Clicky

dinsdag 18 juni 2024 - 19:48 uur
Home Blog

Zanger Justin Timberlake opgepakt voor rijden onder invloed

SAG HARBOR – De Amerikaanse politie heeft Justin Timberlake opgepakt op verdenking van rijden onder invloed. De zanger negeerde in Sag Harbor een stopbord en slingerde over de weg, staat volgens CBS News in rechtbankdocumenten. Timberlake is na zijn arrestatie voorgeleid en vervolgens vrijgelaten.

De agent die Timberlake staande hield, verklaarde dat de zanger duidelijk onder invloed was. Zijn adem rook naar drank en hij had “bloeddoorlopen en glazige ogen”.

De 43-jarige Timberlake zou zelf hebben verklaard dat hij één martini had gedronken. Sag Harbor ligt in de buurt van de stad New York. De zanger en zijn vertegenwoordigers hebben nog niet gereageerd.

Timberlake wordt gezien als een van de bekendste artiesten ter wereld. Hij maakte deel uit van de boyband *NSYNC en lanceerde later een solocarrière. De zanger won tijdens zijn carrière tien Grammy Awards en speelde ook in films, zoals The Social Network en Friends With Benefits. Timberlake is momenteel aan het touren om zijn nieuwe album te promoten.

Kippen niet ondersteboven vangen, vindt Kamer

kippen

DEN HAAG – Kippen mogen niet ondersteboven worden gevangen, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid heeft het kabinet gevraagd om zich te verzetten tegen een Europees voorstel waardoor de regels juist zouden worden versoepeld. De PVV stemde als enige coalitiepartij voor de motie.

“Het ondersteboven aan de poten vangen van kippen is al bijna twintig jaar verboden”, schrijft indiener Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren). “De Europese Commissie heeft voorgesteld om deze wrede vangmethode toch weer officieel toe te gaan staan.”

Demissionair landbouwminister Piet Adema erkende vorige week in een debat tegen Ouwehand dat de regels in het voorstel van de Commissie minder streng worden. “Er komen wel wat extra eisen aan het vangen aan de poten, maar de maatregel wordt afgezwakt. Dat is voor ons ook een teleurstelling, want we hadden graag gezien dat er stevige maatregelen in dat pakket hadden gezeten.”

De wijziging toont volgens Adema “te weinig ambitie”, maar toch wil hij dat Nederland die in de Europese raad van ministers steunt. “Er zitten zaken in die we belangrijk vinden. Daar zouden we dan ook tegen zijn.”

Vrachtwagen valt midden op A50 stil [+video]

A50

ARNHEM – Op de A50 bij knooppunt Waterberg is dinsdagmiddag een vrachtwagen stil komen te vallen op de middelste rijstrook.

“Een ongelukkige plek”, aldus Rijkswaterstaat.

Er zijn twee rijstroken dicht vanuit Apeldoorn en je hebt een half uur vertraging, meldt Rijkswaterstaat.

Klokkenluider zegt dat Boeing 400 defecte onderdelen kwijtraakte

Boeing 737 MAX

WASHINGTON – Boeing is honderden defecte onderdelen kwijtgeraakt, stelt een klokkenluider. Volgens de kwaliteitsinspecteur bestaat de kans dat sommige onderdelen in nieuwe vliegtuigen van het type 737 MAX zijn gebruikt.

De aantijgingen staan in een klacht die Boeing-inspecteur Sam Mohawk vorige week indiende bij een toezichthouder voor veiligheid op de werkvloer. Dinsdag werd die klacht openbaar als onderdeel van een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over de veiligheid van Boeing-vliegtuigen.

Volgens Mohawk is Boeing tot eind vorig jaar vierhonderd onderdelen van de 737 MAX met gebreken kwijtgeraakt. Ook zou de vliegtuigfabrikant de documentatie rond veel van die onderdelen hebben gewist uit een intern registratiesysteem, staat in de klacht. Normaal gesproken is het de bedoeling dat informatie over defecte onderdelen goed wordt bijgehouden, om er zeker van te zijn dat Boeing ze niet alsnog gebruikt voor de productie van zijn vliegtuigen.

