Clicky

donderdag 23 mei 2024 - 07:42 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsNAVO-chef roept om eigen wapenvoorraad aan Oekraïne te leveren

NAVO-chef roept om eigen wapenvoorraad aan Oekraïne te leveren

BRUSSEL – NAVO-landen moeten nu al uit eigen voorraad wapens aan Oekraïne leveren, zelfs als hiermee de eigen voorraad niet meer voldoet aan de NAVO-afspraken. Dat heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd tijdens een persconferentie in Brussel.

De 32 NAVO-lidstaten hebben niet alleen afgesproken dat ten minste 2 procent van hun begroting aan defensie wordt uitgegeven, maar hebben daarnaast ook afspraken gemaakt welk land bepaald gevechtsmateriaal aankoopt en op voorraad houdt.

Wat Stoltenberg betreft nemen de NAVO-landen nu dus enig risico met die afgesproken NAVO-voorraad en luistert de NAVO-afspraak daarover even iets minder. Zoveel mogelijk weggeven aan Oekraïne “is nu de juiste beslissing”, aldus Stoltenberg.

De NAVO-baas zei wel dat dit een nationale afweging is. “Er moet een balans zijn” tussen Oekraïne beveiligen en “de toegenomen risico’s die we dan lopen voor onze eigen nationale gebeurtenissen”. Maar volgens Stoltenberg is “de realiteit dat Oekraïne ondersteunen en helpen om het Russische gevechtsmateriaal onklaar te maken ook onze eigen veiligheid versterkt.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS