Clicky

zondag 14 juli 2024 - 04:10 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAmsterdamse asielwethouder Groot Wassink wil toch telefoon opnemen als PVV belt

Amsterdamse asielwethouder Groot Wassink wil toch telefoon opnemen als PVV belt

AMSTERDAM – De Amsterdamse opvangwethouder Rutger Groot Wassink heeft woensdag in de gemeenteraad gezegd toch de telefoon op te nemen als beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) belt. “Ik ben als enige daar bestuurlijk verantwoordelijk voor. Ambtenaren kunnen die rol niet op zich nemen”, zei hij. “Dat heeft als consequentie dat, als ik mij als wethouder bestuurlijk zal moeten verhouden tot het kabinet, ik dat dus doe.”

Dinsdag liet Groot Wassink in een interview in het AD weten per direct te stoppen als voorzitter en bestuurslid van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij geeft als reden niet te willen samenwerken met het beoogde kabinet-Schoof, omdat de PVV een van de coalitiepartijen is.

De asielcommissie van de VNG houdt zich bezig met het zoeken van noodopvangplekken voor asielzoekers en de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Als wethouder van Amsterdam blijft Groot Wassink zich hier wel voor inzetten, benadrukte hij woensdag in de raad nogmaals. “Ik denk eerlijk gezegd dat ik effectiever word in het verdedigen van het Amsterdamse belang”, zei hij onder meer na vragen van meerdere partijen uit de raad.

Ook zei hij een aantal zaken in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet “afgrijselijk” te vinden. Tegelijkertijd herhaalde hij dat hij zich “linksom of rechtsom tot het nieuwe kabinet zal moeten verhouden”.

De wethouder kreeg vragen van alle oppositiepartijen, die zich afvroegen wat de gevolgen van zijn persoonlijke keuze zijn voor bijvoorbeeld de opvang van asielzoekers in Amsterdam en onderhandelingen tussen de hoofdstad en het nieuwe kabinet. Fractievoorzitter van JA21, Kevin Kreuger, werd daarbij door burgemeester Femke Halsema op de omgangsvormen gewezen toen hij de wethouder uitmaakte voor “sneue kleuter”.

Andere partijen, zoals Lijst Ahmadi-Veldhuyzen, Lijst Kabamba en DENK, spraken hun steun uit voor de wethouder, omdat zij vinden dat de PVV niet genormaliseerd mag worden. De VVD liet weten bij een volgende vergadering verder te willen praten, omdat er volgens de partij nog veel vragen onbeantwoord zijn.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×