Over de veiligheidscultuur bij Boeing zijn steeds meer zorgen. Problemen met het toezicht op de kwaliteit kwamen in januari aan het licht na een incident waarbij een 737 MAX 9 van Alaska Airlines kort na het opstijgen een deurpaneel verloor. Onderzoek wees uit dat een aantal bouten loszat.

81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN – De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

De opbrengst is lager dan de afgelopen jaren. In 2023 werd het eerste vaatje nieuwe haring geveild voor een recordbedrag van 159.500 euro. Het jaar daarvoor ging het om 113.500 euro, toen een record.

Het vaatje werd dinsdag in Scheveningen geveild. De veiling is elk jaar de symbolische aftrap van het nieuwe haringseizoen. Zoals gewoonlijk gaat het opgehaalde bedrag van de veiling naar een goed doel.

De Nederlandse Hersenbank zamelt stukjes hersenen in van overleden personen die zich hadden opgegeven als donor. Het hersenweefsel kan door wetenschappers wereldwijd worden gebruikt voor onderzoek. Met dit soort onderzoek kan meer kennis worden opgedaan over de werking van het brein, wat volgens de Hersenbank kan bijdragen aan de ontwikkeling van behandelingen voor psychische klachten en aandoeningen zoals alzheimer.

Vrachtwagen in sloot langs A28 [+foto]

Vrachtwagen in de sloot langs A28
Foto: Henry Wallinga

DE LICHTMIS – Op de A28 is een vrachtwagen met melk van de weg geraakt en in een naastgelegen sloot terechtgekomen.

Het ongeval gebeurde tussen Zwolle en De Lichtmis.

Voor zover bekend is de chauffeur ongedeerd gebleven.

Eén rijstrook is afgesloten en veroorzaakt een flinke file op de A28.

Er lekt melk uit de vrachtwagen in de sloot en op het nabijgelegen parkeerterrein.

Dak distributiecentrum Veghel deels ingestort [+foto’s]

Foto: ASMedia

VEGHEL – Dinsdagmiddag 18 juni omstreeks 15.35 uur werd melding gedaan van een instorting aan de De Amert in Veghel.

Bij het voormalig distributiecentrum van Jumbo is het dak door onbekende oorzaak bezweken.

Er waren werkzaamheden gaande aan het dak maar ook kan de weerssituatie een mogelijke oorzaak zijn. Lokale media melden dat meerdere regenpijpen verstopt zouden hebben gezet waardoor het water niet weg kon.

Foto: ASMedia

De brandweer is aanwezig om de situatie veilig te stellen.

Foto: ASMedia

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

Landbouwminister Wiersma: kunnen niet iedereen tevreden stellen

Femke Wiersma

DEN HAAG – De beoogde minister van Landbouw Femke Wiersma (BBB) is zich ervan bewust dat ze verantwoordelijk wordt voor een ingewikkeld dossier. “In het algemeen denk ik dat we het nooit iedereen helemaal tevreden kunnen maken”, aldus de aanstaande bewindsvrouw na een gesprek met de formateur en de beoogde premier. “Dat is gewoon de realiteit waar we in leven.”

Het hele ministerie van Landbouw komt ‘in handen’ van de BoerBurgerBeweging. Naast Wiersma, die officieel minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wordt, zal BBB’er Jean Rummenie het staatssecretariaat op zich nemen.

De landbouwportefeuille is een ingewikkelde, omdat de stikstofuitstoot nog steeds omlaag moet. Ook wordt vanaf verschillende kanten aangedrongen op vergroening van de agrarische sector. “Wij gaan er vol enthousiasme straks tegenaan”, hield Wiersma vol. “Er ligt een heel goed hoofdlijnenakkoord.” De nieuwe kabinetsploeg zal daar volgens haar “met heel veel energie” aan werken.

Om de wensen van de nieuwe coalitie in vervulling te laten gaan, zal Wiersma ook flink wat gedaan moeten krijgen in Brussel. In haar partij ging het vaak over de “vuist” waarmee het kabinet op tafel zou moeten slaan in Europees verband, hoewel ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas erkende dat vooral het investeren in goede contacten van belang is. “Ik denk dat diplomatie én ‘de vuist op tafel slaan’, dat dat instrumenten zijn die je allemaal nodig hebt”, aldus Wiersma op vragen hierover. Zelf denkt ze wel een goede diplomaat te kunnen zijn: “Ik denk dat ik dat wel kan.”

