Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:22 uur
HomeOVERIG NIEUWSWerk & InkomenFNV wil strengere regels tegen ongewenst gedrag op werkvloer

FNV wil strengere regels tegen ongewenst gedrag op werkvloer

DEN HAAG – Nederlandse werknemers moeten volgens de FNV beter beschermd worden tegen grensoverschrijdend gedrag. De vakbond stelt voor de Arbowet aan te scherpen met een verplichte gedragscode voor werknemers tegen ongewenst gedrag, inclusief sancties en meldmogelijkheden. Daarnaast wil de FNV dat het strafrecht wordt aangepast om seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens bedrijfsuitjes en zakenreizen expliciet strafbaar te stellen, ongeacht de locatie.

De bond meldde vorige week op basis van onderzoek dat ook op het ministerie van Justitie en Veiligheid de werkvloer niet veilig is. Ongeveer de helft van de ondervraagde ambtenaren geeft aan in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Volgens de bond hebben werknemers te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag. In februari bleek uit onderzoek bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook al dat de werkvloer onveilig was.

FNV pleit ook voor een verbod op zwijgbedingen in het Burgerlijk Wetboek in geval van intimidatie en seksuele intimidatie. Daarnaast zouden ook sollicitanten, stagiaires en zelfstandigen beschermd moeten worden tegen geweld en intimidatie. “Als er iets blijkt uit de recente schandalen rond The Voice, de problemen op het ministerie van VWS en het onderzoek dat FNV vorige week naar buiten bracht, dan is het dat we onze zaken allesbehalve op orde hebben”, stelt de bond.

Dinsdagochtend bespreken onder andere FNV en CNV de problemen tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort. Daarna is er een “protestactie” op het Anna van Buerenplein in Den Haag.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×