Clicky

maandag 27 mei 2024 - 05:40 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMeeste tekenbeten gemeld in Gelderland

Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN – Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

Per 100.000 inwoners staat Drenthe op kop als het gaat om gemelde tekenbeten, gevolgd door Flevoland. In Zuid- en Noord-Holland komen per 100.000 inwoners de minste tekenbeten voor. De meeste mensen lopen een beet op in het bos, in de tuin, tijdens kamperen of bij het hardlopen. Maar er zijn ook behoorlijk wat mensen die via hun huiskat in contact komen met een teek, aldus de onderzoekers.

Teken kunnen de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Die kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken, die voor problemen met het afweersysteem zorgt. De ziekte van Lyme kan ernstig verlopen. Onderzoekers van het academische Radboudumc in Nijmegen starten deze week samen met het RIVM een onderzoek naar de reactie van afweercellen op de bacterie. Dat moet zorgen voor een betere diagnostische test, want nu wordt Lyme soms pas na jaren ontdekt. Met een betere test kan de behandeling sneller verlopen.

Het aantal meldingen van een tekenbeet is de afgelopen weken snel toegenomen, aldus Tekenradar.nl. Dat komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk doordat februari en maart warm waren. Het tekenseizoen is daardoor vroeg begonnen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Qatar Airways

Twaalf gewonden bij nieuw incident met turbulentie in vliegtuig

DUBLIN - In een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin, zijn twaalf mensen lichtgewond geraakt door turbulentie boven...