Agent gebruikt vuurwapen in Ter Apel, man raakt gewond aan been

TER APEL – In het Groningse Ter Apel heeft een politieagent dinsdagmiddag zijn vuurwapen gebruikt, waarbij een man gewond is geraakt aan zijn been. De Rijksrecherche doet onderzoek naar het voorval.

Het incident gebeurde rond 13.00 uur in een winkelpand aan de Marktstraat in de Groningse plaats. Agenten waren daarheen gegaan na een melding van overlast.

Ter plaatse “ontstond een situatie waarbij er door de politie is geschoten”, aldus de politie in een korte verklaring. De verdachte op wie is geschoten, werd ter plaatse aan zijn verwondingen behandeld. Hij is aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex. Waarvan hij verdacht wordt, is niet bekendgemaakt.

Filiaal HEMA

Verdere mededelingen over het gebruik van het vuurwapen door de agent worden niet gedaan door de politie.

Dagblad van het Noorden meldt op basis van ooggetuigen dat de verdachte de winkel probeerde te overvallen. Het zou gaan om de lokale HEMA. Volgens de krant ontstond een worsteling tussen de verdachte en een agent, waarbij de verdachte het wapen probeerde af te pakken. Daarop zou zijn geschoten. Of de agent gewond is geraakt, is niet duidelijk.

Onderzoek Rijksrecherche

De politie geeft geen commentaar op de berichtgeving door Dagblad van het Noorden. De Rijksrecherche, die het schietincident onderzoekt, gaat kijken of “het vuurwapen rechtmatig is gebruikt”, aldus een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland, dat de woordvoering daarover doet. Het is niet duidelijk hoelang dat onderzoek zal duren.

PVV’er Markuszower zegt inhoud AIVD-screening niet te kennen

Gidi Markuszower

DEN HAAG – PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is niet op de hoogte van de inhoud van de AIVD-screening over hemzelf, zegt hij. “Vooralsnog ken ik de feiten niet.”

Na die zogeheten ‘naslag’ trok PVV-leider Geert Wilders Markuszower terug als kandidaat-minister van Asiel en Migratie. Markuszower: “Ik heb betere weken gekend.”

De zichtbaar aangeslagen PVV’er vindt zelf nog steeds dat hij minister had kunnen worden. Verder wil hij weinig toevoegen aan zijn reactie van vorige week. Toen zei Markuszower “dat het allemaal kafkaësk aanvoelt en dat een gemiddelde terrorist meer rechten lijkt te hebben dan een politicus met een scherpe mening”.

In plaats van Markuszower is zijn fractiegenoot Marjolein Faber nu beoogd minister. Zij wilde dinsdagmiddag nog niets zeggen. “Ik ga nu eerst stemmen en ik spreek u vanavond.”

Politieagent aangehouden op verdenking van corruptie

ALKMAAR – De Rijksrecherche heeft dinsdag een 35-jarige politieagent woonachtig in Alkmaar aangehouden op verdenking van computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim en corruptie.

De man, die werkzaam is voor de politie-eenheid Amsterdam, wordt ervan verdacht langere tijd informatie uit de politiesystemen te hebben verkocht aan derden. De woning van de verdachte is doorzocht, meldt het Openbaar Ministerie.

Behalve de politieagent zijn nog drie verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de corruptie. Het gaat om een 26-jarige man uit Haarlem, een 32-jarige man uit Zaandam en een 29-jarige man uit Amsterdam.

De verdachten kwamen in beeld nadat in een lopend onderzoek in Midden-Nederland gelekte politie-informatie werd aangetroffen. De Rijksrecherche doet onder leiding van het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland verder onderzoek. Alle verdachten zitten in voorarrest.

Celstraf voor dodelijk ongeval in Berkhout

ALKMAAR – De rechtbank Noord-Holland heeft een automobilist die een ongeval veroorzaakte waarbij zijn passagier overleed, veroordeeld tot 10 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij twee jaar niet autorijden, meldt de rechtbank in Alkmaar.

In de nacht van 10 oktober 2020 reed de verdachte met zijn auto door Berkhout. In het donker en op een nat wegdek nam de verdachte met onverantwoord hoge snelheid een chicane. Vlak voordat hij frontaal tegen een boom klapte, reed hij tussen de 66 en 87 kilometer per uur, terwijl de toegestane maximumsnelheid daar 50 is.

