Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 01:45 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuws81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN – De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

De opbrengst is lager dan de afgelopen jaren. In 2023 werd het eerste vaatje nieuwe haring geveild voor een recordbedrag van 159.500 euro. Het jaar daarvoor ging het om 113.500 euro, toen een record.

Een woordvoerder van het Nederlands Visbureau laat weten de opbrengsten de vorige twee jaar zo hoog opliepen omdat bedrijven marketingbudget hadden vrijgemaakt om het eerste vaatje op te kopen. “Als die tegen elkaar op gaan bieden, dan gaat het hard.” Sinds 1996 bracht het vaatje gemiddeld 65.000 euro op. Dus het Nederlands Visbureau is “heel erg blij” met deze opbrengst van 81.000 euro.

Nieuwe haringseizoen

Het vaatje werd dinsdag in Scheveningen geveild. De veiling is elk jaar de symbolische aftrap van het nieuwe haringseizoen. Zoals gewoonlijk gaat het opgehaalde bedrag van de veiling naar een goed doel.

De Nederlandse Hersenbank zamelt stukjes hersenen in van overleden personen die zich hadden opgegeven als donor. Het hersenweefsel kan door wetenschappers wereldwijd worden gebruikt voor onderzoek. Met dit soort onderzoek kan meer kennis worden opgedaan over de werking van het brein, wat volgens de Hersenbank kan bijdragen aan de ontwikkeling van behandelingen voor psychische klachten en aandoeningen zoals alzheimer.

Vlaggetjesdag

Hollandse Nieuwe is de naam voor haring die in een bepaalde periode in het jaar wordt gevangen en tot en met eind september onder die naam wordt verkocht. Zaterdag wordt de komst van de nieuwe haring in Scheveningen gevierd met Vlaggetjesdag. Het Nederlands Visbureau is een pr- en marketingbureau voor de vissector.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×