Clicky

donderdag 16 mei 2024 - 01:39 uur
Home Blog

KNMI waarschuwt voor onweer met veel neerslag in korte tijd

DE BILT – Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien in het midden en oosten, die donderdagmiddag vanuit Duitsland het land binnentrekken.

De buien kunnen gepaard gaan met veel regen in korte tijd, waardoor er plaatselijk wateroverlast kan ontstaan.

Naast veel regen is er kans op hagel en lokaal zijn windstoten mogelijk tot 60 kilometer per uur.

De code geel geldt voor de provincies Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland.

Politie ontruimt door betogers bezet pand Universiteit Utrecht

UTRECHT – De politie gaat het gebouw van de Universiteit Utrecht ontruimen dat sinds woensdagmiddag wordt bezet door pro-Palestijnse demonstranten. ANP-verslaggevers ter plaatse zien dat de politie het pand op het Janskerkhof in de binnenstad is binnengegaan.

In het gebouw zouden veel barricades zijn gebouwd. Zo is door een raam aan de zijkant te zien dat een zijdeur is geblokkeerd met onder andere opgestapelde stoelen en prullenbakken.

Eerder op de avond zette de politie een onderhandelaar in om de betogers ertoe te bewegen het universiteitsgebouw te verlaten. Dat leverde echter niet het door politie en universiteit gewenste resultaat op, waarop beide partijen de actievoerders vorderden weg te gaan. Toen ook daaraan geen gehoor werd gegeven, greep de politie op last van het Openbaar Ministerie in.

Voor het gebouw staan ook nog altijd zo’n 150 sympathisanten.

PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

DEN HAAG – De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB. Zij staan achter het onderhandelaarsakkoord dat hij met deze partijen sloot, zo maakte Wilders bekend nadat hij de afspraken met hen had doorgenomen. Wilders sprak van “een blije fractie”.

De PVV’ers zijn er als eerste uit van de vier formerende partijen. De fracties van VVD, NSC en BBB zijn het onderhandelaarsakkoord van hun partijleiders nog aan het bespreken.

Over de inhoud van het akkoord wil Wilders pas iets zeggen als het echt definitief is. Hij denkt wel “dat veel Nederlanders daar een hele hoop PVV in herkennen”. Verder is hij “beretrots” op de PVV omdat die de grootste regeringspartij is geworden en echt in het landsbestuur terechtkomt, waar “we voor onze kiezers een hele hoop kunnen betekenen”.

Geweldig gevoel

Wilders beaamde dat het lang heeft geduurd, maar dat het hem een “geweldig gevoel” geeft dat het is gelukt met de drie andere partijen. Hij benadrukte dat er pas een echt akkoord is als de andere partijen er ook uit zijn. Volgens hem heeft de PVV compromissen moeten sluiten, maar is er toch sprake van een hoog PVV-gehalte. “We hebben natuurlijk ook dingen in moeten leveren. Het is niet alleen maar een feest.” Zo werkt een democratie, zegt hij, “en het is gewoon geweldig om daar onderdeel van uit te maken”.

Wilders vindt dat “we het wel moeten waarmaken. En ik denk dat we dat ook kunnen. En dat we dat ook willen. Je gaat ervan uit dat als je aan zo’n avontuur begint, je ook met elkaar de rit uitziet. We zullen zien of dat lukt.”

Premier

De PVV werd bij de verkiezingen op 22 november met 37 zetels veruit de grootste partij. Toch zal Wilders als enige lid van de PVV niet de nieuwe minister-president worden. Afgesproken is dat de partijleiders alle vier in de Tweede Kamer blijven, en dat het kabinet meer op afstand zal komen te staan van de Kamerfracties.

Wie wel premier wordt, heeft Wilders nog niet onthuld. Na afloop van de fractievergadering herhaalde hij dat ze hier “later over praten”. De meeste signalen wijzen op Ronald Plasterk, die eerder verkenner en informateur was.