Het zeer onvoorzichtige rijgedrag van de verdachte heeft naar het oordeel van de rechtbank geleid tot het ongeval. Door op die plek in het donker en op een nat wegdek met een onverantwoord hoge snelheid te rijden, heeft de verdachte de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht en zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer niet serieus genomen. Door zijn rijgedrag is zijn passagier overleden.

De rechtbank rekent het de verdachte zeer aan dat hij zonder geldig rijbewijs en zonder verzekering reed, en dat ook na het dodelijke ongeval weer deed. Ook zijn eerdere veroordelingen voor het overtreden van de Wegenverkeerswet neemt de rechtbank mee in haar overwegingen.

Omdat het ongeluk in november 2020 heeft plaatsgevonden, is de redelijke termijn van twee jaar waarbinnen een vonnis moet worden uitgesproken met 1,5 jaar overschreden. Daarom wordt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van twee jaar.

Dertig jaar cel voor poging tot femicide ex-partner en doodslag op haar moeder in Zwijndrecht

ROTTERDAM – De 51-jarige man die op 21 januari 2023 zijn 38-jarige ex-partner ernstig verwondde en haar 66-jarige moeder doodschoot, wordt door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar. De man wordt veroordeeld voor doodslag en poging tot moord en krijgt de maximale tijdelijke gevangenisstraf opgelegd.

Op grond van het dossier wordt vastgesteld dat de verdachte het niet kon accepteren dat de relatie door zijn ex was beëindigd. De verdachte heeft haar die dag gevolgd en opgewacht op de parkeerplaats bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht waar zij nietsvermoedend met haar moeder boodschappen deed.

Op de parkeerplaats pakte hij zijn ex-partner vast en schoot van dichtbij met een wapen in de rug. Rond dat moment wilde haar moeder ingrijpen en greep zij de verdachte beet. De man draaide zich om en schoot één keer in de borst van 66-jarige vrouw. Zij overleed ter plekke aan haar verwondingen. De verdachte draaide zich daarna opnieuw om en schoot nog een keer in de rug van zijn ex-partner die toen op de grond lag. Zij is als gevolg hiervan blijvend invalide geraakt.

De rechtbank ziet het handelen van de verdachte niet anders dan als een geplande en doelmatig uitgevoerde poging om zijn ex te liquideren. Het betreft hier, zoals ook naar voren gebracht door de officier van justitie, een poging tot femicide.

Belangrijk in deze zaak is of er sprake is van handelen met voorbedachte raad. Dat geldt wel voor de aanval door de verdachte op zijn ex-partner. Daarbij is naar het oordeel van de rechtbank sprake geweest van een planmatige aanpak. Ook schoot hij twee keer van dichtbij op de vrouw. Het handelen is naar zijn uiterlijke verschijningsvorm zo onmiskenbaar gericht geweest op het om het leven brengen van de vrouw, dat ook daaruit blijkt van handelen met voorbedachte raad. Daarom is de poging tot moord op zijn ex-partner wettig en overtuigend bewezen.

Dit geldt niet voor het met voorbedachte raad doden van de moeder. Het handelen van de verdachte was erop gericht om zijn ex-partner om te brengen en hij lijkt enkel op haar moeder te hebben geschoten omdat zij ingreep om dat te beletten. Wel is er sprake van opzet, omdat hij van zeer korte afstand in de borst van de moeder schoot. Daarom acht de rechtbank moord niet bewezen, maar doodslag wel.

Nu niet is bewezen dat de verdachte met voorbedachte raad heeft gehandeld bij het doden van de moeder en hij dus niet voor moord maar voor doodslag zal worden veroordeeld, biedt de wet niet de mogelijkheid om aan hem een levenslange gevangenisstraf op te leggen, zoals geëist door de officier van justitie. Hoewel de verdachte meermaals heeft ‘gevraagd’ om aan hem een levenslange gevangenisstraf op te leggen lijkt dat verzoek eerder te zijn ingegeven door zijn pogingen om als slachtoffer gezien te worden. Er is de rechtbank niet gebleken dat de verdachte oprecht spijt of wroeging heeft van zijn daden.

