Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsPVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

DEN HAAG – De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB. Zij staan achter het onderhandelaarsakkoord dat hij met deze partijen sloot, zo maakte Wilders bekend nadat hij de afspraken met hen had doorgenomen. Wilders sprak van “een blije fractie”.

De PVV’ers zijn er als eerste uit van de vier formerende partijen. De fracties van VVD, NSC en BBB zijn het onderhandelaarsakkoord van hun partijleiders nog aan het bespreken.

Over de inhoud van het akkoord wil Wilders pas iets zeggen als het echt definitief is. Hij denkt wel “dat veel Nederlanders daar een hele hoop PVV in herkennen”. Verder is hij “beretrots” op de PVV omdat die de grootste regeringspartij is geworden en echt in het landsbestuur terechtkomt, waar “we voor onze kiezers een hele hoop kunnen betekenen”.

Geweldig gevoel

Wilders beaamde dat het lang heeft geduurd, maar dat het hem een “geweldig gevoel” geeft dat het is gelukt met de drie andere partijen. Hij benadrukte dat er pas een echt akkoord is als de andere partijen er ook uit zijn. Volgens hem heeft de PVV compromissen moeten sluiten, maar is er toch sprake van een hoog PVV-gehalte. “We hebben natuurlijk ook dingen in moeten leveren. Het is niet alleen maar een feest.” Zo werkt een democratie, zegt hij, “en het is gewoon geweldig om daar onderdeel van uit te maken”.

Wilders vindt dat “we het wel moeten waarmaken. En ik denk dat we dat ook kunnen. En dat we dat ook willen. Je gaat ervan uit dat als je aan zo’n avontuur begint, je ook met elkaar de rit uitziet. We zullen zien of dat lukt.”

Premier

De PVV werd bij de verkiezingen op 22 november met 37 zetels veruit de grootste partij. Toch zal Wilders als enige lid van de PVV niet de nieuwe minister-president worden. Afgesproken is dat de partijleiders alle vier in de Tweede Kamer blijven, en dat het kabinet meer op afstand zal komen te staan van de Kamerfracties.

Wie wel premier wordt, heeft Wilders nog niet onthuld. Na afloop van de fractievergadering herhaalde hij dat ze hier “later over praten”. De meeste signalen wijzen op Ronald Plasterk, die eerder verkenner en informateur was.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...