Meerdere mensen in Zwitserse Zofingen neergestoken

ZOFINGEN – In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat zes mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een huis ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd. Hij heeft ook zichzelf verwond.

Sommige slachtoffers zijn er ernstig aan toe. De steekpartij begon rond 16.00 uur op het station van Zofingen. Daarna stak hij op straat nog meer mensen neer voordat hij zich verschanste in de woning.

Een man zegt tegen de Aargauer Zeitung dat zijn zwangere vrouw in het gezicht is gestoken, maar het gaat volgens hem naar omstandigheden goed met haar.

De politie heeft nog geen informatie gedeeld over de verdachte en over het mogelijk motief. Zofingen ligt in het kanton Aargau in het noorden van Zwitserland.

Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG – Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

Esprit zegt dat de dochterondernemingen in Duitsland in de problemen zijn gekomen door “extreme” kostenstijgingen door jaren van hoge inflatie en energieprijzen. Daarnaast zouden de loonkosten te hoog zijn door een “opgeblazen” personeelsbestand en waren er problemen in de logistiek.

De problemen spelen onder andere bij een in Duitsland gevestigde Europese houdstermaatschappij waar een Nederlandse dochteronderneming onder valt. De kans bestaat dat die holding ook financieel in gebreke blijft, waarschuwt Esprit. Wat de financiële problemen betekenen voor de ongeveer dertig Nederlandse winkels van het merk, veelal franchisezaken, is niet direct duidelijk. Esprit is in Nederland ook actief met een webshop.

De in Duitsland gevestigde Europese holding is het moederbedrijf van Esprit in Frankrijk, België, Oostenrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen. In België en Zwitserland vroeg Esprit in maart al uitstel van betaling aan.

De Duitse dochterondernemingen kunnen dankzij de speciale insolventieprocedure openblijven, terwijl bestuurders onder toezicht van een expert met schuldeisers tot een akkoord proberen te komen. De huidige bestuurster Man Yi Yip vertrekt. Zij wordt vervangen door twee juristen.

Esprit is in veertig landen actief. Het in 1968 opgerichte bedrijf ging in het verleden al eens failliet.

Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate dc Culemborg

DEN HAAG – Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

“Het klopt dat er in een beperkt aantal winkels voorraadproblemen zijn. Dit heeft te maken met een optimalisering van ons bevoorradingssysteem die momenteel plaatsvindt. Dit speelt alleen in filialen die worden bevoorraad vanuit ons distributiecentrum in Culemborg”, aldus de zegsman. Om hoeveel winkels het precies gaat, is nog niet bekend.

“Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, om onze klanten zo snel mogelijk weer de service te geven die ze verdienen”, stelt de woordvoerder. Volgens Distrifood was er na de update op het hoofdkantoor geen inzicht meer in de voorraden in winkels.

NSC-leider Omtzigt blij met onderhandelaarsakkoord

Omtzigt

DEN HAAG – NSC-leider Pieter Omtzigt is blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt. Hij vindt het niet vreemd dat de gesprekken woensdag toch langer duurden dan verwacht.

“Nou, dat is volgens mij de story van deze kabinetsformatie, dat elke fase net weer een uurtje langer duurt dan we denken”, zei de partijleider. Hij sprak van een “evenwichtig akkoord”.

Volgens hem heeft NSC woensdag geen nieuwe voorstellen op tafel gelegd. Over een stuk of zeven punten moest volgens Omtzigt de knoop worden doorgehakt door de vier partijleiders. “En dat hebben we vandaag gedaan.” Dat zegt volgens hem ook niets over eventueel onderling wantrouwen. “We komen er gewoon netjes uit. Dit hoort bij de politiek.”

Woensdag is een premierskandidaat voorgesteld, maar Omtzigt wilde niet zeggen wie dat is en wat hij van de kandidaat vindt.

Slovaakse premier Robert Fico levensgevaarlijk gewond bij schietpartij

Slovaakse premier Robert Fico

BRATISLAVA – De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

Volgens de regering wordt Fico niet naar een ziekenhuis in hoofdstad Bratislava gebracht, omdat dat te lang zou duren voor de behandeling van zijn verwondingen. Een woordvoerder van het ziekenhuis in Handlova zei dat Fico bij bewustzijn was toen hij daar naar het ziekenhuis werd gebracht.

