Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 02:55 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBrussel keurt deal Lufthansa met ITA nu wel goed

Brussel keurt deal Lufthansa met ITA nu wel goed

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft luchtvaartconcern Lufthansa nu wel toestemming gegeven om een groot deel van zijn Italiaanse branchegenoot ITA te kopen. Daarvoor moest het Duitse bedrijf wel toezeggingen doen om zorgen over verminderde concurrentie weg te nemen. Zo heeft Lufthansa beloofd om op routes tussen Italië en luchthavens in Midden-Europa meer ruimte te bieden voor concurrenten. Ook geeft Lufthansa start- en landingsrechten weg op luchthaven Milaan Linate.

Lufthansa sloot een akkoord met ITA en de Italiaanse regering om 325 miljoen euro te investeren in de financieel geplaagde opvolger van Alitalia, waarvoor het concern een belang van 41 procent krijgt. Na verloop van tijd kan Lufthansa de Italiaanse luchtvaartmaatschappij helemaal overnemen. Maar de Europese Commissie wilde niet direct toestemming geven voor die deal, werd in maart bekend. Bij de dagelijkse leiding van de Europese Unie leefden zorgen over de beperkte keuzemogelijkheden die reizigers op bepaalde routes zouden overhouden.

Zo zijn ITA en Lufthansa nu nog concurrenten bij vluchten van Italië naar Midden-Europa, maar die keuze zou wegvallen bij een fusie. Ook op sommige routes van Italië naar Verenigde Staten en Canada zou de concurrentie afnemen door het wegvallen van ITA als concurrent voor Lufthansa en zijn samenwerkingspartners.

Lufthansa en het Italiaanse ministerie van Financiën, de andere aandeelhouder van ITA, hebben toegezegd dat concurrenten de “noodzakelijke” bezittingen krijgen om directe vluchten van Rome en Milaan naar Centraal-Europa aan te bieden. Voor de vluchten naar Noord-Amerika belooft Lufthansa afspraken te maken met rivalen om hun concurrentiekracht te vergroten, bijvoorbeeld door start- en landingsrechten te ruilen.

ITA’s voorloper Alitalia ging failliet en werd in 2020 overgenomen door de Italiaanse staat. Na een forse reorganisatie bij de luchtvaartmaatschappij ging Rome op zoek naar overnamekandidaten voor ITA. Lufthansa bestaat naast de gelijknamige maatschappij uit dochtermerken Eurowings, Austrian Airlines, Swiss uit Zwitserland en het Belgische Brussels Airlines.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×