Clicky

zaterdag 27 juli 2024 - 08:19 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMedia: Slovaakse premier Robert Fico neergeschoten

Media: Slovaakse premier Robert Fico neergeschoten [+video]

BRATISLAVA – De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

De schietpartij was na een vergadering van de regering in de plaats Handlova. De premier werd getroffen toen hij buiten handen schudde. Volgens de vicevoorzitter van het parlement is de minister-president in zijn buik geraakt.

Nieuwssite Pravda heeft een video gepubliceerd waarop de nasleep van het voorval te zien is. Fico, die ogenschijnlijk niet meer op zijn benen kan staan, wordt door zijn beveiligers afgevoerd met een auto. Intussen houden agenten iemand aan die op de grond ligt. De hulpdiensten melden dat er een traumahelikopter is ingezet. Hoe de premier eraan toe is, is onduidelijk.

De Slovaakse president Zuzana Caputová veroordeelde de “brute aanval” op de regeringsleider.

Ook vanuit het buitenland klinkt afschuw. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, veroordeelt de “walgelijke aanval” op X. “Zulke gewelddaden hebben in onze samenleving geen plaats, en ondermijnen onze democratie, ons meest waardevolle gedeelde goed.”

LEES OOK
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

“Welke politieke meningsverschillen er ook zijn, geweld is volstrekt onaanvaardbaar”, zegt de Letse premier Edgars Rinkēvičs. De Tsjechische premier Petr Fiala spreekt van een “schokkend” voorval.

De links-nationalistische Fico is omstreden omdat hij te veel op de hand van Rusland zou zijn.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de...
×