De verdachte die na het schietincident is aangehouden, zou volgens de Slowaakse zender TV JOJ een 71-jarige man zijn uit de Slovaakse plaats Levice. Maar de autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd.

Fico werd neergeschoten in Handlova toen hij buiten handen schudde. Op beelden van vlak na de schietpartij is te zien dat agenten iemand aanhouden die op de grond ligt. Fico werd door zijn beveiligers afgevoerd met een auto.

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Wilders

DEN HAAG – Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben een onderhandelaarsakkoord”, zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

Hun fracties moeten nog met het hoofdlijnenakkoord instemmen. Dat lijkt bij PVV en BBB geen probleem, meer discussie wordt verwacht bij VVD en NSC. Over de vraag wie premier moet worden, gaan de partijen het later nog eens hebben, zei Wilders.

De onderhandelende partijen hebben vorige week maandag de eindsprint ingezet in de formatie. Met uitzondering van donderdag (Hemelvaart) en zondag hebben zij sindsdien lange dagen onderhandeld, de laatste dagen tot in de late avond of nacht. Vooral de financiële puzzel was volgens de informateurs moeilijk om te leggen.

Puntjes op de i

In de nacht van dinsdag op woensdag zei PVV-leider Geert Wilders dat de formatiegesprekken niet meer fout konden gaan. Woensdag kwamen de partijen weer bij elkaar om de “puntjes op de i” te zetten. Die afrondende gesprekken duurden langer dan verwacht. NSC had oorspronkelijk om 13.00 uur een fractieoverleg ingepland om het akkoord te bespreken. Maar de partijen meldden pas tegen 16.30 uur dat ze eruit waren.

De partijleiders wilden niet zeggen waarom ze woensdag meer tijd nodig hadden. Over de inhoud van het akkoord lieten ze ook niets los. Dat kan pas als een definitief akkoord is gesloten, zei Wilders. Nadat de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB het onderhandelaarsakkoord hebben besproken, komen de partijleiders weer bij elkaar. Dan zullen ze eventuele aanpassingen bespreken, als die zijn voorgesteld door de fracties. Na overeenstemming hierover sluiten de partijen een definitief akkoord, dat de informateurs vervolgens naar de Tweede Kamer sturen.

Media: Slovaakse premier Robert Fico neergeschoten [+video]

Robert Fico

BRATISLAVA – De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

De schietpartij was na een vergadering van de regering in de plaats Handlova. De premier werd getroffen toen hij buiten handen schudde. Volgens de vicevoorzitter van het parlement is de minister-president in zijn buik geraakt.

Nieuwssite Pravda heeft een video gepubliceerd waarop de nasleep van het voorval te zien is. Fico, die ogenschijnlijk niet meer op zijn benen kan staan, wordt door zijn beveiligers afgevoerd met een auto. Intussen houden agenten iemand aan die op de grond ligt. De hulpdiensten melden dat er een traumahelikopter is ingezet. Hoe de premier eraan toe is, is onduidelijk.

De Slovaakse president Zuzana Caputová veroordeelde de “brute aanval” op de regeringsleider.

Ook vanuit het buitenland klinkt afschuw. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, veroordeelt de “walgelijke aanval” op X. “Zulke gewelddaden hebben in onze samenleving geen plaats, en ondermijnen onze democratie, ons meest waardevolle gedeelde goed.”

“Welke politieke meningsverschillen er ook zijn, geweld is volstrekt onaanvaardbaar”, zegt de Letse premier Edgars Rinkēvičs. De Tsjechische premier Petr Fiala spreekt van een “schokkend” voorval.

De links-nationalistische Fico is omstreden omdat hij te veel op de hand van Rusland zou zijn.

