Hardlopers die nog bezig waren met de andere afstanden, werd door de organisatie gevraagd te stoppen met hardlopen en te gaan wandelen. De hele marathon begon om 10.00 uur en de halve om 11.00 uur.

“De druk op de ambulances, ziekenhuizen en andere hulpdiensten werd te groot, waardoor er geen ander besluit mogelijk was. De veiligheid en gezondheid van mensen gaan voor alles”, reageert burgemeester Peter van der Velden. Hij noemt het spijtig dat de editie in de middag moest worden stopgezet.

Opnieuw zware gevechten in uiterste noorden van Gazastrook

oorlog in Gaza

JABALIA – In Jabalia, enkele kilometers ten noorden van Gaza-Stad, wordt hevig gevochten tussen Israël en Hamas, melden zowel het Israëlische leger als Hamas.

Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag luchtaanvallen uitgevoerd boven de stad en stuurt zondag nieuwe tanks naar Jabalia. Daarmee wil het voorkomen dat Hamas zich in het gebied kan hergroeperen.

Volgens de woordvoerder van het leger, Daniel Hagari, heeft Israël de naar schatting 100.000 tot 150.000 inwoners van Jabalia opgeroepen de stad te verlaten. De VN-hulporganisatie UNWRA zegt bezorgd te zijn over de nieuwe oproep tot een evacuatie van Jabalia.

Volgens Israëlische media zou er onenigheid zijn binnen de regering over de nieuwe operaties in het noorden. De stafchef van het Israëlische leger, Herzi Halevi, zou tegen premier Benjamin Netanyahu hebben gezegd dat de nieuwe gevechten in het noorden, waar Israël eerder Hamas overwon en zich vervolgens terugtrok, wijzen op een gebrek aan strategie.

Buitenlandse media over songfestival: meest beladen editie ooit

MALMÖ – Buitenlandse media berichten een dag na de finale van het Eurovisie Songfestival nog volop over de competitie. De winst van de Zwitserse inzending Nemo staat centraal in de berichtgeving, maar er is ook aandacht voor de onrust rond de Israëlische kandidaat Eden Golan en de diskwalificatie van Joost Klein.

De Standaard schrijft dat “het meest politiek beladen Songfestival ooit” is gewonnen door het neutrale Zwitserland. Volgens het Vlaamse dagblad ging “een zucht van opluchting door vele huiskamers en omroepen” toen duidelijk werd dat niet Golan de winnaar was. De situatie rondom Klein wordt bovendien omschreven als een “hoogst bizarre rel”. De Standaard noemt organisator EBU “de grote verliezer”. Die zou “diep in de eigen boezem moeten kijken én dringend aan geloofwaardigheid moeten winnen bij de vele teleurgestelde omroepen en het publiek”.

De Duitse krant Welt heeft een artikel met de kop “Eindelijk is het voorbij” online staan. “Pesten, schandalen en oproepen tot een boycot kenmerkten ook de slotdag van het Eurovisie Songfestival”, aldus de krant. De Duitse krant Bild spreekt van een “enorme klap voor Israëlhaters”. Daarmee verwijst de krant naar de vele stemmen die Golan van het publiek kreeg. De Israëlische zangeres kreeg veel minder punten van de jury’s.

VK en VS

Een verslaggever van het Britse Sky News stelt dat “verschillende gevechten” werden gevoerd binnen de competitie, terwijl de organisatie apolitiek probeerde te blijven. “Met beperkt succes.” Ze wijst op de kritiek op de deelname van Israël en de pro-Palestijnse betogingen van afgelopen week in Malmö, met als “aanvullend drama” een diskwalificatie. De uitsluiting van Klein wordt beschreven als een “ongekende stap”. “Fans van zijn liedje, het pijnlijk aanstekelijke happyhardcorenummer Europapa, waren niet onder de indruk en uitten hun ongenoegen via boegeroep gericht aan EBU-baas Martin Österdahl toen hij tijdens de show de Nederlandse punten uitdeelde.”

