Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 01:50 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerNederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens vanwege EK

Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens vanwege EK

BERLIJN – In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

Het EK begint vrijdag met een wedstrijd tussen gastland Duitsland en Schotland. Nederland komt komende zondag voor het eerst in actie. Dan speelt Oranje in Hamburg tegen Polen. De Duitse autoriteiten hebben zich voorbereid op calamiteiten die het kampioenschap kunnen verstoren: van cyberaanvallen tot desinformatiecampagnes, terreurdreigingen, noodweer en hittegolven.

Dat kunnen supporters aan de grens al merken. Duitsland behoort net als Nederland tot de Schengenzone en dat betekent dat normaliter geen grenscontroles plaatsvinden. Vanwege het EK kreeg de politie toestemming om tijdelijk controles uit te voeren bij alle landsgrenzen. Duitsland krijgt hulp van de Europese dienst voor grensbewaking, Frontex. Die stuurt tientallen medewerkers uit heel Europa naar Duitse luchthavens.

Ook andere Europese landen assisteren de Duitsers. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt daarom tijdens het kampioenschap een Internationaal Politiecoördinatiecentrum (IPCC) geopend. Ook zijn honderden buitenlandse politiemensen actief op Duits grondgebied. Die gaan bijvoorbeeld patrouilleren met Duitse collega’s in steden waar wordt gevoetbald of helpen bij controles in treinen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×