Clicky

donderdag 5 december 2024 - 02:53 uur
BAS World
HomeMEER NIEUWSFinancieelVreemd vermogen landbouwbedrijven afgenomen, vooral in de glastuinbouw

Vreemd vermogen landbouwbedrijven afgenomen, vooral in de glastuinbouw

DEN HAAG – Het vreemd vermogen van landbouwbedrijven is gedaald van 42,0 miljard euro in 2010 naar 38,6 miljard euro in 2022, een afname van 8 procent. Ondertussen steeg het eigen vermogen naar 66,4 miljard euro, bijna drie keer zoveel als in 2010. In de glastuinbouw daalde het vreemd vermogen het sterkst van alle bedrijfstakken in de landbouw. Dit blijkt uit een analyse van het CBS.

Vreemd vermogen bestaat uit het totaal van kortlopende en langlopende schulden. Als er te veel vreemd vermogen op de balans staat kan dat financiële en economische risico’s met zich meebrengen.

Binnen de landbouw stijgt eigen vermogen voornamelijk door de waardestijging van grond. Een uitzondering hierop is de glastuinbouw, vanwege het beperkte grondoppervlak.

Alleen toename van vreemd vermogen bij akkerbouwbedrijven

Akkerbouwbedrijven vormen de enige landbouwsector waarbij het vreemd vermogen aanzienlijk is toegenomen. In 2022 was dit vergeleken met 2010 met 38 procent gestegen naar 7,5 miljard euro.

Tuinbouwbedrijven en hokdierbedrijven laten de grootste absolute daling in vreemd vermogen zien. Het vreemd vermogen van hokdierbedrijven daalde met 28 procent.

In 2022 hadden hokdierbedrijven met 52 procent het grootste aandeel vreemd vermogen van het balanstotaal. In de akkerbouw was dit aandeel met 28 procent het kleinst.

LEES OOK
Chinese export stijgt veel sterker dan verwacht

Tuinbouwbedrijven voorop in daling van vreemd vermogen

Het vreemd vermogen van tuinbouwbedrijven is tussen 2010 en 2022 van 10,7 miljard naar 6,1 miljard euro gedaald. Een daling van 43 procent. Tegelijkertijd steeg het eigen vermogen van 3,2 miljard naar 7,4 miljard euro.

Tuinbouw bestaat uit glastuinbouw en tuinbouw open grond. Glastuinbouwbedrijven zijn goed voor 65 procent van de totale opbrengsten in de tuinbouw.

Grootste daling vreemd vermogen in glastuinbouw

Glastuinbouw kent met een daling van 56 procent de grootste afname van vreemd vermogen van alle bedrijfstypen. In 2010 telde het vreemd vermogen 8,1 miljard euro, twaalf jaar later was dat gedaald naar 3,6 miljard euro. Vóór 2010 vond er juist een stijging plaats. Dit had onder andere te maken met schaalvergroting en de economische crisis van 2008 die leidde tot een dalende vraag vanuit de consument. Als gevolg daarvan vroegen glastuinbouwers extra financiering aan.

Na deze periode daalde het vreemd vermogen weer en veranderde de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen. Gunstige bedrijfsresultaten van de laatste jaren zijn gebruikt om het vreemd vermogen te verminderen.

Het vreemd vermogen van bedrijven met tuinbouw in de open grond was in 2022 vergeleken met 2010 met 3 procent gedaald.

MEER NIEUWS
×