Zelfs in de Verenigde Staten, die niet aan het Songfestival meedoen, wordt over de finale bericht. The Washington Post schrijft dat de EBU “moeite had de politieke spanningen uit de wedstrijd te houden, met emoties van artiesten die zichtbaar hoog opliepen tijdens persconferenties”. The New York Times stelt dat de avond met een “optimistische toon” eindigde, omdat Nemo na zijn overwinning de hoop uitsprak dat het Songfestival “zijn belofte kan waarmaken en kan staan voor vrede en waardigheid voor elke persoon”.

Gewonden bij ongeval met meerdere voertuigen op A6

SCHARSTERBRUG – Snelweg A6 richting Emmeloord is dicht tussen Joure en Emmeloord, in verband met een ongeluk dat daar zondagmiddag gebeurde.

Bij het ongeval waren meerdere voertuigen betrokken, meldt de politie. Een 69-jarige vrouw en een 80-jarige man uit Joure raakten bij het ongeval zwaargewond.

De aanrijding gebeurde op de A6 ter hoogte van het Friese dorp Scharsterbrug, iets ten zuiden van Joure. Verkeer richting Emmeloord wordt vanaf knooppunt Joure omgeleid via Heerenveen en Zwolle, laat Rijkswaterstaat Verkeersinformatie weten.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Daarna gaat Rijkswaterstaat de betrokken voertuigen bergen. De wegbeheerder verwacht daar nog tot 20.00 uur mee bezig te zijn.

Fietser komt om het leven bij ongeval in Wijhe

WIJHE – Een fietser is zondag om het leven gekomen door een aanrijding met een busje. Dat gebeurde op de Raalterweg in Wijhe (Overijssel).

De politie onderzoekt de toedracht en kan nog niets delen over de identiteit van het slachtoffer of de bestuurder van het busje.

Veel onwelwordingen bij marathon in Leiden

LEIDEN – De hulpdiensten zijn gealarmeerd om “het hoge aantal onwelwordingen” bij de marathon van Leiden. Dat meldt de veiligheidsregio. De hulpdiensten zijn met de organisatie daarover in gesprek.

Hoeveel mensen onwel zijn geworden en hoe ernstig ze eraan toe zijn, is niet duidelijk. Zowel de organisatie als de veiligheidsregio is niet bereikbaar voor commentaar.

De afstand van 10 kilometer is zondagmiddag afgelast. Die zou rond 14.30 uur van start gaan. Het begin werd door de warme weersomstandigheden eerst met een uur uitgesteld en is daarna helemaal geschrapt, zo is ter plaatse medegedeeld. Bij het startpunt in het centrum van Leiden waren de deelnemers vooral teleurgesteld. Daar zijn verder geen ambulances aanwezig. Langs de route komen desondanks een aantal hardlopers voorbij met een 10 kilometer-startbewijs.

Hardlopers die nog bezig waren met de andere afstanden, is gevraagd te stoppen met hardlopen en te gaan wandelen, meldt de organisatie op de website. De hele marathon begon om 10.00 uur en de halve om 11.00 uur. “Iedereen die zich heeft ingeschreven voor de 10 kilometer krijgt komende week van ons bericht”, staat in de verklaring.

Vrouw (19) overleden door ongeval A50, andere vrouw (18) zwaargewond

HERVELD – Een 19-jarige vrouw uit Nijmegen is zondagochtend omgekomen door een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, meldt de politie.

Een 18-jarige vrouw uit Lent is zwaargewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Het ging om een eenzijdig ongeval.

De politie doet nog onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Songfestivalwinnaar wil niets zeggen over Joost Klein

MALMÖ – De Zwitserse songfestivalwinnaar Nemo wil niet reageren op het voorval met Joost Klein.

De artiest weet daar naar eigen zeggen te weinig vanaf, zei Nemo tijdens de persconferentie na de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö.

“Ik heb me daar nog niet echt in verdiept”, zei Nemo, doelend op de diskwalificatie van de Nederlander om een incident.

“Ik denk niet dat ik een statement kan geven, omdat ik de details niet ken. Dus ik onthoud me van commentaar omdat ik niets slims kan zeggen.”

Man overleden op Marconiplein Rotterdam, politie vermoedt misdrijf

ROTTERDAM – Een 28-jarige Rotterdammer is zondagochtend rond 06.00 uur onder verdachte omstandigheden overleden op het Marconiplein in het westen van Rotterdam. De politie denkt dat de man is neergestoken.

