Clicky

zondag 16 juni 2024 - 13:24 uur
Home Blog

Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

Fleur Agema

DEN HAAG – Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof.

Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wilders had oorspronkelijk Gidi Markuszower op het oog als vicepremier. Het huidige Tweede Kamerlid zou daarnaast minister van Asiel en Migratie worden.

Markuszower kwam echter niet door de screening van beoogde bewindslieden door de AIVD. Marjolein Faber is aangewezen als zijn vervanger.

Snelweg A9 tot maandagochtend dicht door uitloop werkzaamheden

AMSTERDAM – De snelweg A9 blijft tot maandagochtend 07.00 uur in beide richtingen dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat. De weg is sinds vrijdagavond tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht grotendeels afgesloten, omdat er een nieuw brugdek wordt geplaatst. Maar door de harde wind is de plaatsing uitgesteld.

Zondagavond om 23.00 uur wordt gestart met het inhijsen van het nieuwe dek van de Schipholbrug. “Zoals het er nu naar uitziet, moet het lukken. En dan kan de weg om 07.00 uur weer helemaal open”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De werkzaamheden zouden eigenlijk tot maandagochtend 05.00 uur duren.

Doordat de weg later dan gepland weer opent, moeten weggebruikers rekening houden met forse extra reistijd. Die kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Vecht- en steekpartij bij transportbedrijf Vos in Deventer, drie gewonden [+foto’s]

DEVENTER – Bij internationaal transportbedrijf Vos aan de Londenstraat in Deventer heeft zaterdagavond rond 22:30 uur een vechtpartij en steekincident plaatsgevonden.

De politie rukte met zeker vijf voertuigen, waaronder hondengeleiders, uit naar het terrein. Ook kwamen drie ambulances ter plaatse.

Zondagochtend laat de politie weten dat er drie personen gewond zijn geraakt en allen per ambulance naar het ziekenhuis zijn vervoerd, het gaat om een 43-jarige man uit Deventer en twee mannen van 38 jaar en 46 jaar van buiten Nederland.

Later in de nacht is een 44-jarige man uit Belarus aangehouden.

Het onderzoek richt zich op het helder krijgen wat er precies gebeurd is en wat eraan voorafging. Hiervoor is met getuigen gesproken en zijn camerabeelden bekeken, aldus de politie zondagochtend.

Duizenden Oranjefans lopen mars door Hamburg

HAMBURG – Duizenden Oranjefans lopen zondagochtend een mars door Hamburg, voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd van het Nederlands elftal. Oranje trapt om 15.00 uur af tegen Polen.

In de stoet rijdt ook de bekende oranje dubbeldekkerbus. Fans zingen: “Hamburg is van ons” en “wie niet springt die is een Pool”. Ook worden fakkels met oranje rook afgestoken.

De stoet beweegt langzaam, onder toeziend oog van de politie van Hamburg. De stad rekent zondag op 40.000 Oranjefans, 15.000 van hen hebben een kaartje voor de wedstrijd in het Volksparkstadion. De rest kan de wedstrijd volgen op een groot scherm op het fanplein naast het stadion van FC St. Pauli.

Dode en zwaargewonde door ongeval in Amsterdam

Ambulance

AMSTERDAM – Een man van 67 jaar is omgekomen door een ongeval in Amsterdam. Een ander slachtoffer raakte zwaargewond, meldt de politie.

Het ongeval gebeurde rond 22.30 uur op de Westpoortweg. Er waren volgens de politie meerdere voertuigen bij betrokken. Een van de auto’s raakte te water.

De hulpdiensten hebben twee inzittenden uit dat voertuig gehaald en gereanimeerd. De slachtoffers werden in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. De 67-jarige man bezweek later aan zijn verwondingen.

De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio vanwege mankement cockpitraam [+foto]

TOKIO – Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio.

Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit. Op foto’s van een van de Nederlandse passagiers is te zien dat het raam is gebarsten.

Het betreft vlucht KL862, die om 11.20 uur Japanse tijd vertrok. Op Flightradar is goed te zien dat de vlucht boven de Stille Oceaan is afgebroken en dat het vliegtuig is teruggekeerd.

“De passagiers hebben na terugkeer een hotelovernachting aangeboden gekregen en zullen worden omgeboekt”, zegt de woordvoerster van KLM. “We willen benadrukken dat de veiligheid van onze passagiers en onze crewleden vooropstaat en dat zij niet in gevaar zijn geweest.”

