Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 04:33 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAmsterdamse wethouder Groot Wassink stapt uit asielcommissie VNG vanwege kabinet met PVV

Amsterdamse wethouder Groot Wassink stapt uit asielcommissie VNG vanwege kabinet met PVV

AMSTERDAM – De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink stopt per direct als voorzitter van de asielcommissie en bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat zegt hij tegen het AD. Groot Wassink geeft als reden niet te willen samenwerken met het beoogde kabinet-Schoof, omdat de PVV één van de coalitiepartijen is.

“Ik vind de PVV een extreemrechtse partij die een bedreiging vormt voor de democratische orde en de rechtsstaat”, zegt de wethouder tegen de krant. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft volgens hem begrip voor zijn persoonlijke besluit.

Als voorzitter van de asielcommissie van de VNG was Groot Wassink de gesprekspartner van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie. De commissie houdt zich bezig met het zoeken van noodopvangplekken voor asielzoekers en de huisvesting van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Als wethouder van Amsterdam blijft Groot Wassink zich hier wel voor inzetten.

De wethouder zegt tegen het AD dat hij de telefoon ook niet op zal nemen als beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber belt. In dat geval zal hij het gesprek overlaten aan zijn ambtenaren. “Ik wil niet normaal maken wat ik niet normaal vind”, stelt hij “Ik denk niet dat zij gemeenten gaat bellen. Ze wil het opvangprobleem niet oplossen”.

De VNG laat weten de beslissing van Groot Wassink te “respecteren”. “Wij bedanken hem voor zijn grote inzet”, aldus een woordvoerder. Wel blijft de Amsterdamse wethouder betrokken bij de VNG, waar de vereniging “blij” mee is. Een opvolger voor Groot Wassink is nog niet bekend. De VNG start daarvoor een procedure, die “enige tijd” zal duren, aldus de woordvoerder.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×