Hulpdiensten hebben geprobeerd de man te reanimeren maar dat mocht niet baten.

De politie doet onderzoek naar de aanleiding en wie verantwoordelijk is voor de dood van de man. Getuigen wordt gevraagd zich te melden.

Lente nooit vroeger begonnen dan dit jaar

WAGENINGEN – Nog nooit eerder is de lente vroeger begonnen dan dit jaar. De gemiddelde temperatuur over februari, maart en april is uitgekomen op 9,3 graden.

Niet eerder in de afgelopen ruim driehonderd jaar was het zo warm. Het was hiermee zo’n 4 graden warmer dan het gemiddelde van vijftig jaar geleden, meldt de website Nature Today.

Door de relatief hoge temperaturen kwamen amfibieën dit jaar eerder uit hun winterslaap. Ook kwamen planten en bomen eerder in bloei, waardoor het hooikoortsseizoen ook vroeg op gang kwam.

Wetenschappers denken dat een voorjaar zoals dit aan het eind van deze eeuw normaal zal zijn.

CdK Friesland: ik hoop dat Joost Klein volgend jaar weer meedoet

LEEUWARDEN – Arno Brok, de commissaris van de Koning in de provincie Friesland, pleit ervoor Joost Klein volgend jaar weer namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival te sturen. Dat zei hij in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

“Als blijkt dat hij onterecht is gediskwalificeerd, dan hoop ik dat hij zelf de kracht en de ambitie heeft om volgend jaar weer voor Nederland mee te doen”, aldus Brok.

De commissaris van de Koning was zaterdagavond aanwezig op de Europaparty in Leeuwarden. Het feest was georganiseerd om het optreden van Klein, die geboren en getogen is in Friesland, in de finale van het Eurovisie Songfestival te vieren. Klein werd zaterdagmiddag gediskwalificeerd door een “incident” met een cameravrouw. Volgens AVROTROS keek Klein “dreigend”, EBU heeft nog geen details gedeeld over het incident.

“Er is heel veel verdriet in Friesland”, aldus Brok. “Er is buitengewoon veel teleurstelling en verdriet. Het is natuurlijk niet helemaal duidelijk wat er gebeurd is. Maar het is één grote teleurstelling. Er was maanden naar dit moment uitgekeken. En Klein wordt enorm gedragen in Friesland, vooral onder jongeren.’

Brok noemt het ook “enorm teleurstellend dat niemand, of het nou de EBO of AVROTROS is, in de mogelijkheid is geweest om dit incident weer tot bepaalde proporties terug te brengen.” De commissaris van de Koning maakt zich ook zorgen over Klein: “Ik vraag me op dit moment af hoe het met hemzelf is. En met de mensen om hem heen die hier ook veel verdriet van ondervinden.”

Zwitserland wint Eurovisie Songfestival, Israël op vijfde plek

Zwitserland wint Eurovisie Songfestival

MALMÖ – Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd. De Nederlandse Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

De Zwitserse Nemo kreeg voor het nummer The Code in totaal 591 punten. Kroatië werd tweede en Oekraïne eindigde op de derde plaats.

Zwitserland was ook veruit de favoriet van de internationale vakjury’s, gevolgd door Frankrijk en Kroatië. Israël stond op de twaalfde plaats. In totaal deden dit jaar 25 landen mee.

Op de deelname van Israël is al maanden kritiek en ook de afgelopen dagen werd gedemonstreerd in Malmö. Tijdens optredens van zangeres Eden Golan werd ook meerdere keren gejoeld, dat was ook zo tijdens de finale.

EBU: cameravrouw heeft ander verhaal over voorval Joost Klein

MALMÖ – De cameravrouw heeft een “ander verhaal” over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio.

Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

Curran reageerde op de verklaring van AVROTROS over het incident waardoor de Nederlander niet mag meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

Volgens de omroep maakte Klein een “dreigende beweging” richting de camera van de vrouw omdat ze hem bleef filmen, terwijl hij herhaaldelijk had aangegeven dat niet te willen. “Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt.”

LAATSTE NIEUWS

Luchthavens ruziën over voeren naam ‘San Francisco’

SAN FRANCISCO - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International...