Gewonden, onder wie kinderen, door schietpartij bij Detroit

DETROIT – Zeker acht mensen, onder wie twee kinderen, zijn zaterdagavond gewond geraakt toen een man om zich heen begon te schieten in een park met fonteinen in Rochester Hills, niet ver van de Amerikaanse stad Detroit. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat de dader dood is aangetroffen in een nabijgelegen huis.

De slachtoffers die gewond raakten door de schietpartij zijn naar meerdere ziekenhuizen vervoerd met “verschillende soorten verwondingen”, zei de plaatselijke sheriff op een persconferentie. Eerder waren er berichten dat er tien gewonden zouden zijn gevallen. Dat aantal is dus iets naar beneden bijgesteld. Een van de twee gewonde kinderen is acht jaar. Over de exacte leeftijd van het andere kind kon de sheriff nog geen mededelingen doen.

De verdachte stapte zaterdag rond 17.00 uur (lokale tijd) uit een auto en vuurde ongeveer dertig schoten af. Door het warme weer waren er veel gezinnen in het park en rond de fonteinen.

Het nabijgelegen Oxford Township was in 2021 ook al het toneel van een massaschietpartij. Destijds schoot een 15-jarige leerling vier medeleerlingen dood op zijn school. Ook verwondde hij zes klasgenoten en een leraar.

Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

Adidas

SHANGHAI – Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro’s zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

Adidas ontving een anonieme brief over de zaak met claims dat die was geschreven door personeel van het bedrijf in China. Bij de fraude zou onder meer een topmanager van de marketingtak in China betrokken zijn geweest. Dat budget zou jaarlijks ongeveer 250 miljoen euro bedragen. Daarbij zouden externe dienstverleners grote bedragen aan werknemers van Adidas hebben overgemaakt, mogelijk in ruil voor opdrachten.

Ook zou een manager bij een andere tak van Adidas in China naast grote sommen geld ook vastgoed hebben ontvangen. Volgens de ingewijden zijn er nog geen werknemers op non-actief gesteld. Adidas laat aan de Financial Times weten inderdaad een brief te hebben ontvangen over mogelijke schending van regelgeving in China en zegt onderzoek te doen, samen met een externe juridische adviseur. Het bedrijf zegt ook zich in elke markt aan de regels en ethische normen te houden.

China is een belangrijke markt voor Adidas. Het merk had het de afgelopen jaren lastig in het land, vooral door de lange coronalockdowns. Voor corona was China nog de sterkst groeiende markt voor Adidas en ook zeer winstgevend. In het laatste kwartaal van vorig jaar was al wel een forse opleving te zien van de verkopen van bijvoorbeeld sportschoenen en kleding van Adidas. Het bedrijf rekent ook voor heel dit jaar op stevige groei van de verkopen op de Chinese markt.

Belangrijkste vliegveld Nieuw-Caledonië maandag weer open

NOUMÉA – De belangrijkste internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië gaat vanaf maandag weer open. Dat heeft de Franse vertegenwoordiging op de eilandenarchipel ten oosten van Australië bekendgemaakt. Het vliegveld werd in mei gesloten nadat in Nieuw-Caledonië dodelijke onlusten waren uitgebroken.

De Franse vertegenwoordiging zei zondag dat ze heeft “besloten de luchthaven overdag te heropenen” en “de start van de avondklok vanaf maandag uit te stellen tot 20.00 uur (in plaats van 18.00 uur)”.

Eerder deze maand kwam het commerciële vliegverkeer op de internationale luchthaven van het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië al weer voorzichtig wat op gang. Toen werden passagiers echter nog van of naar dat vliegveld gevlogen via het kleine vliegveld Magenta. De hoofdweg tussen Nouméa en de internationale luchthaven was toen nog afgesloten. Die weg zal maandag echter weer open en begaanbaar zijn.

Hervorming

De recente onlusten braken uit toen Frankrijk nieuwe wetgeving wilde invoeren op basis waarvan meer Fransen die niet op de archipel zijn geboren hun stem zouden kunnen uitbrengen bij verkiezingen of referenda. De Franse president Emmanuel Macron kondigde afgelopen week echter aan dat die voorgenomen hervorming van het kiesstelsel in de ijskast is gezet.

