Clicky

donderdag 5 december 2024 - 00:55 uur
BAS World
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsTips voor het kiezen van de juiste motorolie voor commerciële voertuigen voor...

Tips voor het kiezen van de juiste motorolie voor commerciële voertuigen voor een lange levensduur

[advertorial]

In de logistieke sector is het wagenpark een sleutelelement voor het succes van een bedrijf. Bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens en bestelwagens, vormen de ruggengraat van veel bedrijven en worden vaak intensief belast. Een vaak verwaarloosd doch essentieel element voor de levensduur en optimale werking van wagens is de keuze van de juiste motorolie.

Het belang van een goede verzorging van de motor spreekt voor zich: de keuze van de olie beïnvloedt de efficiëntie en kan bovendien reparatie- en onderhoudskosten aanzienlijk beperken. Waar moet een bedrijf echter op letten bij de keuze van motorolie voor zijn bedrijfswagens? Hier zijn enkele belangrijke criteria ter overweging bij het kopen.

1. De juiste viscositeit voor het gebruik
Viscositeit is een belangrijke factor bij de keuze van motorolie. Deze eigenschap beschrijft de vloeibaarheid van de olie bij verschillende temperaturen. Voor bedrijfsvoertuigen die dagelijks lange afstanden afleggen, kan een olie met een hogere viscositeit van voordeel zijn, omdat deze zorgt voor een stabiele smering bij hoge bedrijfstemperaturen. Aan de andere kant is olie met een lagere viscositeit nuttig bij een koude start, omdat deze de motor sneller bereikt en beschermt.

2. Kwaliteit en normen: Wat certificeringen onthullen
Voor onderhoud van bedrijfswagens dient men uitsluitend olie te gebruiken met de juiste certificering en goedkeuring. Normen zoals API (American Petroleum Institute) of ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) garanderen dat de olie aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet en geschikt is voor de betreffende motorklasse. Voor veel Europese motorfabrikanten wordt olie aanbevolen die voldoet aan de ACEA-normen, omdat deze speciaal is ontwikkeld voor de vereisten van moderne, zware motoren. Veel fabrikanten geven zelfs aan welke standaard voor motorolie moet worden nageleefd om de garantie niet te verliezen.

3. Brandstofefficiëntie en milieuaspecten
Een goede motorolie draagt bij tot een efficiënter gebruik van de brandstof en dit is een aanzienlijk voordeel in tijden van stijgende energiekosten. Olie met een lage viscositeit kan het brandstofverbruik verlagen met een lagere CO₂-uitstoot als resultaat. Voor bedrijven die een duurzaam wagenpark willen exploiteren, is de keuze voor ecologisch verantwoorde motorolie dan ook aantrekkelijk. Sommige oliën zijn speciaal ontwikkeld om de efficiëntie te optimaliseren en de uitstoot te verminderen – een investering die zich op de lange termijn terugbetaalt, zowel voor het milieu als voor het bedrijf.

4. Specifieke vereisten afhankelijk van het motortype
Niet alle motoren zijn hetzelfde – dit geldt met name voor bedrijfswagens. De keuze van het type motorolie moet gericht zijn op het specifieke motortype van de wagen. Dit is vooral van toepassing op dieselmotoren, waarin een groter aandeel zwavel en roet terechtkomt. Hieraan komen speciale additieven te pas en een formule die deze condities het hoofd biedt. Websites zoals Autoonderdelen24 die informatie geeft over motoroliën voor Toyota Aygo, kunnen ook waardevolle inzichten verschaffen, omdat ze gedetailleerd beschrijven hoe olie wordt aangepast aan de eisen van verschillende voertuigtypen.

LEES OOK
Olie op stranden Singapore na ongeluk met Nederlands schip

5. Regelmatig controleren en bijvullen
Zelfs de beste motorolie is nutteloos als het oliepeil niet regelmatig wordt gecontroleerd. Een te laag oliepeil kan ernstige schade aan de motor veroorzaken en de levensduur van de wagen aanzienlijk verkorten. Voor optimaal onderhoud moeten bedrijven hun chauffeurs of technici trainen om het oliepeil te controleren en zich van de motorolietoevoer te vergewissen en indien nodig bij te vullen. Regelmatige controles en onderhoudswerkzaamheden zijn een basisvereiste voor een duurzaam en kostenefficiënt wagenpark.

6. Synthetisch, semi-synthetisch of mineraal: een kwestie van kwaliteit
Het type motorolie speelt een belangrijke rol bij de prestaties en de levensduur. Synthetische en halfsynthetische olie bieden betere prestaties en langere intervallen tussen olieverversingen in vergelijking met minerale olie. Ze zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en belastingen en beschikken over betere smeereigenschappen. Minerale olie is over het algemeen dan weer goedkoper, maar moet vaker ververst worden en is minder krachtig. Voor veel bedrijfsvoertuigen is synthetische of halfsynthetische olie daarom de betere keuze, aangezien deze ook beter geschikt is voor langdurig gebruik.

7. Neem onderhoudsintervallen en olieverversingscycli in acht
Logistieke bedrijven moeten absoluut de intervallen voor verversing van de olie in de gaten houden. Te lang uitstel van deze verversing kan afzettingen, verhoogde slijtage en uiteindelijk motorschade tot gevolg hebben. De intervallen moeten worden afgestemd op het gebruik van de wagen en de aanbevelingen van de fabrikant. Kortere intervallen zijn raadzaam voor voertuigen die dagelijks worden gebruikt en veel kilometers afleggen. Ook hier kan het gebruik van synthetische olie van hoge kwaliteit helpen om de intervallen te verlengen en zo onderhoudskosten te besparen.

8. Kostenfactor: Goedkoop kan duurkoop zijn
Een veelgemaakte fout is het kiezen van een goedkope motorolie om op korte termijn kosten te besparen. Op de lange termijn blijkt dit echter vaak een dure vergissing te zijn, omdat olie van lage kwaliteit sneller degradeert, minder goed smeert en vaker moet worden vervangen. Een motorolie van hoge kwaliteit kan daarentegen dure reparaties voorkomen en ervoor zorgen dat de auto langer meegaat. Investeren in goede olie en regelmatig onderhoud loont daarom op de lange termijn.

Conclusie: De juiste zorg voor een wagenpark dat lang meegaat

Voor logistieke bedrijven is de keuze van motorolie een beslissing die doorslaggevend is voor de efficiëntie en gebruiksduur van het wagenpark. Factoren zoals viscositeit, kwaliteit, milieuvriendelijkheid en regelmatige controles van het oliepeil spelen een belangrijke rol. Door een hoogwaardige, geschikte motorolie te kiezen en de onderhoudsintervallen aan te houden, kunnen bedrijven hun voertuigen langer operationeel houden en tegelijkertijd de bedrijfskosten verlagen.


Dit was een gesponsord artikel. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Bent u ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op

MEER NIEUWS
×