OM eist levenslang tegen ‘Lucky’ voor schietpartij Zwijndrecht

DORDRECHT – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange celstraf geëist tegen de 50-jarige Minh Nghia V., bijgenaamd Lucky.

Hij staat terecht voor het neerschieten van zijn ex-vriendin Anneke bij een winkelcentrum in Zwijndrecht op 21 januari vorig jaar. Haar 66-jarige moeder kwam bij de schietpartij om het leven.

De officier noemde de zaak een duidelijk voorbeeld van femicide: het doden van de ex-partner om het verbreken van een relatie.

Na een reeks dreigende berichten zocht V. zijn ex Anneke op bij haar moeder Michel in Dordrecht. Hij volgde hen met een gestolen auto naar het winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Op het parkeerterrein wachtte hij een uur tot ze terugkwamen van het winkelen.

Relatie

De ex-vriendin werd tijdens de confrontatie tweemaal in de rug geschoten en raakte daardoor blijvend verlamd. De moeder werd eenmaal geraakt in de borst en stierf kort daarna. Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van moord.

V. had eerder in hun eigen woning waar hij toentertijd samenwoonde met Anneke geschoten. Dat gebeurde in december 2022. In het laminaat van de woning is een deel van een kogel gevonden. “Hij probeerde uit alle macht de relatie in stand te houden, ook toen Anneke duidelijk liet weten dat hij haar met rust moest laten”, zei de officier van justitie.

Tot de dood ons scheidt

Hij zou zijn ex in de weken voor de schietpartij honderd keer hebben geprobeerd te bellen en stuurde haar talloze berichten, met teksten als ‘ik ga op reis en neem jullie allemaal mee’. Een uur voor het schietincident stuurde hij zijn laatste bericht met de tekst ‘An, tot de dood ons scheidt’.

“V. heeft op klaarlichte dag op een drukke plek en in aanwezigheid van veel getuigen zijn ex Anneke neergeschoten. En toen haar moeder te hulp wilde schieten heeft hij haar doodgeschoten. Een omstander heeft hij bedreigd. Dit zijn gruwelijke feiten die de maatschappij ernstig hebben geschokt”, zei de aanklaagster. Ze beschouwt V. als extreem gevaarlijk.

Voortvluchtig

V. was na de fatale schietpartij bijna vijf weken voortvluchtig. Lucky werd op 25 februari vorig jaar aangehouden in de omgeving van de Ketelbrug in Schiedam. In zijn auto lag het vuurwapen waarmee hij op de vrouwen had geschoten. Bij aanvang van de strafzaak vroeg V. zelf om hem een levenslange celstraf op te leggen.

Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN – Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

Het EK begint op 14 juni met de openingswedstrijd tussen gastland Duitsland en Schotland. ADV zegt dat luchthavens zich grondig hebben voorbereid op de drukte, waaronder de vliegvelden van Frankfurt, Berlijn, Hamburg, Düsseldorf, München, Dortmund en Stuttgart. Voetbalfans worden opgevangen met bijvoorbeeld informatiepunten op luchthavens.

Maar ook voetbalploegen zullen met het vliegtuig naar Duitsland afreizen. Volgens ADV komen 21 van de 24 teams met het vliegtuig naar het EK. Albanië zal dan als eerste team aankomen op 8 juni in Dortmund.

Het Nederlands elftal speelt op 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

Voorzitter FNV bezorgd over polarisatie Nederland door oorlog Gaza

Tuur Elzinga

UTRECHT – FNV-voorzitter Tuur Elzinga maakt zich zorgen over de polarisatie in de Nederlandse samenleving als gevolg van de oorlog in Gaza. “We zien die polarisatie, dat conflict, dat verschrikkelijke conflict in het Midden-Oosten, nu ook hier op straat”, zegt hij naar aanleiding van de vele pro-Palestijnse demonstraties van de laatste tijd.

Volgens de vakbondsvoorzitter zijn grote groepen mensen, waaronder ook leden van FNV, tegen elkaar komen te staan. “Enerzijds activistische studenten of medewerkers van de universiteit die opheldering vragen van het bestuur van de universiteit. Maar aan de andere kant medewerkers van de universiteit die geconfronteerd worden met minder vreedzame demonstranten.”