De verdachte gaat het gebruik van geweld niet uit de weg. Dat blijkt onder meer uit zijn zeer uitgebreide strafblad, de verklaringen van zijn ex-partner en zijn eigen verklaringen op zitting. De samenleving moet dan ook langdurig tegen de verdachte worden beschermd. De rechtbank veroordeelt de man daarom tot de maximale tijdelijke gevangenisstraf, een straf van dertig jaar.

Inspectie: te veel vervuiling in water, betere bescherming nodig

DEN HAAG – In het grondwater en in de rivieren, beken, meren en kanalen zitten te veel schadelijke stoffen. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het gaat onder meer om stoffen uit mest, PFAS, resten van medicijnen, minieme stukjes kunststof en bestrijdingsmiddelen.

De inspectie wil dat de overheid meer doet om de kwaliteit van het water te beschermen. Vergunningen moeten worden aangescherpt en daar moet beter op worden gecontroleerd, vindt de organisatie. De samenleving ondervindt namelijk schade van de vervuiling: “drinkwater, voedselvoorziening, gezondheid en natuur komen in gevaar”.

Sommige stoffen, zoals PFAS, zijn heel moeilijk uit het water te halen. Daardoor zijn waterschappen en drinkwaterbedrijven steeds meer geld kwijt aan het zuiveren van het water, en burgers draaien daarvoor op. Het is beter om minder ‘probleemstoffen’ te lozen, aldus de inspectie.

‘Niet goed afgestemd’

Ministeries werken langs elkaar heen, constateert de ILT ook. Zo hebben de ministeries van Landbouw en Infrastructuur hun regels over bestrijdingsmiddelen en mest “niet goed op elkaar afgestemd”.

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zijn ministerie en het departement van Landbouw overleggen met de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over beter toezicht en betere handhaving.

800ste MAN voor Nabuurs is een TGX 26.480

LEUSDEN – Nabuurs Supply Chain Solutions heeft met de aflevering van een nieuwe MAN TGX 26.480 trekker de 800ste MAN-truck afgenomen. Het bedrijf is al jaren een trouwe klant van MAN en heeft alle reparatie en onderhoud ondergebracht bij MAN-dealer Den Engelsen Bedrijfswagens.

Nabuurs werkt al sinds de oprichting, ruim zestig jaar geleden, met MAN. Het bedrijf is dit merk altijd trouw gebleven en momenteel heeft zo’n 80 procent van de vloot MAN op de grille staan. “De andere merken in onze vloot zijn onder andere via overnames binnen gekomen, maar ons hart ligt duidelijk bij MAN. Dat is ook de reden dat we alle reparatie en onderhoud bij één partij hebben ondergebracht. Niet alleen voor de trucks, maar ook voor de carrosserie en de trailers”, aldus fleetmanager Dolf Hubertus.

CO2-verlaging door LZV-inzet

De nieuwe MAN maakt deel uit van een eerder geplaatste order voor dertig trucks, zowel trekkers als bakwagens. De MAN TGX 26.480 6×2 trekker met voorloopas wordt ingezet in combinatie met een nieuwe Heiwo oplegger-aanhangwagen LZV met doorlaadsysteem. Daarmee verlaagt het bedrijf de CO2-uitstoot met 15 procent. De nieuwe MAN is voorzien van alle veiligheidssystemen, een hoogwaardig audiosysteem met subwoofer en het MAN Efficiëntie-pakket.

FMCG

De combinatie wordt ingezet voor de FMCG-industrie, wat staat voor ‘Fast Moving Consumer Goods’. Dit betekent dat de complete regie van de aanvoer van grondstoffen tot de afvoer en distributie van gereedproducten wordt georganiseerd door Nabuurs.

800ste MAN

De 800ste MAN-truck werd enige tijd geleden feestelijk overhandigd bij de importeur in Leusden, waar de directie de sleutels in ontvangst nam. Op dat moment werd de jarenlange samenwerking tussen MAN en zijn oudste klant in Nederland tevens bezegeld met een nieuwe order voor nog eens 25 nieuwe MAN-trucks voor dit jaar.

LAATSTE NIEUWS

A50

Vrachtwagen valt midden op A50 stil [+video]

ARNHEM - Op de A50 bij knooppunt Waterberg is dinsdagmiddag een vrachtwagen stil komen te vallen op de middelste rijstrook. "Een ongelukkige plek", aldus Rijkswaterstaat. Er...