Een ander probleem zijn de dalende nikkelprijzen, die een ernstige economische crisis in Nieuw-Caledonië hebben veroorzaakt. Nieuw-Caledonië, waar bijna 270.000 mensen wonen, is een belangrijke producent van nikkel.

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG – Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

“Daarmee wordt voorkomen dat in de toekomst meer stikstof wordt uitgestoten”, schrijft Van der Wal. Ze neemt maandag het formele besluit hierover. Dat wordt dan in de Staatscourant gepubliceerd.

Over de impact van de vliegvelden op beschermde natuurgebieden en de weigering van de minister om daar tegen op te treden, lopen al jaren juridische procedures. Onder meer milieuorganisatie MOB vindt dat de vliegvelden fors moeten inkrimpen en probeert dat via de rechter af te dwingen. Die juridische strijd is nog niet afgelopen na dit besluit van Van der Wal.

MOB-voorzitter Johan Vollenbroek laat weten dat zijn organisatie ook dit besluit gaat aanvechten. Vollenbroek noemt het “weer een geitenpaadje van het oude kabinet” en “een noodsprong”. De minister verwijt hij dat ze op deze manier “rechtsobstructie pleegt”, omdat het besluit voor meer vertraging gaat zorgen in een dossier dat zich al jaren voortsleept.

In haar brief legt de vertrekkende minister uit dat de aanvragen die beide luchthavens hebben ingediend, gelijkstaan aan de “bestaande rechten” die ze al jaren hebben en onherroepelijk zouden zijn. Daarom is volgens haar “geen sprake van een vergunningplicht”. Ze komt naar eigen zeggen “gedeeltelijk tegemoet” aan kritische uitspraken over de luchthavens van de rechtbank Gelderland, die eerder dit jaar er nog niet van overtuigd was dat de overheid genoeg maatregelen neemt tegen stikstofuitstoot om natuurgebieden te beschermen.

De luchthavens krijgen dus wel een bindende stikstofnorm opgelegd. Ze zijn verplicht om daar ieder jaar over te rapporteren.

Twee kinderen zwaargewond bij ongeluk tussen fatbike en auto in Breda

BREDA – Bij een ongeval tussen een fatbike en een auto in Breda zijn twee kinderen ernstig gewond geraakt. Dat meldt de politie. Het ongeval gebeurde op de kruising van de Heerbaan met de Claudius Prinsenlaan, een belangrijke verkeersader in de stad.

Een van de kinderen, die op de fatbike zaten, is met een spoedtransport overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam, zegt een politiewoordvoerder. Het andere kind gaat naar een ziekenhuis in de omgeving. Er is ook een traumahelikopter geland.

De 25-jarige bestuurder van de auto is aangehouden en zal worden getest op het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen, aldus de politie.

Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend. De politie doet daar onderzoek naar.

Druk op wegen rond Amsterdam door afsluiting A9

AMSTERDAM – Op de wegen rond Amsterdam is het druk als gevolg van de afsluiting van de A9. Die snelweg is sinds vrijdagavond grotendeels dicht in verband met de plaatsing van een nieuw brugdek.

“Zowel richting Nieuwe Meer als Watergraafsmeer is het langzaam rijden en stilstaan, en dat zien we ook op de rest van de ring terug”, zegt een woordvoerder van ANWB Verkeersinformatie. De gemiddelde vertraging is zo’n 20 minuten. Normaal gesproken stroomt het verkeer rond Amsterdam op zaterdag juist goed door.

De werkzaamheden aan de A9 duren tot maandagochtend 05.00 uur. De weg zou eigenlijk zondagochtend in de richting van Almere en Utrecht weer opengaan, maar als gevolg van de verwachte wind is de plaatsing van het nieuwe brugdek nog niet begonnen. Daardoor is de weg ook zondag de hele dag dicht, in beide richtingen. In de loop van zondag wordt volgens Rijkswaterstaat duidelijk of de weg maandag voor de ochtendspits open kan.

Rijkswaterstaat waarschuwde weggebruikers vooraf al voor forse hinder op de snelwegen in Noord- en Zuid-Holland. Dit weekend zijn ook de A12 en A20 tussen Moordrecht en knooppunt Oudenrijn in de richting van Utrecht dicht. Daardoor is het volgens Rijkswaterstaat druk op de omleidingsroute, de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht-Oost.

