Clicky

dinsdag 28 mei 2024 - 12:58 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerDB Schenker is eerste bedrijf in Zweden dat met de Scania R...

DB Schenker is eerste bedrijf in Zweden dat met de Scania R 450e langeafstandsroutes rijdt

JÖNKÖPPING – De toekomst is aan klimaatvriendelijke vrachtwagens. DB Schenker blijft daarom het gebruik van volledig elektrische vrachtwagens stimuleren en is het eerste bedrijf in Zweden dat begint met het testen van de R 450e elektrische vrachtwagen van Scania in het reguliere langeafstandsvervoer. De ongeveer 300 kilometer lange rit van Jönköping naar Södertälje duurt ongeveer drie uur.

Anna Hagberg, hoofd Network & Scheduled Services bij DB Schenker: “Voor DB Schenker is het doel om volledig elektrische zware voertuigen te testen en ervaring op te doen in het reguliere langeafstandsverkeer. De elektrificatie van zware voertuigen speelt een cruciale rol in onze transitie naar koolstofneutraal transport, en omdat zwaar verkeer voor ons de grootste uitstoot veroorzaakt, is dat ongelooflijk belangrijk.”

Hoewel kleinere e-trucks al vaak worden ingezet op korteafstandsroutes, bijvoorbeeld in het distributievervoer in steden, is het gebruik van emissievrije bedrijfsvoertuigen met zware lading nog steeds een uitdaging. Lange afstanden met zware lading stellen hoge eisen aan de vrachtwagens en de laadinfrastructuur.

Het E-Charge-project brengt veertien partners samen die gezamenlijk batterij-elektrisch langeafstandsvervoer ontwikkelen en testen. De tests worden uitgevoerd tijdens echte vrachtwagenactiviteiten in Zweden en zijn aangepast aan de rij- en rusttijden van de chauffeurs. Na drie jaar voorbereiding en onderzoek in het E-Charge-project begint DB Schenker nu met het testen van de e-truck in het dagelijkse langeafstandsvervoer.

Als onderdeel van het E-Charge-project zal de volledig elektrische vrachtwagen een dieselvrachtwagen vervangen. De vrachtwagen zal ‘s avonds en ‘s nachts goederen vervoeren tussen de terminals in Jönköping en Södertälje en overdag distribueren naar klanten.

De zeven accu’s in Scania’s R 450e hebben een capaciteit van 728 kilowattuur. Het aantal accu’s is vergroot om in Scandinavische weersomstandigheden ongeveer 300 kilometer zonder tussentijds opladen te kunnen afleggen met een bruto voertuiggewicht van 64 ton en een lengte van 24 meter. De R 450e-truck is de eerste batterij-elektrische langeafstandstruck van Scania met dit rijbereik. De vrachtwagen wordt opgeladen met de krachtige laders van ABB E-mobile op de terminals van DB Schenker.

Het E-Charge-project

Het E-Charge-project brengt veertien partners uit de voertuigbouw, wetenschap, logistiek, elektriciteit en brandstof samen om gezamenlijk batterij-elektrisch langeafstandsvervoer te ontwikkelen en te testen. Samenwerking en ontwikkeling tussen sectoren is van bijzonder belang in het project. Het doel is om onderzoek te doen op vrijwel alle gebieden die verband houden met de uitdagingen van het project: van het energieverbruik van de voertuigen tot de dimensionering van de laders en laadstations en de impact op het elektriciteitsnet tot de effecten op transport en logistiek.

 

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS