Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 17:34 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRusland voor onderhandelingen over vrede op basis van 'realiteit'

Rusland voor onderhandelingen over vrede op basis van ‘realiteit’

MOSKOU/LONDEN – Het Kremlin heeft beklemtoond dat elk vredesplan voor Oekraïne rekening moet houden met “de realiteit op de grond”.

President Vladimir Poetin staat zoals altijd open voor gesprekken over een einde aan de vijandelijkheden en de oorlog, aldus het Kremlin. Hij kwam recent nog met een vredesinitiatief, maar het Westen en Oekraïne hebben daar niet positief op gereageerd.

Rusland reageert dinsdag op berichten dat adviseurs van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een vredesplan hebben bedacht voor het geval Trump tot president wordt gekozen in november. In het plan zouden de VS meer druk op Oekraïne gaan uitoefenen om de strijd te staken. Zo zouden Amerikaanse wapenleveranties stoppen indien Oekraïne niet over vrede gaat onderhandelen.

Rusland aast op stukken Oekraïne in de op Rusland georiënteerde regio Donbas in het oosten, en langs de zuidkust, van de Donbas tot het schiereiland de Krim. Russische troepen hebben de meeste beoogde gebieden al geruime tijd in handen.

De Krim werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Een grote meerderheid van de bevolking daar is etnisch Russisch en/of Russischsprekend. De leiders van Oekraïne willen niet onderhandelen zolang ze niet alle gebieden terugkrijgen die voor de strijd in 2014 losbarstte Oekraïens waren.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×