Clicky

donderdag 23 mei 2024 - 08:00 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL -Verscheidene NAVO-landen hebben “concrete bijdragen” toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Zelensky had zelf om de videovergadering gevraagd omdat Oekraïne dringend afweergeschut nodig heeft. Stoltenberg zei dat hij verwacht dat de betreffende bondgenoten zelf “in de komende dagen” hun bijdragen van Patriot-systemen of andere afweersystemen aan Oekraïne zullen aankondigen.

Volgens Zelensky heeft Oekraïne ten minste zeven extra Patriot-systemen of vergelijkbare luchtafweersystemen nodig. Stoltenberg noemde zelf geen aantallen, maar sprak van een “dringende behoefte aan meer”. Hij benadrukte tegelijkertijd dat Oekraïne al Patriots en andere luchtafweer heeft en dat er ook materiaal nodig is om die al aanwezige systemen goed te onderhouden. Volgens hem zijn er onverminderd reserveonderdelen nodig.

Stoltenberg verduidelijkte dat de NAVO-bondgenoten op een rijtje hebben gezet wat de NAVO-landen nu aan bewapening kunnen missen voor Oekraïne zonder dat de basisveiligheid van de NAVO in gevaar komt.

Eerder deze week bevestigde Stoltenberg dat de NAVO-landen zich niet strikt hoeven te houden aan de binnen de NAVO afgesproken basisbewapening voor elk land als landen raketten of munitie aan Oekraïne willen leveren. De NAVO redeneert inmiddels dat het ook voor de veiligheid van de NAVO-bondgenoten belangrijker is dat Oekraïne zich nu staande houdt tegen Rusland.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS