Clicky

zondag 19 mei 2024 - 03:57 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

DEN HAAG – Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben een onderhandelaarsakkoord”, zei PVV-leider Geert Wilders woensdag nadat de vier partijleiders de laatste hobbels hadden opgelost.

Hun fracties moeten nog met het hoofdlijnenakkoord instemmen. Dat lijkt bij PVV en BBB geen probleem, meer discussie wordt verwacht bij VVD en NSC. Over de vraag wie premier moet worden, gaan de partijen het later nog eens hebben, zei Wilders.

De onderhandelende partijen hebben vorige week maandag de eindsprint ingezet in de formatie. Met uitzondering van donderdag (Hemelvaart) en zondag hebben zij sindsdien lange dagen onderhandeld, de laatste dagen tot in de late avond of nacht. Vooral de financiële puzzel was volgens de informateurs moeilijk om te leggen.

Puntjes op de i

In de nacht van dinsdag op woensdag zei PVV-leider Geert Wilders dat de formatiegesprekken niet meer fout konden gaan. Woensdag kwamen de partijen weer bij elkaar om de “puntjes op de i” te zetten. Die afrondende gesprekken duurden langer dan verwacht. NSC had oorspronkelijk om 13.00 uur een fractieoverleg ingepland om het akkoord te bespreken. Maar de partijen meldden pas tegen 16.30 uur dat ze eruit waren.

De partijleiders wilden niet zeggen waarom ze woensdag meer tijd nodig hadden. Over de inhoud van het akkoord lieten ze ook niets los. Dat kan pas als een definitief akkoord is gesloten, zei Wilders. Nadat de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB het onderhandelaarsakkoord hebben besproken, komen de partijleiders weer bij elkaar. Dan zullen ze eventuele aanpassingen bespreken, als die zijn voorgesteld door de fracties. Na overeenstemming hierover sluiten de partijen een definitief akkoord, dat de informateurs vervolgens naar de Tweede Kamer sturen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

onweer

Waarschuwing voor ‘stevige onweersbuien’ geldt niet meer

DE BILT - De code geel die door het KNMI was afgegeven voor de middag en avond voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en...