Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 00:13 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartDuidelijkheid over voortgang A-pier: gereed in 2027, kosten stijgen naar 1.393 miljoen...

Duidelijkheid over voortgang A-pier: gereed in 2027, kosten stijgen naar 1.393 miljoen euro

SCHIPHOL – Schiphol neemt de nieuwe A-pier naar verwachting in april 2027 in gebruik. BAM zal de pier de komende jaren afbouwen.

Schiphol en BAM hebben in nauwe samenwerking veel aandacht besteed aan een zeer nauwkeurige planning. Op basis daarvan kan Schiphol duidelijkheid geven over de voortgang van de bouw en de kosten. De totale kosten voor de A-pier stijgen, met name door herstelwerkzaamheden, vertragingen en langere looptijd van het project, naar 1.393 miljoen euro.

De A-pier biedt met de extra vierkante meters, ruime inrichting, duurzame elementen, nieuwe voorzieningen en gates de extra kwaliteit en comfort die Schiphol wil bieden aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

“We zijn blij dat we nu met vertrouwen vooruit kunnen kijken naar een nieuwe opleverdatum. Het is duidelijk dat hoofdpijnproject A-pier verre van vlekkeloos is verlopen onder de vorige aannemer. Vertraging, kwaliteitsproblemen en een juridisch conflict, dat droeg allemaal niet bij aan de voortgang. In december 2026 krijgen wij de sleutels van de nieuwe A-pier, waarna we binnen een aantal maanden de nieuwe systemen operationeel testen en honderden collega’s en luchthavenpartners leren werken in de nieuwe omgeving. In april 2027 openen wij vervolgens de deuren voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Tot dat moment moet er nog veel gebeuren. Samen met BAM zetten we de schouders eronder”, aldus Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure.

Afbouw tot begin 2027

Na een periode van zorgvuldige voorbereidingen en veelvuldige herstelwerkzaamheden, gaat BAM met haar onderaannemers voortvarend verder met de afbouw van de A-pier. Schiphol en BAM zijn gedreven om de A-pier in december 2026 op te leveren. De huidige planning is zeer nauwkeurig en bevat bufferperiodes (elk weekend en vakantie) om eventuele vertragingen in te lopen of onverwachte situaties te verhelpen.

In de periode tot nu toe verhielp BAM samen met onder andere Heijmans en VolkerWessels Infra Schiphol veel kwaliteitsgebreken. Zo bleek bijvoorbeeld de brandwerende coating voor de stalen balken dermate aangetast door weersinvloeden dat BAM de coating op zo’n 18 kilometer aan stalen balken moest vervangen.

Totale kosten

De totale kosten voor de A-pier stijgen, met name door herstelwerkzaamheden, vertragingen en langere looptijd van het project, naar 1.393 miljoen euro. Dat is het totaalbedrag op basis van de huidige planning en scope. De kans op verder uitstel of budgetoverschrijding acht Schiphol minimaal, door de gedegen voorbereiding van BAM waarin wij alle vertrouwen hebben. De aandeelhouders van Schiphol hebben ingestemd met een verhoging van het budget uit 2021 met bijna 300 miljoen euro.

“We bouwen een pier van topkwaliteit en zullen daar elke euro voor omdraaien. Op dit moment zijn wij in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen over de nieuwe tarieven en de investeringen voor de komende jaren, waaronder ook de A-Pier. Hierover bestaan begrijpelijkerwijs vragen bij de luchtvaartmaatschappijen en we zullen in die gesprekken daarom meer inzicht geven in het project en ook uitleggen hoe Schiphol met de kosten ervan wil omgaan. Het is goed om te benadrukken dat de invloed van individuele projecten op de tarieven echter maar zeer beperkt is. Dat geldt dus ook voor de totale projectkosten van de A-pier, die we na ingebruikname (2027) meenemen in de tarieven”, zegt Robert Carsouw, CFO.

De nieuwe A-pier

De A-pier is een belangrijke pijler in de extra kwaliteit en comfort die Schiphol wil bieden aan passagiers en luchtvaartmaatschappijen. De extra vierkante meters en acht gates, waarvan drie voor de grootste vliegtuigen, zijn hard nodig om te voldoen aan de huidige en toekomstige piekmomenten, op het gebied van passagiersdoorstroming, vliegtuigopstelplaatsen en vlootvernieuwing. De A-pier is van essentieel belang voor de toekomst van de luchthaven, omdat het de ruimte biedt om bestaande luchthaveninfrastructuur op termijn te vervangen, te vernieuwen en te verduurzamen.

De nieuwe pier heeft met z’n 55.000 vierkante meter wat weg van een terminal. Zo komen er securityfilters, grenscontroles, winkels en horecavoorzieningen. En met drie verdiepingen is het mogelijk om reizigers met een verschillende grens- en beveiligingsstatus te scheiden. Bij de afbouw houdt Schiphol vast aan de duurzaamheidsdoelstellingen en de LEED Gold certificering, zodat de A-pier de duurzaamste pier van Schiphol wordt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×