Extra drukte door EK-controles bij grens met Duitsland

Foto: Edward-Media

BAD BENTHEIM – Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten die op weg zijn naar Duitsland voor extra drukte en vertraging door controles bij de grens. Vanwege het EK voetbal heeft Duitsland opnieuw grenscontroles ingesteld. Veel Nederlanders zijn zaterdag onderweg naar Hamburg, waar Oranje zondag de eerste wedstrijd van het toernooi speelt tegen Polen.

Op de A1 bij Bad Bentheim zorgt de controle voor een kleine vertraging bij de grens. Ook is er vertraging op de A12 en de A76. Zo’n half uur, aldus de ANWB.

“Sinds 7 juni controleren we al extra bij de grens, maar dat waren mobiele controles”, zegt een woordvoerder van de Duitse politie. “Vanaf zaterdag doen we ook deze vaste controle.” Het verkeer dat via de A1 Duitsland inrijdt wordt bij Bad Bentheim van de weg geleid naar een parkeerplaats. Daar worden auto’s geselecteerd voor controle door Duitse agenten. De Nederlandse marechaussee assisteert hierbij.

De meeste automobilisten zijn vroeg vertrokken, sommigen hebben hun auto’s versierd met een oranje vlag op de motorkap of vlaggetjes. Af en toe klinkt het geluid van een vuvuzela. Een touringcar uit Volendam mag na een korte controle weer doorrijden. Ook een busje met daarin een groep mannen uit Ewijk, mag na een korte controle weer door. Bij sommigen wordt in de achterbak gekeken, anderen mogen na een kort gesprek en een blik in hun paspoort weer de weg op

De controle bij Bad Bentheim had even voor het middaguur nog niet veel opgeleverd, aldus de woordvoerder. Een persoon is aangehouden. “Maar dat had niks met voetbal te maken.” Ook zijn vijftig fakkels in beslag genomen. Verder zorgen de mensen die gecontroleerd worden niet voor problemen, zegt de woordvoerder. “De sfeer is goed, Nederlanders zijn natuurlijk ook nette mensen.”

Vermiste Nederlander dood gevonden in Grieks ravijn

ATHENE – De Nederlandse toerist die sinds zondag vermist was op het Griekse eiland Samos, is dood aangetroffen. Dat bevestigen de Griekse reddingsdienst en Signi Zoekhonden. Medewerkers van deze Nederlandse organisatie waren zaterdagochtend afgereisd naar Samos, om op verzoek van familie van de man te helpen bij de zoektocht.

De familie van het slachtoffer is inmiddels op de hoogte gebracht van de vondst van het lichaam, aldus Signi.

De Griekse reddingsdienst bevestigt dat het lichaam van de man is gevonden in een ravijn. Het lichaam werd volgens de publieke omroep ERT met een drone gelokaliseerd door medewerkers van de hulpdiensten van het eiland.

De Nederlander was sinds zondag vermist. Hij ging daar wandelen in de buurt van Marathokampos, in het zuidwesten. Er werd onder meer gezocht met een helikopter, een reddingshond en een drone. De zoekactie werd donderdag stopgezet, maar zaterdag weer hervat nadat een tip was binnengekomen. Volgens ERT is het lichaam van de man gevonden op 300 meter van de plek waar hij voor het laatst was gezien.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken verleent consulaire bijstand. Het ministerie kan de dood van de man nog niet bevestigen.

Olie op stranden Singapore na ongeluk met Nederlands schip

SINGAPORE – Meerdere stranden in Singapore zijn zaterdag gesloten door een olielek. Het lek ontstond een dag eerder na een aanvaring tussen het baggerschip Vox Maxima, dat onder Nederlandse vlag vaart, en een ander schip.

De aanvaring vond plaats bij een haventerminal op Sentosa, een onder toeristen populair eiland in het zuiden van Singapore.

De Singaporese havenautoriteiten zeiden vrijdagavond “dat de getroffen olietank is geïsoleerd en dat de lekkage is ingedamd”.

De olievlek heeft inmiddels drie stranden getroffen. Drijvende barrières moeten verdere verspreiding van de olie voorkomen. De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang. Het is niet duidelijk hoeveel olie is gelekt.

LAATSTE NIEUWS

Snelweg A9 tot maandagochtend dicht door uitloop werkzaamheden

AMSTERDAM - De snelweg A9 blijft tot maandagochtend 07.00 uur in beide richtingen dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat. De weg is sinds vrijdagavond tussen de...