Elzinga noemt ook Joodse studenten die zich niet meer veilig of welkom voelen op hun leerplek en journalisten die zich geïntimideerd voelen.

Daarnaast wijst hij op politieagenten, die de orde proberen te handhaven, maar tegelijkertijd van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen. “Er wordt van alles en nog wat gezegd. Je kunt op sociale media genoeg voorbeelden vinden van wat mensen elkaar toeroepen. Veel van dat soort dingen hoor je op straat ook.”

Rekenkamer: RWS en ProRail vragen miljarden meer voor onderhoud weg en spoor

DEN HAAG – Tot 2038 is volgens uitvoeringsorganisaties bijna 25 miljard euro meer nodig voor onderhoud van wegen en spoorwegen dan begroot. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek over het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Rijkswaterstaat zegt van 2023 tot en met 2037 ongeveer 35,5 miljard euro nodig te hebben om te voorkomen dat de wegen te veel achteruitgaan. Op de begroting staat daar maar 20,5 miljard voor klaar. Voor het spoor vraagt ProRail 37,8 miljard euro, terwijl er maar 27,9 miljard beschikbaar is.

De Rekenkamer noemt de verschillen “opmerkelijk”. Of de bedragen die de uitvoerders vragen kloppen, en wat de oorzaken van het mogelijke tekort zijn, heeft de controleur niet onderzocht.

Een woordvoerder van Infrastructuur en Waterstaat kan het bedrag van 25 miljard euro niet bevestigen. Hij verwijst naar de brief die zijn ministerie in februari naar de kabinetsformatie heeft gestuurd, waarin voor onderhoud van spoor en wegen “onvermijdelijke tegenvallers” van maximaal 14,1 miljard worden genoemd.

Dat betekent dat er politieke keuzes nodig zijn, zegt de woordvoerder. “Als je niet genoeg investeert in onderhoud van infrastructuur, kan je hinder verwachten.”

De minister heeft bovendien geen goed beeld van het nodige onderhoud, schrijft de Rekenkamer. “De beschikbare informatie over beperkingen op het spoornetwerk gebruikt hij niet, en voor het hoofdwegennet is deze informatie niet volledig.”

Als gevolg kan de minister volgens de Rekenkamer “minder goed besluiten hoe hij het beschikbare geld efficiënt kan inzetten”. Het gebrek aan inzicht vindt de Rekenkamer “zorgelijk”.

China fel in verzet na ‘pesterijen’ van de VS met tariefverhoging

Wang Yi

BEIJING – De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. “Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen”, stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. “Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag”, voegt hij eraan toe.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde aan dat het tarief voor de invoer van elektrische auto’s uit China dit jaar stijgt van 25 procent naar 100 procent en de heffing op Chinese halfgeleiders van 25 procent naar 50 procent. In totaal gelden de hogere tarieven voor 18 miljard dollar aan import uit China.

Biden zei dinsdag dat Beijing “vals speelt” in plaats van concurreert op handelsgebied. “We gaan China niet toestaan onze markt te overspoelen, waardoor het voor Amerikaanse autofabrikanten onmogelijk wordt eerlijk te concurreren”, aldus Biden in een toespraak in Washington.

Het Chinese ministerie van Handel zei dinsdag dat de Verenigde Staten “hun verkeerde acties onmiddellijk moeten corrigeren” en de aanvullende tariefmaatregelen tegen China annuleren. China zal “resoluut optreden om zijn eigen rechten en belangen te beschermen”, stond in een verklaring. Welke eventuele tegenmaatregelen de Chinezen nemen, is niet bekendgemaakt.

LAATSTE NIEUWS

KNMI waarschuwt voor onweer met veel neerslag in korte tijd

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien in het midden en oosten, die donderdagmiddag vanuit Duitsland het land binnentrekken. De buien kunnen gepaard gaan...